Deze vijf moedige meiden hebben grote tegenslagen doorstaan

Er zijn 500 miljoen tienermeisjes wereldwijd. Veel van hen worden achtergesteld, uitgehuwelijkt en uitgebuit. Alleen maar omdat ze meisje zijn. Om de situatie van tienermeisjes in ontwikkelingslanden te kunnen verbeteren, nam Plan International Australië hun levensomstandigheden onder de loep. De uitkomsten van dit onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het rapport Half a Billion Reasons.

Het onderzoek laat zien dat er nog veel moet worden verbeterd als het gaat om de situatie van deze meisjes. Ze moeten veel meer kansen krijgen om zich in veiligheid te kunnen ontwikkelen. Maar veel meiden leggen zich niet zo maar neer bij hun achtergestelde situatie. Vijf dappere meisjes deelden hun verhaal met Plan, om te laten zien dat het mogelijk is tegen discriminatie, uitbuiting en misbruik te vechten.

Lees ook: Deze vijf heldinnen komen op voor meisjesrechten wereldwijd

Nilima uit Bangladesh schoor haar hoofd kaal uit protest

Meisje in Bangladesh met naaimachine

Omdat haar familie hard geld nodig had, besloot Nilima’s vader haar uit te huwelijken toen ze nog maar veertien was. “Om te protesteren tegen deze beslissing, schoor ik mijn hoofd kaal. Ik wist dat niemand een kaal meisje zou willen trouwen”, vertelt Nilima (15). Een gewaagd idee, maar het werkte. Nilima werkt nu van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat als naaister zodat ze haar school kan betalen. Ze is vastberaden te bewijzen dat ze geen man nodig heeft om haar te onderhouden.

Niet alle meisjes krijgen het voor elkaar om aan hun huwelijk te ontsnappen. In Bangladesh is 59 procent van de meisjes al getrouwd op haar achttiende verjaardag. 22 procent van hen is al getrouwd op haar vijftiende.

Ik schoor mijn hoofd kaal. Ik wist dat niemand een kaal meisje zou willen trouwen

Elise uit Benin ontsnapte uit een voodooklooster

Meisje uit Benin in jurkElise (15) werd door haar ouders aan een voodooklooster gegeven. Ze was één van de 193 meisjes die in 2015 met de hulp van Plan International wisten te ontsnappen. “Ik heb veel geleden terwijl ik in het voodooklooster woonde. Ik werd mishandeld en kreeg soms niets te eten. Ik ben blij dat ik er weg ben. Nu ga ik weer naar school, wat ik leuk vind. Het is zo veel beter dan in het klooster.”

Elise kan gelukkig weer naar school, maar veel tienermeisjes kunnen dat niet. Meer dan driekwart van de jonge mensen die niet naar school gaan, geen opleiding volgen of geen werk hebben, bestaat uit tienermeisjes.

Shajeda uit Myanmar vluchtte met een baby op haar heup

Toen Shajeda (19) en haar familie probeerden te vluchten uit Myanmar, werden haar ouders en broer voor haar ogen vermoord. Ze verstopte zich in het bos, waadde door rivieren en reisde dagenlang alleen door gevaarlijke gebieden naar het vluchtelingenkamp in Bangladesh – en dit alles met een baby van zeven maanden op haar heup. Nu staat ze voor een volgende grote opgave: “Mijn grootste zorg is het alleen opvoeden van mijn zoon. Toen ik nog in Myanmar woonde kon ik kleding naaien om geld te verdienen. Hier kan ik niets. We zijn afhankelijk van voedseldistributie.”

Lees ook: Rohingya-meisjes leven als gevangenen in vluchtelingenkamp

Hirut uit Ethiopië moest haar eigen familie aangeven om niet uitgehuwelijkt te worden

Hirut (15) was nog maar twaalf toen een groep mannen haar probeerde te kidnappen. Ze was onderweg van school naar huis. “Ik snapte eerst niet wat ze deden. Ik was in shock. Het duurde even voordat ik kon gaan schreeuwen.” Haar geschreeuw trok de aandacht van omstanders die te hulp schoten. Maar de man die haar had proberen te ontvoeren wilde met haar trouwen en gaf niet op. Hij gaf Hirut’s ouders geld en cadeaus om toch met haar in het huwelijksbootje te kunnen treden. Met hulp van haar leraren gaf ze haar ouders aan bij de politie. “Met de politie ben ik naar mijn huis gegaan om met mijn familie te praten. Ze hebben beloofd nooit meer zoiets te doen en te zorgen dat ik naar school kan blijven gaan.” Hirut’s vriendin wist niet aan dit lot te ontsnappen en heeft nu twee kinderen. “Door haar verdriet – als vrouw en moeder terwijl ze zelf nog kind is – is haar gezicht helemaal veranderd”, vertelt Hirut.

Kindhuwelijken en het ontvoeren van kinderen zijn verboden in Ethiopië, maar het gebeurt veel vanuit een diepgewortelde traditie. Bovendien wordt de wet niet goed gehandhaafd. 40 procent van de meisjes in Ethiopië trouwt voor haar achttiende verjaardag, vaak nadat ze is ontvoerd.

Lees ook: Tien manieren waarop Plan tegen kindhuwelijken strijdt

Nigeriaanse Loveth ontsnapte uit Boko Haram

Meisje uit Nigeria met sjaalToen Boko Haram het dorp van Loveth (14) in Noordoost-Nigeria aanviel, probeerde ze met haar familie te vluchten. Ze werden gevangen door gewapende strijders. Loveth en haar broer werden vervoerd naar een dorp in de handen van Boko Haram. Uiteindelijk wist ze te ontsnappen, maar ze heeft diepe trauma’s opgelopen omdat ze seksueel misbruikt werd tijdens haar gevangenschap.

Hoewel het nog een tijd zal duren voordat Loveth’s haar trauma’s heeft verwerkt, overleefde ze het conflict gelukkig wel. Elke tien minuten sterft ergens in de wereld een tienermeisje door geweld.

Bekijk het volledige rapport Half a Billion Reasons

Meer lezen hoe Plan strijdt voor meisjesrechten?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Ja, ik schrijf me in
 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.