“Mijn grootste angst is dat ik uitgehuwelijkt word”

De 16-jarige Mamounata sloeg samen met haar familie op de vlucht toen een groep schutters haar dorp in Burkina Faso binnenviel. Tot op de dag van vandaag heeft ze nachtmerries over wat er op die dag gebeurde.

Het beeld van de zwartgeklede mannen met geweren blijft als een horrorfilm in Mamounata’s gedachten spoken. “Er was een markt die dag. Ik was gierst aan het fijnmalen op ons erf, toen ik ineens 15 gewapende mannen zag aankomen. Ik rende meteen naar mijn moeder in de keuken. De mannen kwamen binnen en vroegen naar mijn vader, maar we wisten niet waar hij was”, vertelt Mamounata.

Rottende lichamen

Ze keek toe hoe ze hun terrein verlieten en naar de buren gingen. “Er waren op dat moment ook geen mannen in het huis van onze buurman, dus ze gingen naar de markt. Ze namen vier buren mee, bonden hun handen achter hun rug en schoten hen neer.”
“Mijn familie en ik sloegen op de vlucht en bleven vier dagen verborgen in de bush. Toen we samen met de politie terugkeerden naar ons dorp, vonden we de rottende lichamen van onze buren, bedekt met vliegen.”
Iedereen was bang om in het dorp te blijven. Mamounata en haar familie verzamelden wat spullen en vertrokken. “We namen meteen een paar spullen mee die we konden dragen en vluchtten naar een ander dorp.”

Vluchtelingen

Door het conflict in Burkina Faso zijn bijna een half miljoen mensen ontheemd. Ze zijn gedwongen om te vluchten als gevolg van geweld door jihadisten, lokale milities en militanten. Dit heeft volgens de Verenigde Naties in Burkina Faso een van de snelst groeiende ontheemdingssituaties in Afrika gecreëerd.
De afgelopen drie maanden zijn meer dan 98.000 mensen aangekomen in het vluchtelingenkamp waar Mamounata en haar familie momenteel ook verblijven. Haar ouders, die beiden boeren waren, hebben geen inkomstenbron meer en Mamounata en haar broers en zussen gaan niet meer naar school.

Grootste angst

“Voordat we moesten vluchten ging ik elke dag naar school en nu dwaal ik rond op deze plek. Ongesteld zijn is een ramp, omdat ik geen maandverband of tampons heb. Mijn grootste angst is dat ik ooit uitgehuwelijkt word.”

Ongesteld zijn is een ramp, omdat ik geen maandverband of tampons heb


Af en toe leest Mamounata uit haar schoolboeken die ze heeft meegebracht. Als het donker wordt, is ze bang. “Ik kan niet lang slapen. Als ik in slaap val, droom ik over de rottende lijken die op de grond lagen. Soms zie ik ze voor me staan.”

Lees ook: Hoe het is om ongesteld te zijn in tijden van nood

Dit doet Plan

In de provincie Bam heeft meer dan de helft van de in eigen land ontheemde mensen in Burkina Faso onderdak gevonden. Onder hen zijn vooral veel vrouwen, jonge meisjes en kinderen, verspreid over verschillende tijdelijke locaties.
Plan International biedt als partner van de Dutch Relief Alliance (DRA) noodhulp in Burkina Faso met Cordaid, Save the Children, Stichting Vluchteling en Terre des Hommes. Samen bieden wij de volgende hulp:

  • Het trainen van leerkrachten en begeleiders om kinderen (6 – 12 jaar) die getroffen zijn door de crisis te leren lezen, rekenen en schrijven.
    De bescherming van kinderen om geweld, misbruik, verwaarlozing en uitbuiting te voorkomen en te behandelen.
  • Toegang tot schoon water en goede hygiëne verbeteren om ziekten te voorkomen.
  • Voedselzekerheid verbeteren voor getroffen vluchtelingen en community’s die hen opvangen door het uitdelen van voedselbonnen en financiële bijdragen die vrij besteed mogen worden.

Jongens, meisjes, mannen en vrouwen hebben verschillende behoeften in een noodsituatie. Jongens lopen vooral het risico om gerekruteerd te worden als kindsoldaat of om slachtoffer te worden van kinderarbeid. Meisjes zijn extra kwetsbaar voor ontvoeringen, seksueel geweld en seksuele uitbuiting door gewapende groepen en mensensmokkelaars. Bij alle activiteiten die we uitvoeren wordt rekening gehouden met deze verschillen en wordt er psychosociale steun geboden.
Voor Mamounata en voor alle andere kinderen die getroffen zijn door deze crisis, is de situatie urgent. “Mijn grootste prioriteiten op dit moment zouden school, voedsel, kleding en schoenen zijn”, vertelt ze.

Lees hier meer over de Dutch Relief Alliance

Samen helpen we kinderen in noodsituaties

Help jij ook mee?

Doneer nu
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.