Vrouwenpower in de Bengaalse bazaar

In Barisal, het deel van Bangladesh waar Lucky (40) woont, wordt niet vaak over ongesteldheid gepraat. Ook schamen veel meisjes en vrouwen zich om maandverband te kopen, of ze kunnen het zich niet veroorloven. Lucky zette een bedrijfje op dat maandverband maakt en verkoopt. Dit initiatief heeft het leven van veel vrouwen in haar omgeving positief beïnvloed.

Ongesteld zijn is een maandelijkse worsteling in dit deel van Bangladesh. Lucky vertelt: “Maandverband is te duur en wordt meestal alleen verkocht door mannelijke verkopers. Dat weerhoudt veel meisjes en vrouwen ervan goede producten te kopen. In plaats daarvan gebruiken ze oude stukken stof, die het bloed niet goed kunnen opvangen. Die moeten gewassen worden en uitgehangen. Maar vanwege de taboes rondom menstruatie hangen vrouwen de lapjes niet buiten te drogen. Ze blijven daardoor vochtig en dat veroorzaakt infecties.”

Vrouwen maken maandverband

Schaamte en school missen

Door het gebrek aan maandverband kunnen meisjes en vrouwen in beschamende situaties terecht komen. Bijvoorbeeld als ze in het openbaar doorlekken. Op scholen zijn vaak geen goede voorzieningen waar meisjes zich kunnen verschonen. Daarom blijven veel meisjes tijdens hun menstruatie thuis van school. Ze missen dus maandelijks lessen en raken langzaam achter op hun klasgenoten. Sommige meisjes lopen zo achter dat ze stoppen met school. Zo kan een menstruatie dus ingrijpende gevolgen hebben.

Lees ook: Vijf bizarre mythes over ongesteldheid

Een winkel door en voor vrouwen

In haar winkel SaniMart in de bazaar verkoopt Lucky maandverband en andere belangrijke producten als tandenborstels, zeep en EHBO-items. In de winkel werken alleen vrouwen, zodat het maandverband zonder schaamte gekocht kan worden. Ook is er een schone en veilige wc waar vrouwen zich kunnen verschonen.

Lucky verkoopt maandverband

De meiden en vrouwen van SaniMart verkopen niet alleen maandverband, ze produceren het ook zelf. Plan International gaf Lucky de machines om een kleine fabriek op te zetten en leerde haar deze apparatuur te gebruiken. “Ik werk nu samen met vijftien tienermeisjes. We produceren samen 1.700 stuks maandverband per week. Dat levert zo’n 4.460 Bengalese taka (ongeveer € 45) op.” Het initiatief is een groot succes. Door goede marketing leveren de vrouwen ook maandverband aan 138 scholen, twaalf apotheken en veel andere winkels en klinieken.

Plan strijdt ervoor dat meisjes geen school meer hoeven te missen door hun ongesteldheid. Op de hoogte blijven van ons werk en de resultaten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Lucky geeft meiden een toekomst

Lucky’s bedrijfje heeft een positief effect op het leven van veel vrouwen in haar omgeving. Door het initiatief is Lucky zelf financieel onafhankelijk van haar man en ook vrouwelijke medewerkers hebben een eigen inkomen. Dit geeft hen meer vrijheid en kansen om zich verder te ontwikkelen. De meisjes en vrouwen uit de omgeving maken nu maandelijks gebruik van goedkoop, hygiënisch en makkelijk verkrijgbaar maandverband. Ze kunnen nu zonder zorgen het huis uit en hoeven geen dag op school te missen. De meisjes halen al betere schoolresultaten en zijn vastberaden om hun school af te maken.

Wil jij net als Lucky werken aan een betere toekomst voor meisjes?

Voor € 5 help je meisjes uit te laten groeien tot krachtige vrouwen

Ik doneer eenmalig

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.