Oorzaken & gevolgen van tienerzwangerschappen

Ieder jaar bevallen 2,5 miljoen meisjes in ontwikkelingslanden van hun eerste kind als ze nog geen 15 jaar oud zijn. Dat zijn omgerekend 6.580 meisjes per dag! Hoe komt het nou dat dit aantal zo hoog ligt? En wat zijn de gevolgen voor deze jonge meisjes?

Oorzaken tienerzwangerschappen

Diepgewortelde cultuur
Meisjes hebben maar weinig te zeggen over hun eigen seksualiteit. Zo worden zij al op jonge leeftijd gezien als een vrouw; klaar voor het huwelijk en voor een zwangerschap. Kindhuwelijken zorgen er enerzijds voor dat meisjes op veel te jonge leeftijd zwanger raken. Want vanaf de dag van het huwelijk wordt van hen verwacht dat zij seks hebben met hun man. Anderzijds moeten meisjes die jong zwanger zijn vaak trouwen met de vader van het toekomstige kind.

FEIT: In ontwikkelingslanden bevallen ieder jaar 16 miljoen minderjarige meisjes.

Geen seksuele voorlichting
Jongeren in ontwikkelingslanden weten weinig over het functioneren van hun eigen lichaam. Seksuele voorlichting ontbreekt en ze krijgen geen informatie over zwanger zijn, bevallen, het moederschap, de zorg voor kinderen of een veilige abortus. Vooral meisjes weten niet dat zij het recht hebben om zelf te bepalen met wie, wanneer en hoeveel kinderen ze krijgen.

FEIT: Per jaar vinden er 3,9 miljoen onveilige abortussen plaats bij meisjes tussen de 15 en 19 jaar.

Meisjes en jongens niet gelijk
Een meisje is in veel ontwikkelingslanden minder waard dan een jongen. Naar school gaan heeft geen prioriteit, haar belangrijkste rol is: moeder en echtgenote. Vooral ongetrouwde meisjes en vrouwen hebben in veel landen geen toegang tot voorbehoedsmiddelen. Over het gebruik ervan hebben ze sowieso weinig te zeggen; dat bepalen de jongens of mannen.

Armoede
Hoe groter de armoede, des te minder stimulans er bij tieners is om een zwangerschap te voorkomen. In Latijns-Amerika bijvoorbeeld zien meisjes het worden van moeder vaak als de enige manier om aan de armoede en het geweld thuis te ontsnappen. In sommige landen ontvang je namelijk pas een uitkering als je kinderen hebt. Helaas blijkt vaak dat jong trouwen en kinderen krijgen hun ontwikkeling juist remt, waardoor hun kansen om aan armoede en geweld te ontsnappen alleen maar kleiner worden.

tienerzwangerschappen

Gevolgen tienerzwangerschappen

Trouwen en stoppen met school
Op veel te jonge leeftijd zwanger raken; voor veel meisjes betekent dit stoppen met school, want de baby moet worden verzorgd. Als de vader bekend is, moet het meisje trouwen. Na de bevalling is het ontzettend moeilijk om haar opleiding weer op te pakken. Haar rol is volgens haar omgeving nu in eerste instantie: moeder en echtgenote.

Lees het verhaal van Peres, die op haar veertiende zwanger raakte en moest stoppen met school.

FEIT: Complicaties bij de zwangerschap of bevalling zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één voor meisjes tussen de 15 en 19 jaar.

Gezondheidsproblemen
Bij een tienerzwangerschap is het onvolgroeide lichaam van het meisje vaak niet klaar voor een zwangerschap en bevalling. Langdurige bevallingen kunnen leiden tot ernstige, blijvende schade aan het lichaam van de moeder en zelfs de dood van moeder of baby. Vaak is het bekken te smal, waardoor een gat tussen vagina en blaas kan ontstaan: een fistel. Meisjes raken hierdoor incontinent en velen van de naar schatting 2 miljoen vrouwen en meisjes met een fistel worden verlaten door hun echtgenoot en verstoten door familie. Het gevolg is dat ze in armoede leven.

tienerzwangerschappen

FEIT: Meer dan 2 miljoen meisjes en vrouwen moeten leven met fistels. Velen van hen worden gestigmatiseerd en verlaten door hun echtgenoten en families.

Baby’s van jonge moeders hebben vaker dan gemiddeld een groeiachterstand. Daarnaast weten veel jonge moeders niet hoe ze hun kind goed moeten verzorgen en opvoeden.

Lees het verhaal van Asmaou, die trouwde toen ze 15 jaar was en haar baby verloor bij de bevalling.

FEIT: Kindersterfte is twee keer zo hoog* onder baby’s van tienermoeders.

* in vergelijking met moeders boven de 20

Afhankelijk
Voor jonge moeders die hun opleiding niet hebben afgemaakt, is het moeilijk om de arbeidsmarkt te betreden en een betaalde baan te vinden. Ze blijven financieel afhankelijk van hun (schoon)ouders en man.

Terug naar het dossier 'Tienerzwangerschappen'

Help jij ook mee? Strijd met ons voor

gelijke rechten en kansen voor meisjes

Doneer nu
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.