Kindhuwelijken verboden in Tanzania: Een historische dag voor meisjesrechten

  • 24 oktober 2019

Na jarenlange inspanning is het vandaag eindelijk zover. Kindhuwelijken zijn vanaf vandaag verboden in Tanzania. Met deze uitspraak heeft de rechter het hoger beroep van de regering tegen een wetswijziging in 2016 afgewezen. Plan International is hier uiteraard heel blij mee.

“De uitspraak van de rechtbank is een mijlpaal in de bescherming van meisjes en jonge vrouwen in Tanzania,” vertelt Rebeca Gyumi, een vooraanstaande Tanzaniaanse mensenrechtenadvocate die zich al langer uitspreekt tegen kindhuwelijken. Plan International heeft in de campagne tegen kindhuwelijken nauw samengewerkt met Rebeca Gyumi. “Dit betekent dat meisjes in Tanzania vanaf nu mogen dromen van hun eigen toekomst, en hun potenties kunnen waarmaken zonder dat zij hun geslacht als een belemmering moeten zien.” In 2018 kreeg zij de Mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties voor haar werk. “De overheid moet nu haar taken volbrengen en de wet veranderen.”

Kindhuwelijken ontnemen meisjes hun rechten

“Het is een historische dag voor meisjesrechten in Tanzania, een van de landen waar kindhuwelijken het vaakst voor komen. Hele generaties meisjes zijn hun toekomst kwijtgeraakt doordat ze zijn uitgehuwelijkt”, vertelt Dr. Mona Girgis, Country Director van Plan International Tanzania.

“Kindhuwelijken beïnvloeden het leven van meisjes op verschillende manieren. Het ontneemt ze niet alleen hun rechten, maar ook hun jeugd. Een meisje dat voor haar achttiende verjaardag trouwt, loopt een verhoogd risico om vroegtijdig school te verlaten, om moeder te worden, om te overlijden door complicaties bij de zwangerschap of bij de geboorte, of om de rest van haar leven in armoede te verkeren. Ook krijgt ze waarschijnlijk vaker te maken met huiselijk en seksueel geweld,” aldus Dr. Girgis.

Petities tegen kindhuwelijken

In 2016 diende Rebeca Gyumi een petitie in bij het Hooggerechtshof waarin zij eiste dat de overheid de minimumleeftijd om te trouwen werd verhoogd. De rechter oordeelde toen dat alle huwelijken onder de 18 jaar illegaal waren, en gaf de overheid een jaar de tijd om de leeftijd te verhogen van 14 naar 18. Maar de staat ging daartegen in hoger beroep omdat het tegen traditionele en religieuze gebruiken in zou gaan.

Plan International Tanzania is lid van het Tanzania Ending Child Marriage Network. Deze organisatie werkt nauw samen met partners en met de hulp van donoren (zoals de Europese Unie, de Duitse en Noorse overheid) om meisjes en hun community’s te ondersteunen om de cultuur rondom kindhuwelijken te veranderen. “Plan International zal zich samen met de overheid, maatschappelijke organisaties, community’s, meisjes en jonge vrouwen in Tanzania blijven inzetten totdat kindhuwelijken niet langer als normaal gezien worden”, zegt Dr. Girgis.

Als onderdeel van het Tanzania Ending Child Marriage Network lanceerde Plan International in 2017 in
meerdere landen, waaronder Nederland, een petitie tegen kindhuwelijken in Tanzania. De bijna 50.000 handtekeningen werden overhandigd aan jongerenlobbyisten die er bij de regering op aandrongen de wet te wijzigen.

Petition against child marriage in Tanzania

Samen strijden we tegen kindhuwelijken

Help je mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.