Nepal: Renu is nu eigen baas

Renu (29) woont in een prachtig maar zeer afgelegen bergdorpje in Nepal. Met een auto of brommer ben je een klein uur bezig om over hobbelige onverharde wegen in het dichtstbijzijnde stadje te komen. Lopend nog vele malen langer; dan hoop je op een lift. Er zijn in het dorp van Renu nauwelijks voorzieningen en maar weinig mogelijkheden om een inkomen te verdienen. Maar het is Renu gelukt om een goedlopend bedrijf op te zetten!

Vrolijke kleuren

Renu werkt in een eenvoudig stenen huisjes aan het begin van het dorp. Aan de voorkant van de kleine ruimte is een houten luik opengeklapt, waardoor daglicht naar binnen kan vallen. Langs de wanden hangen rijen vol vrolijk gekleurde jurken en broeken. Renu zit achter een zwarte naaimachine te werken aan haar volgende creatie. Ze moet flink doorwerken, want het loopt erg goed met de bestellingen in haar naaiatelier.

Sparen en lenen

Zeven jaar geleden volgde Renu via Plan een opleiding tot naaister. Ook sloot ze zich aan bij de spaar- en leengroep in het dorp, waar vrouwen onder leiding van Plan elke twee weken een vast bedrag sparen. De kist gaat op slot, maar iedereen uit de groep komt in aanmerking voor een lening. Ook Renu spaarde geld en leende daarna een bedrag van omgerekend €166,- van de vrouwengroep. Met het geleende geld kocht ze een naaimachine en startte haar eigen bedrijf.

Verder uitbreiden

De zaken gingen al snel goed. Renu maakte winst en kocht nog twee naaimachines. “Ik heb nu een stabiel inkomen”, legt Renu uit. “Voorheen was hier weinig werk en moest mijn man in Qatar werken [Bijna alle jonge mannen in deze afgelegen regio moeten naar het buitenland om te werken, red]. Maar nu kon hij terug naar huis komen. Hij helpt mee in mijn bedrijf en we hebben genoeg geld om mijn familie te onderhouden en de school van mijn zoontjes te betalen. Ik heb ook mijn twee zussen in dienst genomen.” Renu verdient zo’n €250,- per maand en blijft sparen in de vrouwengroep. Ze wil in de toekomst verder uitbreiden.

In het kader van een nieuwe samenwerking tussen Return to Sender en Plan bezocht Katja Schuurman, oprichter van Return to Sender, samen met zus Birgit Plan-projecten In Nepal. Bekijk alles over de samenwerking, de ontmoeting tussen Katja en Renu en de video’s van deze reis.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.