Patricia kreeg een kind toen ze zelf nog een tiener was

Patricia (21) uit Benin was zeventien jaar toen ze ontdekte dat ze zwanger was. Ineens moest ze voor haar dochter zorgen en dat met weerstand vanuit haar omgeving. “Mijn vader zei dat ik hem te schande had gemaakt”, vertelt Patricia. Toch hield ze hoop om terug te gaan naar school en met succes: na vier jaar afwezigheid is ze nu de beste leerling van de klas.

Patricia is niet de enige die een tienerzwangerschap meemaakte. Eén op de vier meisjes in Benin bevalt vóór haar achttiende van haar eerste kind. Een belangrijke oorzaak is een gebrek aan kennis over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Dit heeft ingrijpende gevolgen. De gezondheid van tienermoeders en die van hun baby’s komt in gevaar omdat er vaak geen goede medische zorg beschikbaar is. Bovendien stoppen veel meisjes met school, omdat ze voor hun kinderen moeten zorgen.

Benin Afrika kaart
Benin op de kaart

Patricia’s zwangerschap

Patricia was zeventien jaar toen ze haar vader vertelde dat ze zwanger was. Ze ging destijds naar school en was een heel goede leerling. Haar vader was ontzettend trots op haar prestaties, maar toen ze zwanger bleek te zijn, werd hij woedend. “Hij zei dat ik hem te schande had gemaakt omdat hij zo trots was op een dochter die haar opleiding snel zou afronden”, vertelt ze. Haar vader was zo boos dat hij haar zelfs het huis uitzette. Gelukkig kalmeerde hij uiteindelijk en werd ze toch door haar ouders opgevangen.

Door de zwangerschap werd goed presteren op school steeds moeilijker. “Ik raakte zwanger tijdens de eerste periode van school”, vertelt Patricia. “Toch slaagde ik erin om het schooljaar af te ronden. Maar vlak voor het nieuwe schooljaar beviel ik van mijn dochter. Vanaf dat moment moest ik voor haar zorgen en lukte het niet meer om naar school te gaan.”

Lees ook over tienermoeder Atou. Ze was op haar vijftiende al moeder van drie kinderen.
Patricia Benin tienerzwangerschap
Patricia met haar dochter

Wat doet Plan International?

Veel meisjes zoals Patricia moeten stoppen met school of krijgen nooit de kans om naar school te gaan. Ze kunnen hun dromen niet meer nastreven en lopen tegen veel problemen aan. Om hier wat aan te doen voert Plan International in Benin het P4G-project uit (Plan for Girls). Dit gebeurt in 60 dorpen in de centrale regio Collines.

Binnen dit project nemen meisjes zelf het voortouw door te wijzen op uitdagingen die ze tegenkomen bij het opkomen voor hun rechten en hun welzijn. Vervolgens worden hier geschikte oplossingen voor gezocht, waaraan de meisjes zelf meewerken. Doordat ze zelf het voortouw nemen wordt er ook rekening gehouden met verschillende behoeften.

“Ik kreeg vertrouwen in mezelf”

De Girls Advisory Committee is onderdeel van het P4G-project. Dit is een groep van ongeveer 75 meisjes en jonge vrouwen die met elkaar reflecteren op hun gemeenschappen en nadenken over mogelijke oplossingen voor problemen waar ze tegenaanlopen. Patricia werd gevraagd om lid te worden en twijfelde geen seconde. “Ik kreeg als lid van de Girls Advisory Committee vertrouwen in mezelf en besefte dat ik echt succesvol kan zijn. Dat heeft me ook overtuigd om terug naar school te gaan”, vertelt ze.

Ik besefte dat ik echt succesvol kan zijn. Dat heeft me ook overtuigd om terug naar school te gaan.

Patricia met haar dochter in Benin
Patricia met haar dochter, moeder en zusje (vlnr)

Steun van ouders

Patricia wilde terug naar school, maar haar ouders waren daar niet meteen van overtuigd. Daarom besteedt het P4G-project extra aandacht aan de rol van ouders. Er worden ouderbijeenkomsten georganiseerd waarin het belang van onderwijs wordt besproken en waar ouders worden aangemoedigd om hun dochters te steunen in hun ambities.

Patricia’s vader vertelt dat dit voor hem een eyeopener was: “Ik was niet van plan om haar school nog te betalen, maar na de ouderbijeenkomsten ben ik van gedachten veranderd. Ik leerde dat school niet alleen voor jongens is. Vrouwen kunnen hetzelfde bereiken als mannen, als ze de kans krijgen om naar school te gaan. Toen ik thuiskwam van de bijeenkomst besprak ik dit met Patricia’s moeder en besloten we dat ze weer terug naar school mocht gaan.”

Meer weten over Plan International? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

tienermoeder Patricia op school

“Patricia is een leerling die uitblinkt”

Vier jaar lang was Patricia afwezig van school, maar haar motivatie is sterker dan ooit. Ondanks haar jonge moederschap behoort ze tot de beste leerlingen van haar klas. Haar leergierigheid wordt erg gewaardeerd door haar docenten, van wie de meesten haar verhaal niet eens kennen. Patricia’s lerares Frans is ook erg positief: “Ze is een leerling die uitblinkt. Ze is attent en heel ijverig. Ze behoort tot de besten van de klas. Ze verdient het om gesteund te worden, zodat ze haar diploma in het laatste jaar met vlag en wimpel kan halen.”

Samen strijden we voor een betere toekomst voor meisjes!

Doe jij ook mee?

Ja, ik doe mee!
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.