De meest sexy kieswijzer is live!

  • 24 oktober 2023

Meer aandacht voor seksuele rechten begint bij je stem. Daarom lanceren Plan International, Rutgers, Aidsfonds – Soa Aids Nederland, Oxfam Novib, CHOICE for Youth and Sexuality, Liliane Fonds en Hivos in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen de Politieke Sekswijzer. Een kieswijzer waarmee kiezers hun opvattingen over seksualiteit kunnen vergelijken met die van negen politieke partijen.

In de Sekswijzer is aandacht voor verschillende politiek actuele thema’s, zoals abortus, anticonceptie en seksuele voorlichting. Alle politieke partijen die naar verwachting minimaal één zetel halen tijdens de verkiezingen zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de sekswijzer. BIJ1, CDA, D66, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Volt en VVD reageerden op de uitnodiging en hebben hun mening gegeven aan de hand van zestien stellingen. Kiezers kunnen in de Sekswijzer hun eigen mening over deze stellingen uiten en zo zien met welke partijen deze het meest overeenkomen.

Vul de kieswijzer in en ontdek hoe politieke partijen denken over seksuele rechten!

Seksuele rechten onder druk

Seksuele rechten staan wereldwijd onder druk. Denk bijvoorbeeld aan de Verenigde Staten, waar het landelijke recht op abortus werd afgeschaft. Bovendien worden jaarlijks nog 12 miljoen meisjes uitgehuwelijkt en hebben 200 miljoen meisjes en vrouwen genitale verminking moeten ondergaan.

De Sekswijzer laat zien in hoeverre politieke partijen vinden dat Nederland moet opstaan tegen dit soort schadelijke praktijken en welke budgetten daarvoor uitgetrokken worden. Want hoewel alle partijen zich ook buiten Nederland willen inzetten voor verbeterde seksuele en reproductieve rechten, verschilt de manier waarop partijen dit willen doen sterk van elkaar. De kieswijzer geeft kiezers inzicht in de standpunten van de partijen over deze belangrijke thema’s én hun onderbouwing.

Extra aandacht

Met de Sekswijzer willen we onderwerpen rondom seksuele en reproductieve gezondheid en rechten extra onder de aandacht brengen. Want een stem voor verbeterde seksuele en reproductieve gezondheid en rechten is een stem voor de rechten van meisjes wereldwijd.

Ga naar www.politiekesekswijzer.nl en kijk welke partij het beste bij jouw past.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.