Sakuntala ontsnapte aan een gewelddadig huwelijk: “Nu heb ik een succesvol bedrijf”

De 35-jarige Sakuntala is een succesvolle ondernemer in het Sunsari District in Nepal. Met haar marktkraam waarin ze thee en snacks verkoopt, verdient ze een goed inkomen. Hiermee ondersteunt ze haar familie en kan ze scholing voor haar zoontje betalen. Maar om dat te bereiken legde ze een moeilijke weg af. Ze werd gedwongen te trouwen en werd jarenlang mishandeld door haar echtgenoot. Tot ze de kracht vond om bij hem weg te gaan.

“Ik ben het derde kind van mijn ouders en omdat ze weinig geld hebben moest ik stoppen met school. Mijn familie dwong me op mijn twintigste te trouwen met een man die alcoholist bleek te zijn. Een jaar later beviel ik van mijn zoontje.”

Sakuntala bij haar marktkraam

Huiselijk geweld

Tijdens haar huwelijk werd Sakuntala iedere dag gekleineerd en geslagen. “De littekens en het trauma herinneren me aan de meest verschrikkelijke tijd van mijn leven. Ik wilde geen relatie met een alcoholist meer. Uiteindelijk ben ik bij hem weggegaan, maar het heeft jaren geduurd voor ik de beslissing nam en durfde te ontsnappen.”

Scheiding

Op scheiden ligt in Nepal een taboe, en de manier waarop vrouwen en mannen na een scheiding behandeld worden verschilt enorm. Mannen mogen opnieuw trouwen en hoeven zich nergens voor te schamen, maar op gescheiden vrouwen wordt neergekeken. Ze worden buitengesloten.

Ik ben dankbaar dat ik voor mezelf heb gekozen en ben weggegaan

Ook krijgen gescheiden vrouwen vaak te maken met karaktermoord, (valse) beschuldigingen en diverse vormen van geweld. Vrouwen worden verantwoordelijk gehouden voor het stranden van een huwelijk, omdat er van hen verwacht wordt dat ze hun echtgenoot altijd gehoorzamen. Veel vrouwen blijven bij hun man, zelfs als ze dagelijks te maken krijgen met geweld of overspel.
Dat Sakuntala de beslissing maakte om bij haar man weg te gaan, vroeg een flinke hoeveelheid lef. “Ik ben dankbaar dat ik voor mezelf heb gekozen en ben weggegaan. Na een paar maanden was de scheiding rond. Dat was zo’n opluchting.”

Lees ook: Nimaatu heeft een eigen radioshow: “Ik wil opkomen voor ongetrouwde moeders”

Werken in India

Sakuntala ging met haar zoontje naar haar ouders, maar na een paar dagen lieten zij weten niet voor haar en haar zoontje te kunnen zorgen. Sakuntala moest op zoek naar werk, maar dat was niet eenvoudig.

“In Nepal zijn er vele vrouwen met een verhaal als het mijne. We zijn niet naar school geweest en hebben geen vak geleerd. De dichtstbijzijnde plek om ongeschoold werk te vinden is in Siliguri, in India.”
Ook Sakuntala was van plan de grens over te gaan. “Ik wist niet precies hoe ik daar aan werk moest komen, maar ik was vastbesloten mijn zoon een goede opleiding te geven. Ik wilde zijn schoolkosten betalen en hem een goed leven geven.”

Sakuntala met een lid van het ProTEcT team
Sakuntala (links) bij een ProTEcT meeting

Risico’s

Elk jaar gaan duizenden Nepalese vrouwen naar India, hopend op werk. Maar vaak vinden ze daar geen veilige, vaste baan. Ze krijgen te maken met slechte werkomstandigheden en gezondheidsrisico’s, hebben er geen duidelijke rechten en als ze terug naar huis gaan worden ze vaak gestigmatiseerd.
Plan International vraagt in haar ProTEcT programma in Nepal aandacht voor mensenhandel en onveilige migratie. Samen met partnerorganisatie Common Platform for Common Goal (CoCoN) geeft Plan International trainingen en ondersteunt ze jonge mensen zodat ze als ambassadeur tegen mensenhandel aan het werk kunnen in hun community’s.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan International? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Ondernemerschap

Sakuntala woonde een sessie bij en kreeg te horen dat haar plannen om naar Siliguri te reizen om te werken haar kwetsbaar maakten voor mensenhandel. Toen ze hoorde over de risico’s van onveilige migratie en de mogelijkheden om in Nepal nieuwe vaardigheden te leren, besloot ze haar plannen te veranderen.

Ze volgde een vijfdaagse cursus over ondernemerschap en leerde haar eigen bedrijf op te zetten. Na de training kreeg Sakuntala alle benodigdheden om een eigen marktkraam te beginnen.

“Nu run ik een succesvol bedrijf, dat maakt me gelukkig”

Sakuntala: “Mijn zelfvertrouwen groeide mee met mijn bedrijf. Ik weet nu dat ik de schoolkosten van mijn zoon kan betalen met het geld dat ik verdien. Dat maakt me gelukkig en het geeft me hoop op een betere toekomst.”

Mijn zelfvertrouwen groeide mee met mijn bedrijf

Sakuntala krijgt daarbij veel hulp van het ProTEcT team die haar advies geven over haar spaargeld, het vergroten van haar inkomen en bij vragen. “Nu run ik een succesvol bedrijf. Ik ben heel trots op mezelf en mijn vastberadenheid mijn familie te steunen,” zegt ze.

Vrouwen als Sakuntala verdienen eerlijke kansen

Kom op voor de rechten van vrouwen en meisjes!

Doneer nu
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.