Van werkloze jonge moeder naar werknemer van het jaar!

  • 11 juli 2019

‘‘Voordat ik bij de TUI Academy terechtkwam, had ik geen werk. Ik zorgde voor mijn zoon en mijn broertjes en ik deed het huishouden.’’ Estefany, wiens leven op 22-jarige leeftijd compleet veranderde toen ze bij de TUI Academy begon, vertelt haar verhaal.

‘‘Zodra ik bevallen was van mijn zoon, moest ik stoppen met school, want ik werd niet meer toegelaten. Een paar jaar later kwam ik via via te weten over Plan International en de TUI Academy’’, aldus Estefany.
Ondanks zorgen over de kinderopvang, heeft Estefany in minder dan een jaar tijd haar opleiding in gastronomie behaald, zich verder ontwikkeld en werkervaring opgedaan. Nu werkt ze in de banketbakkerij van het grote Royalton Punta Cana hotel in de Dominicaanse Republiek.

Plan International TUI Academy opleiding

Geen kansen om verder te studeren

De situatie voor jongeren in de Dominicaanse Republiek is alarmerend, een op de vijf tienermeisjes raakt zwanger of is getrouwd voordat ze achttien jaar oud is. Veel van hen krijgen niet de kans om verder te studeren, omdat ze niemand hebben die op de kinderen kan passen. De totale werkloosheid onder jongeren bedraagt 13,4 procent op de Dominicaanse Republiek, blijkt uit recente data van de World Bank. Dit is een van de hoogste percentages in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Lees hier meer over de situatie voor jonge meisjes op de Dominicaanse Republiek

TUI Academy

‘‘Bij mij thuis werkte alleen mijn vader’’, vertelt Estefany. ‘‘Zijn salaris was de enige inkomstenbron van de familie.’’ Nu verdienen Estefany en haar zus hun eigen inkomen. Allebei hebben ze een training gevolgd aan de TUI Academy, ontwikkeld door Plan International en de TUI Care Foundation, in samenwerking met lokale hotelketens en de overheid van de Dominicaanse Republiek. De TUI Academy biedt kansarme jongeren de mogelijkheid tot een carrière in het toerisme en daarmee op een betere toekomst. Dit gebeurt door ze een vakopleiding te bieden en een daarbij behorende stage in de toerismesector.
Toen Estefany startte met haar werk in het hotel was ze erg introvert. ‘‘In het begin was ik erg verlegen, maar ik heb geleerd meer te communiceren met mijn collega’s. Voor al mijn inzet ben ik nu tot werknemer van het jaar verkozen. Ik heb een motor als beloning gekregen, daarmee rijd ik nu naar het strand.’’

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van de TUI Academy? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Vertrouwen in de toekomst

Met haar nieuwe inkomen kan Estefany haar familie helpen. ‘‘Nu kan ik schoolartikelen kopen voor mijn zoon en medicijnen voor mijn moeder. Ik kan mijn Engelse les betalen en mijn vader helpen met onderhoud van het huis of andere dingen die nodig zijn.’’
Estefany heeft nog veel dromen die ze wil bereiken, maar heeft nu het vertrouwen dat ze die kan realiseren. ‘‘Over vijf jaar zie ik mezelf als chef van mijn eigen restaurant. Ik wil ook het huis van mijn ouders verbouwen, om ze een klein beetje terug te geven van wat zij mij gaven.’’

Lees ook wat Estefany's medestudenten van de TUI Academy vonden
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.