Zes bloedserieuze redenen waarom meisjes niet naar school gaan

Maandelijks worden 2 miljard vrouwen en meisjes ongesteld. Een enorm aantal en een doodnormale zaak, toch? Dus niet, want voor veel van zorgt menstruatie voor uitsluiting, onzekerheid en schooluitval. Ongesteld zijn wordt nog steeds gezien als iets wat smerig en beschamend is, terwijl het heel natuurlijk is. Meisjes blijven thuis en missen schooldagen, maar hoe zit dat?

Lees hieronder zes bloedserieuze redenen waarom veel meisjes in lage en middeninkomenslanden door hun menstruatie niet naar school gaan.

menstruatie

1. Culturele taboes

In landen als Malawi en Uganda worden meisjes en vrouwen tijdens hun menstruatie als vies en onrein gezien. In delen van Nepal worden zij zelfs elke maand een aantal dagen naar een afgelegen hut verbannen. Naar school gaan kunnen meisjes in die dagen wel vergeten. In Bangladesh zouden meisjes of vrouwen die doorlekken tijdens hun menstruatie boze geesten aantrekken. Ook zij blijven maar liever thuis…

Lees meer over de bizarre mythes rondom menstruatie.

2. Geen kennis over menstruatie

Meisjes in veel landen weten niet wat het betekent om ongesteld te zijn. Het is namelijk geen onderwerp waarover ze met anderen kunnen praten. Deze meisjes maken zich grote zorgen over wanneer het weer gebeurt. Zonder kennis over menstruatie komt dit voor hen vaak plotseling. De kans is groot dat ze dan doorlekken; voor hen een schaamtevolle gebeurtenis. Om schaamte te voorkomen blijven meisjes vaak dagen thuis en missen daardoor veel lessen op school.

3. Onwetendheid onder jongens en mannen

Jongens en mannen spelen een belangrijke rol in het stigma rond menstruatie. Terwijl ze vaak helemaal niet weten wat menstruatie is. Meisjes worden vaak gepest door jongens in de klas of vernederd door mannelijke docenten. Dit zorgt ervoor dat veel meisjes thuisblijven tijdens hun menstruatie. De jongens en mannen beseffen niet welke negatieve invloed hun opmerkingen hebben op het zelfvertrouwen van een meisje.

4. Te weinig geld voor maandverband

Meer dan 700 miljoen mensen leven onder de armoedegrens. Maandverband is dan vaak te duur en wordt daardoor in veel huishoudens niet gezien als prioriteit. Meisjes gebruiken in plaats daarvan bananenbladeren of oude lappen. De kans op doorlekken is erg groot, waardoor meisjes liever niet naar school gaan.

5. Tekort aan veilige en schone toiletten

Zelfs met maandverband is het voor meisjes moeilijk om een goede plek te vinden om zichzelf te verschonen. Veel scholen op het platteland hebben geen aparte meisjestoiletten met water. Ook is er weinig tot geen privacy, waardoor meisjes kwetsbaar zijn en publiekelijk vernederd worden. Voor veel meisjes een reden om tijdens hun menstruatie thuis te blijven.

Plan International ongesteldheid(3)

6. Klaar om te trouwen

Voor veel meisjes kondigt het begin van hun menstruatie het einde van hun schoolcarrière aan. Hun ouders vinden namelijk dat een meisje klaar is voor het huwelijk wanneer ze menstrueert. En veel meisjes die trouwen, moeten stoppen met school.

Lees waarom onderwijs zo belangrijk is voor meisjes en hoe het levens verbetert.

Dit doet Plan International

Plan International geeft voorlichting over menstruatie en hygiëne aan kinderen (meisjes en jongens) en hun omgeving. Om taboes te doorbreken en de hygiëne te verbeteren, krijgen leraren en lokale gezondheidswerkers bovendien een training en zijn gezondheidsclubs opgericht om menstruatie en alles wat daarbij hoort bespreekbaar te maken. Dit gebeurt ook met grootse, luchtige theatervoorstellingen waarnaar het hele dorp komt kijken. Plan International werkt bovendien aan goede sanitaire voorzieningen op scholen, met aparte wc’s voor meisjes waar ze zich kunnen verschonen.

menstruatie

Meisjes en vrouwen krijgen ook training hoe ze zelf met katoenen doeken maandverband kunnen maken. Hierdoor kunnen meisjes en vrouwen goed en goedkoop en uitwasbaar maandverband produceren. Eén setje uitwasbaar maandverband gaat ongeveer een jaar mee.

Help jij ook?

Help meisjes met duurzaam maandverband

Geef ook maandverband cadeau!

Lees meer over uitwasbaar maandverband!

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.