Atou werd op haar elfde uitgehuwelijkt: “Ik wist niet eens wat trouwen betekende”

Bijna elke drie seconden wordt er ergens ter wereld een meisje gedwongen om te trouwen als ze zelf nog kind is. Atou (15) werd op elfjarige leeftijd uitgehuwelijkt aan een man die een stuk ouder was. Ze heeft nu drie kinderen, terwijl ze zelf ook nog een kind is.

Zoals veel meisjes in Nigeria groeide Atou op bij haar oma. “Samenleven met mijn oma was heel waardevol. Ze behandelde mij met veel liefde want ik was haar eerste kleindochter. Mijn oma vond onderwijs belangrijk. Ze wilde dat ik ging studeren om een gerespecteerde vrouw te worden in mijn dorp.” Toen Atou tien jaar oud was, stierf haar oma en ging ze bij haar ouders wonen. Maar hun dorp was niet langer veilig. Terreurgroepen die al jaren actief zijn in Nigeria maakten de regio onveilig. Atou moest samen met haar ouders en broers op de vlucht. Ze gingen naar Niger, waar Atous vader vandaan komt.

Kindbruid Atou in Niger

“Gescheiden van mijn broers”

Na een jaar in Niger werd Atou voorgesteld aan een vreemde man. “Mijn vader vertelde me dat ik met hem ging trouwen”, zegt Atou. “Ik had geen bezwaar tegen het huwelijk, want ik wist niet eens wat trouwen betekende. Daarom accepteerde ik het zonder vragen te durven stellen. Ik wist niet welke verantwoordelijkheden me te wachten stonden en had geen idee hoe ik ermee om moest gaan”, zegt Atou terwijl ze even stil wordt. “Ik was erg verdrietig op de dag van de bruiloft, omdat ik gescheiden werd van mijn broers. Ik hield zoveel van ze en we speelden heel veel samen.”

Ik was erg verdrietig op de dag van de bruiloft, omdat ik gescheiden werd van mijn broers.

Kinduwelijk Atou Niger

Eenzaam en bang

“De eerste drie maanden van het huwelijk waren een nachtmerrie voor mij. Er was niet genoeg eten, dus ik ging vaak zonder eten naar bed. Het was mijn schoonmoeder die me af en toe te eten gaf. Mijn man hield me tegen om het huis uit te gaan. Ik leed in stilte en durfde het aan niemand te vertellen”, vertelt Atou.

Het werd nog erger toen Atou zwanger werd van haar eerste kind. “Mijn man schopte me een week na de geboorte samen met de baby het huis uit”, vertelt Atou. Ze ging terug, maar bij de geboorte van haar tweede kindje zette haar man haar opnieuw het huis uit. Toch werd ze door haar familie en schoonfamilie steeds teruggestuurd. Toen Atou haar derde kindje kreeg was de maat vol. “Een dag voor de doopceremonie gooide mijn man de spullen van mij en de kinderen het huis uit en zei dat ik zijn huis nooit meer in mocht. Vanaf dit moment was mijn vader er klaar mee. Hij besloot dat ik samen met mijn kinderen weer bij mijn eigen familie zou gaan wonen”, vertelt Atou.

Lees hier het verhaal van kindbruid Cynthia die andere meisjes nu aanspoort om naar school te gaan.
Atou (15) uit Niger met haar drie kinderen
Atou (15) met haar drie kinderen

Zorg en ondersteuning

Hoewel Atou nu niet meer leed onder geweld en mishandeling van haar man, konden haar ouders niet goed voor haar en haar kinderen zorgen. Ze leefden in armoede en er was niet genoeg eten. “Mijn kinderen waren ondervoed”, vertelt Atou. Gelukkig gaat het nu met hulp van Plan International weer beter met Atou en haar kinderen. Ze kregen gezondheidszorg, voeding en psychosociale hulp en ondersteuning. Atou hoopt dat ze nu weer terug kan naar school.

“Ik wil heel graag verder studeren om mijn kinderen te kunnen ondersteunen en hen een betere toekomst te bieden. Als ik had gestudeerd, zou ik mijn huwelijk niet zomaar hebben geaccepteerd. Dan had ik begrepen waartoe ik mezelf verplichtte. Het was onwetendheid. Ik wil niet dat mijn kinderen hetzelfde meemaken”, zegt Atou.

Wil je meer weten over Plan International? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Atou met haar jongste kind
Atou (15) met haar jongste kind van één jaar

Investeren in onderwijs

Helaas zijn er meer meisjes die zoals Atou worden uitgehuwelijkt als ze nog kind zijn. Nigeria heeft het hoogste percentage kindhuwelijken ter wereld (UNICEF). 76 procent van de meisjes trouwt hier voor haar achttiende. Het is een diepgewortelde sociale norm en komt het meest voor in het zuiden van het land. Armoede is een belangrijke oorzaak. Ouders hopen op een betere economische situatie voor hun dochter en een betere sociale status.

Atou Kindhuwelijk Niger

Het heeft grote gevolgen voor de toekomst van deze meisjes. Veel van hen gaan niet meer naar school en krijgen hierdoor niet de kans om betaald werk te vinden en een onafhankelijk bestaan op te bouwen. Dit houdt armoede en kindhuwelijken in stand. Daarom is het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in onderwijs voor meisjes. Atou wil doorgeven aan haar leeftijdsgenoten dat ze zich moeten focussen op hun opleiding: “Onderwijs is belangrijk. Het is een recht”, zegt Atou. Als meisjes de kans krijgen om naar school te gaan, worden er veel kindhuwelijken voorkomen.

Maak verandering mogelijk

Help meisjes naar school

Word donateur

*Atous naam is gewijzigd vanwege identiteitsbescherming.

 

 

 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.