“Trouwen met mijn vrouw toen ze acht jaar was deed me beseffen dat kindhuwelijken moeten stoppen”

In de strijd tegen kindhuwelijken in Ethiopië staat steun van de kerk centraal. In zijn community op het platteland van Amhara, waar 75 procent van de meisjes voor hun 18e jaar trouwt, strijdt priester Abebaw tegen kindhuwelijken. Hij trouwde met zijn vrouw toen zij nog maar acht jaar oud was.

“Toen ik met mijn vrouw trouwde, was ik 20 jaar. We woonden voor het eerst samen toen ze 12 was”, vertelt de nu 45-jarige Abebaw.

Een vergissing

“Ze wilde eerst niet met mij samen zijn, ongetwijfeld omdat ze zo jong was. Ik voelde me slecht omdat haar familie haar sloeg zodat ze bij mij zou blijven. Toen besefte ik dat het een vergissing was om met zo’n jong iemand te trouwen.”

Lees hier alles over kindhuwelijken.

“In die tijd waren er maar weinig mensen die tegen het idee van een kindhuwelijk waren. Er  werd nooit iemand vervolgd omdat hij met een kind was getrouwd. Niemand zei dat het een slechte zaak was. Alleen de positieve kanten werden benoemd: het feit dat kinderen die trouwen meer financiële en emotionele steun krijgen.”

Vier kinderen

“Het duurde ongeveer zes jaar voordat mijn vrouw mij leerde kennen en zich op haar gemak voelde. We kregen ons eerste kind toen ze 19 jaar was. Ik voelde me gelukkig, maar door onze ervaring wil ik niet dat anderen hun kinderen op jonge leeftijd uithuwelijken. Ik weet welk leed het kan veroorzaken en er is een kans dat jonge meisjes sterven tijdens de bevalling.”

Het stoppen van een kindhuwelijk is de meest invloedrijke bijdrage die ik heb geleverd.

“Ik ben nu 45 jaar en ben nog steeds samen met mijn vrouw. We hebben vier kinderen: twee meisjes en twee jongens. Ik ben vastbesloten om ervoor te zorgen dat geen van hen vroeg trouwt. In plaats daarvan zal ik mijn best doen om ze allemaal naar school te sturen.”

Actie tegen kindhuwelijken

“Ongeveer zes jaar geleden begon Plan International in mijn community met het geven van trainingen over het stoppen van kindhuwelijken. Ik wist uit eigen ervaring dat het kindhuwelijk verkeerd was, maar ze gaven me de juiste middelen om ook anderen hier bewust van te maken.”

Abebaw praat met inwoners uit zijn community over de vergissing die hij gemaakt heeft door een meisje van acht jaar te trouwen. “Ik leer ze over de nadelen van het kindhuwelijk – of dat nu in de kerk is, op feesten of bij huisbezoeken. Ik rapporteer alle gevallen waarover ik hoor aan de autoriteiten. Het stoppen van een kindhuwelijk is de meest invloedrijke bijdrage die ik heb geleverd.

Grote verandering in de community

“In de afgelopen drie tot vier jaar heb ik geweigerd om zeven bruiloften te zegenen vanwege de jonge leeftijd van de meisjes. Zes bruiloften zijn daardoor niet door gegaan. De zevende familie was van plan om door te gaan met de bruiloft, dus ik heb ze gemeld bij de autoriteiten. Die bruiloft werd toen ook gestopt.”

Lees ook: Kadiatou voorkomt kindhuwelijken, en niemand houdt haar tegen

“Het werk dat ik heb gedaan heeft geleid tot een grote verandering in de houding van de inwoners. Plan International heeft dit onlangs bevestigd door onze community een prijs te geven voor de vooruitgang die we hebben geboekt. Het is een grote metalen plaat die in onze kerk hangt.”

“Vroeger dacht men dat jonge meisjes tijdens de bevalling stierven omdat het Gods wil was – nu realiseert men zich dat het door het kindhuwelijk komt. Veel mensen in de buurt zijn nu tegen kindhuwelijken. Niemand wil deze traditie meer in stand houden.”

Samen beschermen we meisjes tegen kindhuwelijken

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Strijd mee tegen meisjesbesnijdenis!

Hoe meer mensen zoals jij zich aansluiten om het onrecht tegen meisjes te bestrijden, hoe meer meisjes we een beter leven kunnen geven. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat ze niet besneden, uitgehuwelijkt of uitgebuit worden.

Kim Feenstra meisjesbesnijdenis tienerzwangerschappen kindhuwelijken
Ja, ik sluit mij aan!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.