Zo kaart je tienerzwangerschappen aan in El Salvador

Blaas een ballon op, stop hem onder je trui, maak je voet vast aan die van een ander die uitgedost is met dezelfde attributen en volbreng het parcours vol obstakels door het bos!

tienerzwangerschappen el salvador

Dit is één van de vele opdrachten die een groep van twintig meisjes én jongens uit Chalatenango – een streek in El Salvador – voorgeschoteld krijgt tijdens een workshop over tienerzwangerschappen. Alles over tienerzwangerschappen komt aan bod. Helaas is dat hard nodig. El Salvador telt namelijk het hoogste aantal tienerzwangerschappen van Centraal-Amerika. En dat komt vooral omdat de jongeren er niets over weten.

Lees ook het dossier over tienerzwangerschappen

Ineens zwanger

Het gebrek aan goede informatie is één van de belangrijkste redenen waarom zo veel meisjes in El Salvador voor hun achttiende moeder worden. Vooral in de meer afgelegen en arme regio’s is het probleem enorm. Familieplanning is een taboe en het gebruik van voorbehoedsmiddelen wordt als iets negatiefs beschouwd. Resultaat: jonge meisjes worden op een dag zwanger wakker en weten totaal niet hoe dit hen is overkomen. Als dit gebeurt, dan zijn de mogelijkheden voor de meisjes beperkt. Er staan gevangenisstraffen tot vijftig jaar op het afbreken van zwangerschappen, zelfs als het leven van de moeder in gevaar is of als de zwangerschap het gevolg is van een verkrachting.

Antwoord op veel vragen

Op de school in Chalatenango zorgen de interactieve workshops van Plan ervoor dat de jongeren beseffen hoe de vork in de steel zit. Ze leren hoe ze zelf kunnen beslissen over hun lichaam en hun leven. De ontspannen en open sfeer van de workshops zorgt ervoor dat jongeren zich durven te uiten. Daarnaast krijgen zij antwoord op de vele vragen die ze hebben: hoe kan ik veilig vrijen? Wat moet ik doen als ik denk dat ik zwanger ben? Wie kan ik aanspreken? Kan ik naar school blijven gaan? De jongeren zijn aan het einde van de ludieke training veel wijzer en beseffen dat het onderwerp belangrijk is. Het project heeft al goede resultaten: het aantal zwangerschappen bij jongeren is in dit dorp het laagst van de hele regio.

Lees ook: Tien manieren waarop Plan strijdt tegen tienerzwangerschappen

Onderwijs maakt het verschil

“Gelukkig is dit jaar maar één meisje van vijftien van school gegaan vanwege een zwangerschap. Zonde is dat…”, vertelt Maria Fidelina Guerra de Fuentes, directrice van een plaatselijke school. Het gebrek aan informatie, maar ook de vooruitzichten om door te studeren zijn volgens haar van invloed op het aantal tienerzwangerschappen. “Deze jongeren weten dat de kans heel klein is dat zij naar de universiteit kunnen. Niet gek dus dat ze niet gemotiveerd zijn om te studeren. Ze stoppen in grote getale met school. Niet zelden is dat omdat ze zwanger zijn.”

tienerzwangerschappen el salvador

Jongens en meisjes gelijk

De interactieve workshops van Plan kaarten niet alleen tienerzwangerschappen en seksualiteit aan. Ook kinder- en jongerenrechten komen aan bod, net als gelijkheid tussen jongens en meisjes. Het is van cruciaal belang om ook jongens te betrekken bij de projecten.

Lees meer over het werk van Plan in El Salvador

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.