Een mobiele app die ondervoeding in India bestrijdt

In de Noord-Indiase deelstaat Rajasthan zijn vier van de tien kinderen onder de vijf jaar te licht. Dit is erg zorgwekkend, omdat de consequenties van ondervoeding (zoals ondergewicht) vaak pas zichtbaar worden de problemen al in een ver stadium zijn.

De voornaamste oorzaak van ondergewicht bij kinderen, is ondervoeding bij hun moeders. Eén op de vijf vrouwen in India is te licht. Vrouwen die ondervoed zijn of jong zwanger worden, hebben meer kans om lichte baby’s te krijgen. Deze kinderen hebben al vanaf hun geboorte een achterstand in hun voedingstoestand.

twee vrouwen met baby bereiden voedsel in India

Vrouwen krijgen minder eten

Daarnaast is het vooral voor vrouwen zonder opleiding en vrouwen die thuis weinig te zeggen hebben moeilijk om thuis goed en voldoende eten voor hun kinderen op te eisen, zelfs als er genoeg eten in huis is. In veel Indiase gezinnen is het gebruikelijk dat mannen als eerste eten. Vrouwen en kinderen krijgen wat overblijft. Wat ook een rol speelt is dat er weinig kennis is over een gebalanceerd dieet, en hoe kinderen de juiste voedingsstoffen kunnen binnenkrijgen.

Lees ook: Minimoestuintjes tegen ondervoeding in India

Moeder Sushma vertelt: “Iedere moeder wil dat haar kinderen gezond, gelukkig en actief zijn. Je wil ze zien spelen, leren en groeien. Maar dit was voor mij slechts een droom. Ik wist niet hoe ik mijn kinderen moest voeden, dus werden ze langzaam steeds zwakker. Ze waren vaak moe en konden zich niet concentreren.”

Ik ben veel gelukkiger, want gezonde kinderen zijn de wens van iedere moeder

Gezonder met een mobiele app

Om het grote ondervoedingsprobleem aan te pakken heeft Plan samen met partners rond de steden Bikaner en Udaipur 93 maatschappelijk werkers (lokaal balsagi’s genoemd) getraind op het gebied van gezonde voeding. Met een speciaal ontwikkelde mobiele app kunnen zij gemakkelijk data over de patiënten en het project bijhouden. Zo kunnen de lokale voedingsdeskundigen via de app bijvoorbeeld de gezondheid van zwangere vrouwen en kinderen tot vijf jaar bijhouden en advies krijgen wanneer zij moeten ingrijpen. Daarnaast krijgen de mensen in de communities informatie over betere eetgewoontes aan en is er direct hulp in gezondheidscentra voor ondervoede kinderen. Deze aanpak wordt gecombineerd met het verbeteren van de toegang tot water en sanitaire voorzieningen en hygiëne. De kinderen die deelnemen aan het project zijn aanzienlijk gezonder dan ervoor.

Plan zet zich in voor families zoals die van Sushma. Op de hoogte blijven van ons werk en de resultaten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

vrouw met twee kinderen in India

Kinderen bloeien op

Het project heeft de gezondheid van veel kinderen in Rajasthan verbeterd. Het percentage van ernstige acute ondervoeding daalde. Ouders weten veel beter hoe ze hun kinderen gezond kunnen houden. “De balsagi van ons dorp spoorde me aan om mijn kinderen naar het gezondheidscentrum te brengen”, vertelt Sushma. “Ze kwam elke dag bij me langs en leerde me veel belangrijke informatie over hoe ik mijn kinderen het beste kan verzorgen. Ik heb geleerd om voedzaam eten te maken dat mijn kinderen lekker vinden. Ik heb alle adviezen opgevolgd en sindsdien zijn mijn dochters opgebloeid. Ze zijn nu veel actiever! En ik ben veel gelukkiger, want gezonde kinderen zijn de wens van iedere moeder.”

Samen strijden we tegen ondervoeding

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.