Katja Schuurman: “Ik zie hier trotse, sterke en stoere vrouwen”

  • 12 september 2017

Nog wat ‘shaky’ van de hobbelige autorit naar het dorp, loopt Katja Schuurman enthousiast de heuvel op. Vlak achter haar loopt zusje Birgit. Ze zijn op weg naar een klein stenen gebouwtje boven op de heuvel. Daar worden de zussen met brede glimlachen en schattig gegiechel onthaald door de vrouwengroep van het dorp. De groep krijgt niet zo vaak gasten en zeker niet uit een ander land. Volgens goed Nepalees gebruik worden Katja en Birgit dus hartelijk ontvangen met een vers gemaakte bloemenkrans om de nek en een grote rode veeg op het voorhoofd.

Return to SenderKatja is niet voor het eerst in het land van de Himalaya’s. Nepal is namelijk een van de landen waar producten worden gemaakt voor Return to Sender. Deze sociale onderneming startte Katja tien jaar geleden. “Tijdens de reizen die ik maakte heb ik veel mensen ontmoet die altijd maar bezig zijn met overleven. Voor hen wilde ik me inzetten. Ook zag ik overal ter wereld zo veel talent en prachtige zelfgemaakte producten. Door te helpen met design, innovatie, distributie en de verkoop van die spullen, stimuleert Return to Sender de inkomsten van deze talentvolle mensen en hun omgeving.” Al tien jaar lang vertelt Katja trots aan haar familie en vrienden over Return to Sender. “Maar het is zo anders om het met eigen ogen te zien. Daarom besloot ik een aantal landen te bezoeken en mijn meest dierbare mensen mee te nemen. Zoals mijn zusje Birgit. Ze is nog nooit in een ontwikkelingsland geweest, dus nam ik haar mee naar Nepal. Hier bezoeken we de producenten van Return to Sender én we gaan naar Plan-projecten. Eerder dit jaar hebben we namelijk besloten om een samenwerking aan te gaan met Plan Nederland.”

Samenwerken met Plan International

Return to Sender investeert een deel van de winst in Plan-projecten, waarin jonge vrouwen worden geholpen om economisch zelfstandig te worden. Katja: “Return to Sender is goed in het ontwikkelen van mooie producten samen met de producenten. Tot nu toe richtten we ons ook altijd – met het kleine team dat we hebben – op het managen van de projecten. Door de samenwerking met Plan Nederland kunnen wij ons volledig storten op de contacten met de producenten. En we passen goed bij elkaar. Zowel Return to Sender als Plan wil armoede in de wereld bestrijden. Wij door de economie te stimuleren, Plan onder andere door het opzetten van projecten gericht op beroepsopleidingen. Allebei met het vertrouwen dat mensen in ontwikkelingslanden met een klein beetje hulp een heleboel zelf voor elkaar kunnen krijgen. Ook zien we allebei de kracht van meisjes en vrouwen. Dat komt mooi samen. Onze ervaring van de afgelopen tien jaar met Return to Sender: vrouwen hebben zo veel ondernemingsdrang en ze zijn betrouwbaar.”

Sparende vrouwen

Vandaag ziet niet alleen Birgit, maar ook Katja voor het eerst met eigen ogen wat Plan in Nepal doet en welke impact de projecten hebben. De zussen bezoeken een spaar- en leengroep, waar vrouwen onder leiding van Plan elke twee weken een vast bedrag in de gezamenlijke geldkist stoppen. De kist gaat op slot, maar iedereen uit de groep komt in aanmerking voor een lening. Uiteraard na het indienen van een business plan en nadat gezamenlijk is vastgesteld tegen welke rente. Met het geleende bedrag zetten de vrouwen hun eigen bedrijfje op. De ene gebruikt het voor het opzetten van een klein winkeltje, de ander investeert in een stel kippen. Alles kan, zolang er maar winst wordt gemaakt en het bedrag dus kan worden terugbetaald. De rente wordt weer over alle deelneemsters verdeeld, waarvan velen het schoolgeld van de kinderen betalen. Plan geeft daarnaast trainingen om te zorgen dat de nieuwe onderneming een succes wordt.

Return to SenderRenu’s naaiatelier

Een van de jonge vrouwen waar Katja en Birgit mee spreken maakt meteen indruk. Renu (29) volgde zo’n zeven jaar geleden via Plan een cursus naaien. Vervolgens spaarde ze geld en leende een bedrag van omgerekend € 166 van de vrouwengroep. Ze kocht er een naaimachine van. Het bleek een goede keuze, want haar naaiatelier is een groot succes. “Ik heb nu een stabiel inkomen, waarmee ik mijn familie onderhoud en de school van mijn zoontjes betaal”, legt Renu uit. “Voorheen was hier weinig werk en moest mijn man in Qatar werken. Maar nu helpt hij mee in mijn bedrijf en heb ik ook mijn twee zussen in dienst genomen.” Renu verdient zo’n € 250 per maand en blijft sparen in de vrouwengroep. Ze wil in de toekomst verder uitbreiden.

Sterk en stoer

De jonge onderneemster maakt indruk op Katja. “Renu is een echte self made woman. Het gaat zo goed met haar bedrijf, dat ze zelfs haar man een baan kon aanbieden. Kijk, daarom verbind ik me graag aan Plan. De mensen worden niet onderhouden, maar er wordt – net als bij Return to Sender – uitgegaan van het talent en de kracht van deze meiden om zelf iets op te bouwen. Ze zorgen voor zichzelf en hun omgeving en kunnen echt trots op zichzelf zijn. En dat zie ik hier ook vandaag: trotse, sterke en stoere vrouwen!”

Return to SenderNieuwe collectie Return to Sender

In het kader van het 10-jarig bestaan van Return to Sender vertrokken zes Nederlandse topdesigners (Simone Post, Floris Hovers, Laura de Monchy, Omar Munie, Christien Meindertsma & Toya Verberne) naar ontwikkelingslanden om daar met lokale vakmensen een nieuwe collectie te ontwikkelen. Een designcollectie geïnspireerd op de technieken en materialen van het land en de kennis van kleuren en vormen van de designer.

Bekijk deze bijzondere producten op www.returntosender.nl
Tot en met 31 oktober krijg je met de actiecode ‘PLAN’ bovendien 10% korting op de gehele collectie. Let op: de code kan worden ingevoerd nadat een account bij Return to Sender is aangemaakt.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.