Kinderen in India extra kwetsbaar voor seksuele uitbuiting door coronacrisis

  • 15 juni 2020

Tuk Tuk chauffeurs spelen belangrijke rol in voorkomen van exploitatie

De coronacrisis maakt kinderen in India die in toeristische gebieden wonen extra kwetsbaar voor seksuele uitbuiting. In India is de impact van de coronacrisis enorm. In de alliantie genaamd ‘Down to Zero’ werken verschillende Nederlandse organisaties samen om commerciële seksuele uitbuiting in tien landen in Azië en Latijns-Amerika uit te bannen in 2020. Zo ook in het door corona getroffen India. In de omgeving waar Down to Zero in India werkt, zijn de meeste mensen afhankelijk van het toerisme. Zij werken meestal zonder contract, als dagloners. Het grootste deel van hen is vanuit ander deel van India gemigreerd. Zij moeten daarom elke dag zorgen voor hun inkomen en hebben geen netwerk om op terug te vallen. Door de lockdown, komen deze mensen direct in de problemen.

Extreme armoede

Voldoende afstand houden in India is niet realistisch omdat de meeste mensen in kleine huisjes wonen zonder eigen sanitaire voorzieningen, water en toiletten. Mensenhandelaren springen hier handig op in. Zij bieden bewoners geld of hulp in ruil voor (diensten van) kinderen. Ze nemen de kinderen vaak ergens mee naar toe en dwingen het kind seks te hebben met klanten waar zij vervolgens aan verdienen. Er is simpelweg geld nodig om te overleven. Daarnaast worden er valse beloften gedaan door de mensenhandelaren. Zij beloven de kinderen werk en een betere toekomst.

Wat doet Down to Zero?

Carrie van der Kroon, programmacoördinator voor Down to Zero bij Defence for Children: “De situatie is zorgwekkend. Er is grote angst bij mensen doordat de mensenhandelaren vaak machtig zijn in de gemeenschap waar zij wonen. De families of kinderen durven daarom vaak geen aangifte te doen of zich uit te spreken. Door de lockdown is het moeilijk om mensen te bereiken. Gelukkig werken wij al een aantal jaren goed samen met bijvoorbeeld de bestuurders van tuk-tuks op het gebied van het voorkomen en stoppen van seksuele uitbuiting en spelen zij nu een belangrijke rol in deze crisis. Zij rijden nog wel en gaan langs bij families en bezorgen hulppakketten. Daarbij leveren ze niet alleen noodzakelijke hulpgoederen af, maar ook een belangrijke boodschap: hou je kinderen veilig tegen seksuele uitbuiting. Laat niet zomaar iemand toe in huis en geef je kind niet mee aan mensen die beloftes doen. Gelukkig voelen de bestuurders van de tuk-tuks zich enorm verantwoordelijk en willen zij dit graag doen.”

Defence for Children – ECPAT voorkomt en stopt seksuele uitbuiting van kinderen door samen met de organisatie EQUATIONS in India te werken met bedrijven in de reis- en toerismesector, zoals hotels, maar ook met zelfstandigen, zoals gidsen en tuk-tuk-bestuurders. Zij zijn veel op straat en de ogen en oren in de omgeving. Zij zijn binnen Down to Zero getraind in het herkennen van signalen van seksuele uitbuiting en weten waar ze dit moeten melden. Ook in situaties waarin een reiziger of toerist hen benadert voor dergelijke contacten weten ze hoe ze moeten handelen. De gidsen en tuk-tuk-bestuurders dragen met trots buttons van Down to Zero en delen voorlichtingsmateriaal uit. Naast het werken met lokale partijen in de reis- en toerismesector, werken we samen met kinderen. Zij hebben geleerd over hun rechten en hoe ze zich veilig kunnen houden voor seksuele uitbuiting. Vervolgens ondersteunen en stimuleren wij kinderen om in gesprek te gaan met andere kinderen en met lokale autoriteiten.

Down to Zero

Binnen Down to Zero werken Terre des Hommes (lead), Plan International Nederland, Defence for Children – ECPAT, Free a Girl en ICCO Cooperation samen om commerciële seksuele uitbuiting in tien landen in Azië en Latijns-Amerika uit te bannen in 2020. Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het programma stelt kinderen en jongeren in staat zelf voor hun rechten op te komen, helpt gemeenschappen hun kinderen beter te beschermen tegen commerciële seksuele uitbuiting en verbetert en implementeert relevante beleid en wet- en regelgeving in de tien landen. Ook werkt de alliantie samen met het bedrijfsleven, voornamelijk in de reis- en toeristische sector.

Lees hier het artikel in Vrouw Telegraaf van zaterdag 13 juni Lees ook: Coronacrisis maakt kinderen extra kwetsbaar voor seksuele uitbuiting
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.