“Trouwen met mijn vrouw toen ze acht jaar was deed me beseffen dat kindhuwelijken moeten stoppen”

In de strijd tegen kindhuwelijken in Ethiopië staat steun van de kerk centraal. In zijn community op het platteland van Amhara, waar 75 procent van de meisjes voor hun achttiende trouwt, strijdt priester Abebaw tegen kindhuwelijken. Hij trouwde met zijn vrouw toen zij nog maar acht jaar oud was.

“Toen ik met mijn vrouw trouwde, was ik twintig jaar. Zij was toen acht. Toen ze twaalf jaar oud was gingen we voor het eerst samenwonen,” vertelt de nu 45-jarige Abebaw.

Een vergissing

“Ze wilde eerst niet met mij samen zijn, ongetwijfeld omdat ze zo jong was. Ik voelde me slecht omdat haar familie haar sloeg zodat ze bij mij zou blijven. Toen besefte ik dat het een vergissing was om met iemand te trouwen die nog zo jong was.”

Lees hier alles over kindhuwelijken.

“In die tijd waren er maar weinig mensen die tegen een kindhuwelijk waren. Er  werd nooit iemand vervolgd omdat hij met een kind was getrouwd. Niemand zei dat het een slechte zaak was. Alleen de positieve kanten werden benoemd: het feit dat kinderen die trouwen meer financiële en emotionele steun krijgen.”

Vier kinderen

“Het duurde ongeveer zes jaar voordat mijn vrouw mij leerde kennen en zich op haar gemak voelde. We kregen ons eerste kind toen ze negentien jaar was. Ik voelde me gelukkig, maar door onze ervaring wil ik niet dat anderen hun kinderen op jonge leeftijd uithuwelijken. Ik weet welk leed het kan veroorzaken en er is een kans dat jonge meisjes sterven tijdens de bevalling.”

Het stoppen van een kindhuwelijk is de meest invloedrijke bijdrage die ik heb geleverd.

“Ik ben nu 45 jaar en ben nog steeds samen met mijn vrouw. We hebben vier kinderen: twee meisjes en twee jongens. Ik ben vastbesloten om ervoor te zorgen dat geen van hen op jonge leeftijd trouwt. In plaats daarvan zal ik mijn best doen om ze allemaal naar school te sturen.”

Actie tegen kindhuwelijken

“Ongeveer zes jaar geleden begon Plan International in mijn community met het geven van trainingen om kindhuwelijken te stoppen. Ik wist uit eigen ervaring dat het kindhuwelijk verkeerd was, maar zij gaven me de juiste middelen om ook anderen hier bewust van te maken.”

Abebaw praat met inwoners uit zijn community over de vergissing die hij gemaakt heeft door met een meisje van acht te trouwen. “Ik leer ze over de nadelen van het kindhuwelijk – of dat nu in de kerk is, op feesten of bij huisbezoeken. Ik rapporteer alle gevallen waarover ik hoor aan de autoriteiten. Maar vooral het feit dat ik weiger kindhuwelijken te zegenen heeft veel invloed. Er zijn in mijn gemeenschap weinig mensen die zonder zegen van de kerk willen trouwen.”

Grote verandering in de gemeenschap

“In de afgelopen drie à vier jaar heb ik de zegening van zeven bruiloften geweigerd vanwege de jonge leeftijd van de meisjes. Zes bruiloften zijn daardoor niet door gegaan. De zevende familie was van plan om door te gaan met de bruiloft, dus ik heb ze gemeld bij de autoriteiten. Die bruiloft werd toen ook gestopt.”

Lees ook: Kadiatou voorkomt kindhuwelijken, en niemand houdt haar tegen

“Het werk dat ik heb gedaan heeft geleid tot een grote verandering in de houding van onze gemeenschap. Plan International heeft dit onlangs bevestigd door onze community een prijs te geven voor de vooruitgang die we hebben geboekt. Het is een grote metalen plaat die in onze kerk hangt.”

“Vroeger dacht men dat jonge meisjes tijdens de bevalling stierven omdat het Gods wil was – nu realiseert men zich dat het door het kindhuwelijk komt. Veel mensen in de buurt zijn nu tegen kindhuwelijken. Niemand wil deze traditie meer in stand houden.”

Kindhuwelijken zijn een schending van de mensenrechten

Dit moet stoppen

Do something, word kindsponsor
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.