Let Girls Be Born tijdens de coronacrisis

In India worden elk jaar honderden ongeboren meisjes geaborteerd, omdat jongens meer gewenst zijn. Om hier verandering in te brengen heeft Plan International het Let Girls Be Born-project in het leven geroepen. Maar door de lockdown vanwege het coronavirus kon ons project niet op dezelfde manier doorgaan.

Jongens zijn vaak meer gewenst dan meisjes in India. Ze zorgen voor status, economische zekerheid en bovendien gelden zij als erfgenaam van de familie. Meisjes daarentegen worden gezien als een last. Ze worden nog steeds gezien als minderwaardig én als een kostenpost. De kosten voor een bruidsschat kunnen bijvoorbeeld hoog oplopen.

Liever een jongen

Sinds 1961 neemt het aantal meisjes dat in India geboren wordt ten opzichte van het aantal jongens voortdurend af. Een echoscopie om het geslacht te bepalen van een foetus is in India verboden, maar door technologische ontwikkelingen is het makkelijker en goedkoper geworden om het geslacht toch te bepalen. Hierdoor gebeurt dit nog steeds op grote schaal, met als gevolg dat meisjes vaak geaborteerd worden.

Lees hier meer over meisjesabortussen in India

Laat meisjes leven!

Om meisjes de rechten te geven die ze verdienen, is Plan International in 2010 gestart met het Let Girls Be Born-project in het noorden van India. Pasgetrouwde stellen, maar ook families en jongeren worden bewust gemaakt van de rechten van meisjes. Samen met de Indiase overheid worden campagnes ontwikkeld om mensen voor te lichten.

Op deze manier proberen we mensen te laten inzien dat meisjes niet minderwaardig zijn. Ouders van pasgeboren meisjes worden bijvoorbeeld door het hele dorp gefeliciteerd. Ook moedigen we ouders aan om hun pasgeboren dochters te registreren bij de burgerlijke stand zodat ze een geboortebewijs krijgen en later hun rechten als burger kunnen claimen.

Creatieve oplossingen

In maart 2020 heeft de overheid in India een totale lockdown afgekondigd. Hierdoor is de face-to-face communicatie een stuk moeilijk geworden. Dit heeft natuurlijk ook impact op het Let Girls Be Born-project. Maar er zijn creatieve oplossingen bedacht waardoor we met een aangepaste aanpak toch ons werk kunnen voortzetten.

Vooral de jeugdtrainers, jongeren die andere jongeren trainen, spelen hierbij een belangrijke rol. Tijdens de coronacrisis werd echt duidelijk wat hun rol en kracht was.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Zo hebben de jeugdtrainers speciaal voor andere jongeren berichten opgesteld over bijvoorbeeld gendergelijkheid, het aborteren van meisjes, gendergerelateerd geweld en de kracht van meisjes. Deze boodschappen zijn vervolgens verspreid via Whatsapp-groepen. Ook hebben ze hele dorpen behangen met kunst en tekeningen over gendergelijkheid en meisjesrechten. Er zijn op deze manier meer dan 8700 jongeren bereikt.

Daarnaast hebben de jeugdtrainers 12 kindhuwelijken weten te stoppen. Ook hebben ze in kaart gebracht welke families het meest kwetsbaar zijn zodat zij een hygiënekit konden ontvangen. Verder hebben ze geld ingezameld zodat de community’s nog beter ondersteund konden worden. Een mooie prestatie in een moeilijke tijd!

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.