Plan International’s meisjeslijstje 2019

Plan International’s jaarlijkse meisjeslijstje: meisjesrechten anno 2019

Amsterdam, 23 december – December is traditiegetrouw de tijd van het jaar voor terugblikken en het samenstellen van lijstjes. Plan International presenteert: het 2019 meisjeslijstje! Een selectie van kleine en grote stappen voorwaarts voor de rechten van meisjes wereldwijd.

Tanzania en Mozambique verbieden kindhuwelijken

Na jarenlange inspanning zijn kindhuwelijken sinds 24 oktober verboden in Tanzania. In Mozambique werd op 24 juli een aanpassing aangenomen waarmee een einde werd gemaakt aan een maas in de wet waardoor minderjarigen met toestemming van hun ouders konden trouwen. Tanzania en Mozambique zijn beide landen waar kindhuwelijken veelvoorkomend zijn. Het verbieden hiervan geeft meisjes de kans om hun school af te maken en zelf te beslissen over hun toekomst.

Plan International voerde campagne tegen kindhuwelijken in Tanzania met jongerengroep Youth for Change

De ongesteldheids-emoji is er

Na twee jaar campagne voeren is ‘ie er dan eindelijk: de ongesteldheids-emoji! Elke dag zijn wereldwijd 800 miljoen meisjes en vrouwen ongesteld. Toch vinden veel van hen het moeilijk om over hun menstruatie te praten. Daarom vond Plan International het hoog tijd voor een emoji om dit taboe bespreekbaar te maken.

Maurice uit de Filipijnen sprak de Verenigde Naties toe over meisjesrechten

Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat het belang van meisjesrechten en onderwijs voor het voetlicht brengen. Dat is wat Maurice (16) uit de Filipijnen, Hibatu (19) uit Ghana en Ayesha (21) uit Sierra Leone met veel passie deze zomer een week lang hebben gedaan bij het High Level Political Forum van de Verenigde Naties in New York. Als lid van de Girls Advocacy Alliance mocht Maurice de ministeriële vergadering openen in de grote zaal. “Vandaag wil ik jullie uitdagen: schets een nieuw plaatje met ons – niet één van armoede en uitbuiting, maar één van gelijkheid.”

Maurice from GAA at HLPF 2019
Youth advocate Maurice spreekt de Verenigde Naties toe tijdens de ministeriële vergadering

 

30 jaar Kinderrechtenverdrag

Op 20 november 2019 was het dertig jaar geleden dat kinderrechten officieel werden erkend door het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties. Sindsdien staan kinderrechten internationaal op de politieke agenda. Er gaan sindsdien meer kinderen naar school, kindersterfte is gedaald en het aantal kindhuwelijken neemt af.

demonstratie borden girls advocacy alliance
Jongerenactivisten van de Girls Advocacy Alliance komen in Den Haag op voor kinderrechten Fotograaf: Daniëlla van Bergen

TUI Academy-student Estefany is werknemer van het jaar

De 22-jarige Estefany moest stoppen met school toen zij haar zoontje kreeg. Via-via hoorde zij over Plan International en de TUI Academy, die kansarme jongeren de mogelijkheid biedt tot een carrière in het toerisme. Binnen een jaar haalde zij haar diploma gastronomie. Nu werkt ze in een banketbakkerij in een groot hotel in de Dominicaanse Republiek. “In het begin was ik erg verlegen, maar ik heb geleerd meer te communiceren met mijn collega’s. Voor al mijn inzet ben ik nu tot werknemer van het jaar verkozen.”

Estefany (links) aan het werk in het Royalton Punta Cana hotel in de Dominicaanse Republiek
 
 
 
 
 

Op zoek naar een cadeau met betekenis?

Met een cadeau uit onze webshop draag je bij aan een betere toekomst voor een kind!

Kerstkaarten Plan International
Shop jouw cadeau

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.