Kadiatou voorkomt kindhuwelijken, en niemand houdt haar tegen

Elk jaar trouwen 12 miljoen meisjes voor hun 18e verjaardag: bijna 1 meisje per elke 3 seconden. Dit komt het vaakst voor in Sub-Sahara Afrika waar 38 procent van de meisjes kindbruid wordt. De 18-jarige Kadiatou uit Guinee trekt zich hun lot aan en strijdt onvermoeibaar tegen kindhuwelijken.

De jongeren die zich tegen kindhuwelijken inzetten in hun community’s zijn cruciaal voor het werk van Plan International. Een van hen is de 18-jarige Kadiatou, een jonge leider uit Guinee die meedoet aan een internationaal programma waarbij lobby- en leiderschapsvaardigheden uitgewisseld worden tussen verschillende landen in West-Afrika.

Kindhuwelijken tegengaan

Het programma 18+ van Plan International wordt wereldwijd ingezet op lokaal, nationaal, en internationaal niveau om kindhuwelijken tegen te gaan. Ook is het doel om ervoor te zorgen dat meisjes op school blijven, en voor zichzelf mogen bepalen wanneer en met wie zij willen trouwen.

“Ik ben de secretaris-generaal van de Girls Leaders Club in Guinee en een lobbyist voor meisjesrechten. Ik heb meisjesrechten altijd belangrijk gevonden maar raakte pas echt betrokken bij het onderwerp toen ik Mariam ontmoette”, vertelt Kadiatou.

Uitgehuwelijkt aan een 52-jarige man

“Mariam komt uit Labé, een regio in Guinee waar kindhuwelijken het vaakst voor komen. Ze was pas 13 toen ze moest trouwen. Haar vader had een schuld bij een vriend die hij niet kon terugbetalen. Om geen gezichtsverlies te lijden, huwelijkte hij zijn dochter uit. Mariam sputterde tegen, maar haar moeder dwong haar naar haar vader te luisteren.

Lees ook: "Mijn grootste angst is dat ik uitgehuwelijkt word"

Mariam ging bij de 52-jarige man wonen als zijn derde vrouw. Omdat ze de jongste was in het huishouden, moest ze alles doen en werd ze geslagen door de andere echtgenotes. Haar man sloeg haar ook als zij ’s nachts weigerde om met hem te slapen. Al snel stopte Mariam met school. Na een jaar werd ze zwanger, maar ze verloor haar baby tijdens de bevalling.

Gelukkig kreeg ze het samen met een vriendin voor elkaar om haar man te verlaten. Ze schreef zich in bij een opleiding om kleermaakster te worden, en ze heeft nu een beter leven.”

Safe spaces

“Mariams verhaal raakte mij. Ik besloot om te vechten voor de rechten van meisjes die met zulk onrecht te maken krijgen. Samen met de anderen in de Girls Leaders Club zet ik me in voor de juiste handhaving van onze wetten. We gaan met jongeren in safe spaces in gesprek over de dingen die hen bezighouden. Ook geven we voorlichting, en zorgen we voor meisjes die geweld meegemaakt hebben.

Ik besloot om te vechten voor de rechten van meisjes die met zulk onrecht te maken krijgen.

Via onze outreach-programma’s werken wij samen met mensen in de community, zodat we ook hun mening kunnen horen over onderwerpen die meisjes aangaan. Als we horen over een kindhuwelijk melden we dit bij de politie, en blijven we erachteraan gaan tot er actie ondernomen wordt. Met de Girls Club hebben we al meerdere (kind)huwelijken in Guinee weten te stoppen.”

Vaardigheidstraining voor jonge leiders

“Toen ik de uitnodiging kreeg van Plan International om deel te nemen aan een vaardigheidstraining over kindhuwelijken in Dakar, Senegal, was ik enorm blij. Eindelijk kreeg ik een kans om mezelf en mijn gevoelens uit te drukken.

De workshop was verreweg een van de beste die ik heb meegemaakt in de strijd tegen kindhuwelijken. We waren met vijftien jongeren uit Guinee-Bissau, Guinee, Mali en Senegal, en we deelden onze ervaringen. Ook leerden we van elkaar hoe we ons thuis kunnen inzetten om kindhuwelijken de wereld uit te helpen.

De vier landen delen een grensgebied waar kindhuwelijken het vaakst voorkomen. In Guinee is Labé het gebied waar dit het vaakst voorkomt: 75,9 procent van de meisjes trouwt hier voordat zij achttien is. In Senegal gaat het om 68 procent van de meisjes in het Kolda-gebied, en 57 procent in Tambacounda. In Mali komen kindhuwelijken het vaakst voor in de Kayes-regio, waar 87 procent van de meisjes voor hun achttiende verjaardag trouwen.”

Nu begint het echte werk

“Met de aanwezige beleidsmakers en maatschappelijke organisaties hebben we een productieve dialoog gevoerd over de noodzaak om jongeren te betrekken bij het gevecht tegen kindhuwelijken. We hebben deze kans ook benut om onze standpunten aan de vertegenwoordigers van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) te presenteren. Ook eisten we dat de plannen voor het beëindigen van kindhuwelijken in West-Afrika versneld aangenomen en ingevoerd worden.

Nu de workshops in Dakar voorbij zijn, begint het echte werk! We hebben niet alleen een collectief stappenplan opgezet dat wij gaan invoeren, maar ook plannen op nationaal niveau opgezet. Stay tuned. Je zult snel van ons horen!”

Samen beschermen we meisjes tegen kindhuwelijken

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.