“Toen de droogte kwam, stopte het leven”

De ergste droogte in 40 jaar zorgt in Somalië voor grote problemen. 250.000 mensen zijn op de vlucht geslagen, op zoek naar water en eten. De elfjarige Najma is een van hen en woont nu in een opvangkamp. “Vroeger hadden we 300 geiten en schapen, nu nog maar 30. De situatie is heel erg slecht. Mensen hebben honger en er is een tekort aan water”, vertelt ze.

Najma vluchtte met haar familie en moest alles achterlaten. Ze kan niet meer naar school: “De meeste leraren waren al gestopt met lesgeven, omdat ze het dorp hadden verlaten. Toen de droogte kwam, stopte het leven hier.” De school van Najma is niet de enige, veel scholen in Somalië staan er verlaten bij. Omdat er geen onderwijsfaciliteiten zijn in het opvangkamp, missen veel kinderen belangrijke schooltijd.

Najma verslijt haar dagen nu met het zoeken naar water en het doen van huishoudelijke klusjes. “Ik help mijn moeder omdat ze heel moeilijk aan water kan komen, maar ik doe ook veel andere taken zoals koken.”

Najma (11) helpt met het huishouden
Najma (11) helpt met het huishouden

Meisjes krijgen de restjes

Door de droogte is er ook een tekort aan eten. Dat begint inmiddels zijn tol te eisen, blijkt uit recente cijfers van het Somalia Food Security and Nutrition Assessment. Meer dan 300.000 kinderen zullen te maken krijgen met ernstige ondervoeding.

Voor meisjes zijn gevolgen nog ernstiger dan voor jongens, ervaart ook Najma: “Meisjes hebben net zoveel honger, maar wij krijgen alleen de restjes. Als die er al zijn. Voor moeders geldt hetzelfde, zij eten alleen wat overblijft nadat hun kinderen hebben gegeten.”

Ondanks de moeilijke omstandigheden hoopt Najma binnenkort terug te keren naar huis en naar haar school. “Ik mis mijn normale leven. De overheid zou alle kinderen onderwijs moeten geven, dat is het allerbelangrijkst.” Maar Najma zou ook graag zien dat er hulp komt voor mensen die hun vee zijn kwijtgeraakt en dat er meer bomen worden geplant. “Ik hoop dat we een beter leven krijgen, dat we worden opgeleid zodat we de wereld kunnen veranderen.” Najma weet al hoe ze dat gaat doen: “Ik wil later leraar worden.”

Wat doet Plan International?

Plan International ondersteunt mensen die zijn getroffen door de droogte op verschillende manieren. Zo brengen we met vrachtwagens watertanks naar plekken waar te weinig drinkwater is en helpen we getroffen families met zogenaamde cash transfers, geld waarmee gezinnen zelf de benodigdheden kunnen kopen die ze het hardst nodig hebben. De familie van Najma kan met het geld eten kopen en schulden die zijn ontstaan afbetalen.

Jouw hulp is hard nodig

Droogte in Afrika

Doneer aan het noodfonds
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.