Meer kinderen naar school in Laos door betere hygiëne

Kinderen in een afgelegen dorpje in het Houn-district in Laos werden regelmatig ziek door slechte hygiëne. De informatie die ze kregen over hygiëne en sanitatie begrepen ze vaak niet omdat de etnische groep die hier woont, de Hmong, de officiële taal Lao niet vloeiend spreekt.

“Vorig jaar had ik diarree en ik weet niet hoe ik eraan kwam. In de tijd dat ik naar de eerste klas ging voelde ik pijn in mijn buik. Ik was vaak moe, maar kon niet slapen omdat ik steeds naar de wc moest. In de ochtend kon ik het niet opbrengen om naar school te gaan en zo heb ik vijf dagen school gemist,” legt de 11-jarige Haiwa uit.

Water en sanitatie project Laos

Lees ook: Vijf mythes over ongesteldheid

Schoolverzuim door ziekte

Haiwa gaat naar de basisschool in het dorp. Hier zijn twee leraren die 72 kinderen lesgeven. De kinderen kwamen vaak niet naar school door ziektes als diarree. Dit zette extra druk op leraren en ouders om de kinderen aan te moedigen terug naar school te komen als ze weer beter waren.

“Ik werd verlegen door mijn ziekte en ik wilde niet terug naar school. Ik was bang dat mijn vrienden veel verder waren met leren dan ik,” zei Haiwa.

Onderwijs en training

Plan International is sinds 2017 actief in Haiwa’s community. Naast kinderen enthousiast maken om de Laotiaanse taal te leren, worden er activiteiten georganiseerd die met hygiëne en sanitatie te maken hebben, om de kinderen gezond te houden.

In samenwerking met een onderwijsinstelling uit het district kwam Plan samen met schoolleraren en leden van de community. Tijdens de bijeenkomst bespraken ze de belangrijkste uitdagingen en behoeftes.

Leraar Thongdam Bounthavone vertelt: “Ik ben betrokken geweest bij alle activiteiten op school, en heb meegedacht over wat we zouden kunnen veranderen. Ik heb deelgenomen aan de hygiëne- en sanitatietraining en maak deel uit van de ‘Village Education Development Committee’, waarmee we twee gemeenschappelijke punten gaan bouwen waar mensen hun handen kunnen wassen.”

Naast de training en het aanleggen van de waterpunten, voorziet Plan alle kinderen op de school van tandenborstels en tandpasta.

Meisjes wassen handen in Laos

Wil je op de hoogte blijven van de projecten van Plan? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nieuwe gewoonten

De leraren begeleiden iedere dag hygiëne- en sanitatie-activiteiten en moedigen kinderen aan om thuis toe te passen wat ze geleerd hebben: twee keer per dag tandenpoetsen en handen wassen voor het eten en na het gebruik van het toilet.

“Het was moeilijk om de gewoontes te veranderen, maar ik denk dat de kinderen nu blij zijn om nieuwe dingen te leren en toe te passen. Ik probeer de activiteiten leuk te maken door bijvoorbeeld het ‘handenwaslied’ te zingen en de handeling samen te doen,” legt leraar Tou Phonmany uit.

Kennis verspreiden

De leerlingen begrijpen nu het belang van goede hygiëne en sanitatie. Wat ze geleerd hebben nemen ze vervolgens mee naar huis en brengen ze over op hun families.

“Ik heb mijn broers, zussen en ouders uitgelegd wat handen wassen en tandenpoetsen is en waarom het belangrijk is. Ze vinden het nog lastig, maar ik hoop dat ze er snel aan gewend raken,” zegt Haiwa.

“We hebben een semester lang toegepast wat we geleerd hebben. In het schooljaar erna heeft niemand diarree gekregen. Ik blijf dit doen, ook als het project eindigt. De gezondheid van kinderen is zo belangrijk. Als ze niet lekker zijn, kunnen ze zich niet concentreren op hun schoolwerk,” legt Tou Phonmany uit.

“Ik denk vaak aan wat ik heb geleerd sinds ik de activiteiten op school bijwoon en ik pas het ook thuis toe. Ik ben sindsdien gelukkig niet ziek geweest,” zegt Haiwa.

Samen kunnen we meisjes als Haiwa helpen

Help je mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.