Jonge moeder uit Thailand volgt weer een opleiding

Pussacha (19) uit Thailand leerde op 17-jarige leeftijd haar man kennen. Vier maanden later was ze zwanger. “Alles ging razendsnel: mijn ouders haalden me van school om te trouwen. Voortaan moest ik op het veld werken. Ik wilde juist graag een opleiding volgen”, vertelt de jonge moeder.

Tienermoeders

moeder thailandIn een aantal ontwikkelingslanden raakt één op de drie meisjes zwanger nog voor hun 18de verjaardag. Op het platteland is de kans op een vroegtijdige zwangerschap nog hoger. Enkele oorzaken: slechte scholing  en taboes rond seksuele voorlichting. Maar het kan ook anders. Plan zorgt ervoor dat de meisjes beter geïnformeerd zijn waardoor zij mondiger en zelfstandiger worden, zodat ze later zélf kunnen beslissen over hun gezinsplanning.

 

Scholing voor een betere toekomst

Onderzoek toont aan dat scholing het instrument is om huwelijken en zwangerschappen terug te dringen. Daarom wil Plan zoveel mogelijk meisjes naar school sturen. Ook meisjes die noodgedwongen afhaakten op school, krijgen opnieuw de kans om zich bij te scholen, om zichzelf én hun kinderen een betere toekomst te geven.

Opleidingsprogramma van Plan

Pussacha neemt nu vrijwillig deel aan een opleidingsprogramma van Plan. 122 jonge moeders uit 42 dorpen in de noordelijke regio Chiangrai volgen er nu een opleiding in gezondheidszorg voor kinderen. Met deze kennis gaan de leerlingen aan de slag in hun eigen gemeenschap, waar ze op hun beurt honderden andere moeders informeren over de gezondheid en opvoeding van hun jonge kinderen.

Investeren in de toekomst

Pussacha: “In mijn woonplaats worden kinderen opgevoed volgens lokale gebruiken en tradities. Vrouwen weten weinig over een goede opvoeding, in een gezonde en leerrijke omgeving. Dat is gelukkig veranderd, dankzij de informatie en de workshops van Plan. Vroeger wilde ik verpleegster worden, maar daar geloofde ik niet meer in . Ik hoop dat ik binnenkort mijn studies kan hervatten, en op die manier investeren in een betere toekomst voor mijzelf en mijn kinderen.”

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.