Nimaatu heeft een eigen radioshow: “Ik wil opkomen voor ongetrouwde moeders”

De 19-jarige Nimaatu uit Ghana werd buitengesloten en uitgescholden toen ze ongetrouwd zwanger raakte van haar zoontje. Nu heeft ze een eigen radioshow op de lokale radio waarin ze opkomt voor de rechten van andere ongetrouwde moeders. “Doordat ik andere getalenteerde, ongetrouwde moeders ontmoette, kreeg ik weer zelfvertrouwen.”

Nimaatu ontmoette de vader van haar kind op de boerderij waar ze werkte. Ze was gestopt met de middelbare school, omdat ze achterliep met haar schoolwerk. “Ik had vaak het laagste cijfer van de klas. Daardoor kreeg ik minder zelfvertrouwen en ging ik twijfelen of ik wel door moest gaan met school. Ik besloot om te stoppen.”

Een meisje met een blauwe jurk en hoofddoek zit in een radiostudie achter de microfoon

“Ik bleef alleen achter”

Ze vond werk als hulpje bij een boerderij in de buurt. Hier ontmoette ze een jongen en begon een relatie met hem. “Maar toen ik zwanger werd, ontkende hij dat het kind van hem was en verhuisde hij uit de community,” vertelt Nimaatu. “Ik bleef achter en moest mijn kind alleen grootbrengen.”

Wonen in een schuur

“Toen mijn ouders ontdekten dat ik zwanger was, waren ze heel teleurgesteld in mij. Volgens hen had ik de eer van de familie geschonden en ze zetten me uit huis. Achter ons huis stond een schuurtje waar we de zoete aardappels bewaarden die mijn vader groeit op zijn boerderij. Deze was leeg, dus ging ik daar wonen. In deze schuur beviel ik van mijn zoon,” aldus Nimaatu.

Lees ook: Shreya is reisleider in de Himalaya

Behandeld als een huisslaaf

Nadat ze was bevallen, behandelde haar familie Nimaatu als huisslaaf. “Ik moest alle huishoudelijke taken doen en helpen op het platteland. Mijn zoontje en ik mochten niet mee-eten met de rest van de familie. Als er een bijeenkomst was in de community, werd er een aparte plek ingericht voor mij en andere vrouwen in dezelfde positie. We mochten niet praten met vrouwen die wel getrouwd waren.”

Meedoen met een cursus

Op een dag hoorde Nimaatu een aankondiging op de radio. “Er werd verteld dat ze zochten naar jonge vrouwen die mee wilden doen aan een nieuwe cursus. Iedereen kon zich aanmelden, ook als je geen diploma had,” vertelt Nimaatu. Ze belde het nummer en schreef zich in voor de Pathways for Sustainable Employment for Women and Youth (PASEWAY)-cursus van Plan International.

Zelfvertrouwen terug

Bij de cursus kreeg Nimaatu training in technische en sociale vaardigheden, met als doel deze daarna te kunnen gebruiken op de arbeidsmarkt. Tijdens de cursus vond ze haar zelfvertrouwen weer terug. “Door wat ik heb meegemaakt, was ik mijn zelfvertrouwen kwijtgeraakt. Ik durfde niet meer de straat op te gaan, omdat ik bang was nare opmerkingen te krijgen.”

Ik wil nu graag opkomen voor de rechten van andere ongetrouwde moeders

“Doordat ik bij de cursus andere getalenteerde, ongetrouwde moeders ontmoette, kreeg ik mijn zelfvertrouwen weer terug. Nu wil ik graag opkomen voor de rechten van andere ongetrouwde vrouwen.”

Op de radio

Om haar doel te bereiken nam ze contact op met het lokale radiostation. Het PASEWAY-team hielp haar om een voorstel te maken, waarin ze uitlegde dat ze graag jonge moeders zou willen bereiken. “In mijn eigen radioshow wilde ik hen aanmoedigen om op te komen voor hun rechten. Mijn voorstel werd geaccepteerd,” vertelt Nimaatu glunderend.

Nimaatu, een meisje met een blauwe jurk en hoofddoek, zit in een radiostudio achter de microfoon. Tegenover haar zitten twee vrouwen achter twee microfonen.

Nimaatu is nu elke dinsdagmiddag met haar eigen radioshow te horen. Ze spreekt in het lokale dialect om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. In haar show pleit ze voor een betere behandeling van ongetrouwde moeders, om de schaamte en het stigma rond alleenstaande moeders weg te nemen.

Trots

“Ik ben trots op hoever ik ben gekomen,” vertelt Nimaatu. “Eerst twijfelde ik aan mijzelf: de eerste dag op de radio ging zo slecht dat ik niet terug wilde gaan. Maar het team van PASEWAY moedigde mij aan toch weer te gaan. Ze luisteren altijd naar mijn shows en geven me complimenten en tips.”

Op de hoogte blijven van ons werk? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

“Moeders vragen om advies voor hun dochters”

Door haar radioshow zijn haar familie, vrienden en buren haar anders gaan zien. “De mensen die op mij neerkeken in mijn community, willen nu met mij omgaan omdat ze mijn stem altijd op de radio horen. Moeders komen nu naar mij toe met de vraag of ik hun dochters advies kan geven. Soms moet ik mezelf echt knijpen, ik kan niet geloven wat me overkomt. Ik ben zo blij,” vertelt Nimaatu.

Wij strijden voor gelijke kansen voor meisjes wereldwijd

Help je mee?

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.