Kevinne, de overlever

Kevinne (17) woont in Couffo, Benin. Met haar peutertje op haar rug zet ze zich onvermoeibaar in om meisjes te vertellen over de gevaren van tienerzwangerschappen. Ze weet het uit ervaring.

werkzekerheid

Veertien was ze toen ze verliefd werd op een jongen. Haar ouders ontdekten de ontluikende romance en staken er meteen een stokje voor. Kevinne werd uitgehuwelijkt aan een man die al drie vrouwen had.

Tand

“Ik wist niet eens dat ik was uitgehuwelijkt”, vertelt Kevinne. “Het was marktdag. Mijn oom nam me achterop zijn motor mee naar een ander dorp en zette me af bij het huis van een wildvreemde man. Hij was 25, ik was net zestien. Ik moest met hem trouwen. Ik ben zijn vierde vrouw.”

Een maand na haar huwelijk ontdekte Kevinne dat ze zwanger was. Voor haar man was dat geen reden om voorzichtig met haar om te gaan. Kevinne: “Als ik niet meteen deed wat hij wilde, ging hij meteen slaan. En hard ook. Hij heeft in een boze bui een tand uit mijn mond geslagen. Ik wist dus al heel snel dat ik bij hem weg moest, voor de veiligheid van mijn baby.”

werkzekerheid

Kapster

Kevinne ging terug naar haar ouders, maar gemakkelijk was dat niet. “Ik ben ongelukkig over wat er allemaal is gebeurd en ik heb veel gehuild. Ik weet dat het moeilijk zal zijn om nog een man te vinden die met mij wil trouwen en ik schaam me daarvoor. Maar wat er ook gebeurt: ik wil een betere toekomst voor mijn baby en voor mezelf.”

Kevinne sloot zich aan bij een project van Plan voor tienermoeders en deelt haar ervaringen met anderen. Ze voelt zich gesteund en is vastbesloten haar lot in eigen handen te nemen en te bewijzen dat de toekomst meer voor haar in petto heeft dan een leven als tienermoeder. “Via Plan volg ik een opleiding om kapster te worden. Ik wil mijn eigen geld verdienen en onafhankelijk zijn. Als ik klaar ben open ik mijn eigen salon. Ik ben een overlever!”

Om een beter inkomen mogelijk te maken, organiseert Plan beroepsopleidingen met baangarantie. Van de deelnemers is minstens de helft een jonge vrouw. Investeer in meisjes zoals Kevinne en geef ze de kans om zich te ontwikkelen. Plan zet zich daar met hart en ziel voor in, jij ook?

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.