VN Waterconferentie: Ugandese activiste Lyndah (21) spreekt overheden aan op klimaatverandering

  • 21 maart 2023

22 tot 24 maart stond volledig in het teken van Water. Toen vond de VN Water Conferentie plaats in New York, waar lidstaten, NGOs en belangrijke sleutelfiguren bijeenkwamen om concrete waterdoelen op te stellen. Tijdens de conferentie legde Plan International de nadruk op twee belangrijke thema’s: klimaatverandering en menstruatie. We organiseerden een sessie waar drie jongerenactivisten het podium kregen. Lyndah, een activiste binnen ons She Leads-programma, vertelde over de grote uitdagingen die meisjes in Uganda ervaren vanwege klimaatverandering. Meisjes worden het hardst getroffen, en er wordt nog te weinig geluisterd naar hun inbreng.

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Droogte, overstromingen, mislukte oogsten en de afname van natuurlijke hulpbronnen leiden tot meer armoede, ongelijkheid en geweld. Vooral meisjes worden hard geraakt. “Vaak zijn zij verantwoordelijk voor het halen van water, maar door het opdrogen van waterbronnen moeten ze hiervoor steeds verder lopen”, vertelt Lyndah. “Hierdoor lopen ze een groter risico op seksueel geweld.” In veel gevallen zorgt de armoede als gevolg van klimaatverandering er ook voor dat meisjes worden uitgehuwelijkt, zodat er thuis een mond minder te voeden is. Naar school gaan kunnen ze dan vaak wel vergeten.

Lees ook: Klimaatverandering en de impact op meisjes
Waterputten in Zambezia, Mozambique, zijn vervuild door klimaatverandering – Foto: ©Plan International

Luister naar meisjes

Meisjes worden dus onevenredig hard geraakt door klimaatverandering. Toch worden de behoeftes van meisjes en vrouwen in de klimaatdebatten over het hoofd gezien. En dat terwijl zij juist waardevolle kennis hebben die kan worden ingezet in de strijd tegen klimaatverandering: omdat zij vaak de taak hebben om water te halen en waterbronnen te beheren, weten ze als geen ander wat er moet gebeuren om de situatie te verbeteren.

Jongerenactiviste Lyndah uit Uganda kijkt recht in de camera. Ze draagt een wit t-shirt met het logo van She Leads erop.
Jongerenactiviste Lyndah is onderdeel van het She Leads-programma van Plan International. Tijdens de VN Waterconferentie gaat ze in gesprek met beleidsmakers over de impact van klimaatverandering op meisjes. – Foto: ©Plan International

Tijdens de VN Water Conferentie organiseertde Plan International daarom met Simavi en andere partners een sessie waarin jongerenactivisten, waaronder Lyndah, aan het woord kwamen. “Overheden, waaronder de overheid in Uganda, moeten de kennis en ervaringen van meisjes en vrouwen meenemen in hun klimaatstrategie. Participatie van meisjes is essentieel voor duurzame ontwikkeling en klimaatadaptatie. Alleen dan kunnen zij dezelfde kansen krijgen als jongens.”

Lyndah en de andere jongerenactivisten gingen het gesprek aan met beleidsmakers en overheden, in de hoop dat er sneller actie ondernomen kan worden om de ongelijke impact van klimaatverandering op meisjes en jonge vrouwen aan te pakken.

Meisje in Uganda laat herbruikbaar maandverband zien.
In onze WASH-programmering is menstruatie een essentieel onderdeel. Dit meisje uit Uganda leerde via ons project op school hoe ze herbruikbaar maandverband zelf kan maken. Een duurzame en goedkopere oplossing, als er schoon water beschikbaar is – Foto: ©Plan International

Menstruatie en klimaatverandering

Het gebrek aan schoon water heeft vergaande gevolgen voor meisjes, die vaak over het hoofd worden gezien. Als er thuis of op school geen schoon water is, kunnen meisjes zich niet goed verschonen tijdens hun menstruatie. Hierdoor wordt de kans op infecties vergroot, blijven meisjes eerder thuis van school tijdens de menstruatie en kunnen ze duurzame producten zoals herbruikbaar maandverband niet gebruiken. Daarnaast zorgt ook het gebrek aan sanitaire voorzieningen op school ervoor dat meisjes tijdens hun menstruatie eerder school missen. Meisjes worden beperkt in hun gezondheid en ontwikkeling als er geen aandacht is voor hun menstruatiebehoeftes. Menstruatie is daarom een onmisbaar onderdeel van de duurzame ontwikkelingsdoelen, waterbeleid en klimaatbestendigheid.

Meisje met een blauwe hoofddoek geeft met een gieter plantjes water
Meisjes en jonge vrouwen worden vaak verantwoordelijk gesteld voor huishoudelijke taken en het halen van water – Foto: ©Plan International

De sessie

Het evenement werd georganiseerd door Plan International in samenwerking met Simavi, Grundfos Foundation, the Global Adaptation Centre, the Youth Climate Advisory Panel, WASH United, UNICEF, PSI Europe, WaterAid en andere partners. Naast jongerenactivisten kwamen ook andere betrokkenen en beleidsmakers uit onder andere Denemarken, Ethiopië, Uganda en Nederland aan het woord. We hopen hiermee aandacht te vragen voor de impact van klimaatverandering op meisjes en voor het belang van menstruatie in WASH-programmering, om zo versneld actie op deze onderwerpen te kunnen stimuleren. Dit is essentieel als we de duurzame ontwikkelingsdoelen, en met name SDG6 (schoon water en sanitatie) willen halen.
Het evenement vond plaats op donderdag 23 maart op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.