Hoe het is om ongesteld te zijn in tijden van nood

De urgentie om de getroffenen van tropische cycloon Idai te voorzien in eerste levensbehoeften ligt nog altijd hoog. In de drie landen die getroffen zijn (Mozambique, Malawi en Zimbabwe) schuilen veel mensen in overvolle scholen, kerken en publieke gebouwen met gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen. De kwetsbaarheid van vrouwen en meisjes is enorm. De verhalen van Virginia en Elizete uit Mozambique bevestigen dit.

Virginia (23) ontving één van de duizenden babykits die werden uitgedeeld aan de overlevenden van cycloon Idai. Ze wist meteen dat ze de inhoud ervan niet alleen kon gebruiken voor haar tweejarige dochter.

“Omdat ik geen maandverband had, gebruikte ik luiers toen ik ongesteld was,” vertelt ze.

Ongesteld in tijden van een ramp

Lees ook: Plan breidt noodhulp uit voor de slachtoffers van orkaan Idai

Alles verwoest

Nadat cycloon Idai hun huis in Beira in Mozambique verwoestte, vond Virginia samen met haar man en vijf kinderen onderdak bij een school. Ze verloren al hun bezittingen door de overstromingen en zijn nu, samen met 91.000 anderen wiens huizen zijn overstroomd en verwoest, afhankelijk van noodhulp.

Meisjes en jonge vrouwen in Mozambique verkeren al in moeilijke omstandigheden. Ze hebben weinig eten, slechte sanitatie, gebrek aan gezondheidsfaciliteiten en schoon water en lopen een verhoogde kans op geweld. Veel mensen hebben familieleden verloren als gevolg van de overstromingen. Zich zorgen maken over hun menstruatie is wel het laatste wat deze vrouwen willen.

Luiers in tweeën knippen

“Ik laat mijn dochter alleen ’s nachts luiers dragen, zodat we er genoeg hebben voor ons allebei,” vertelt Virginia.

Ze vertelt dat ze de luier in tweeën knipt. De ene helft gebruikt ze ’s ochtends, de andere helft ’s avonds. Op momenten dat ze moet verwisselen, gebruikt ze katoen. Deze luier is de laatste die ze heeft.

De 33-jarige Elizete verblijft net als Virginia in de school, samen met haar 13-jarige dochter Anabela. Ze zijn allebei al ongesteld geweest sinds ze zijn aangekomen. Er is een groot tekort aan maandverband, dus Elizete en Anabela moeten de materialen die ze hebben wassen en hergebruiken.

Wil je op de hoogte blijven van de hulp die Plan biedt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Weinig middelen

“Alles wat we hadden zijn we kwijtgeraakt bij de overstromingen. We moeten nu een klein stukje katoen gebruiken, met z’n tweeën,” vertelt Elizete. “We zitten met zó veel mensen in de school en we hebben zo weinig middelen,” vertelt ze. “Ik ben bang dat we voor onze volgende ongesteldheid niet genoeg materiaal en water hebben.”

Ongesteldheid in tijden van een ramp

Hulp is onderweg

Plan International heeft geluisterd naar deze jonge vrouwen en breidt de noodhulp op dit gebied uit. Plan verspreidt duizenden ‘dignity kits’, pakketten met onder andere ondergoed en herbruikbaar maandverband, emmers en zeep om adolescente meisjes en vrouwen in Buzi en Beira, twee van de zwaarst getroffen gebieden, te helpen.

Daarnaast verstrekken we waterzuiveringstabletten. Hierdoor wordt het risico op ziekten verlaagd en hoeven meisjes en vrouwen niet zo ver te lopen om schoon water te halen. Het is de bedoeling dat vrouwen door deze benodigdheden met iets meer comfort en zelfvertrouwen met hun ongesteldheid om kunnen gaan.

Jouw bijdrage redt levens!

Steun de getroffenen van orkaan Idai

Doneer hier
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.