Een bloedserieuze zaak: menstruatie bespreekbaar maken in Uganda

Wereldwijd worden maandelijks twee miljard vrouwen en meisjes ongesteld. Elke dag zijn 800 miljoen meisjes en vrouwen ongesteld. Een doodgewone zaak dus. Maar taboes die nog heersen rondom menstruatie hebben een enorme invloed. Met het project Menstrual Hygiene Management maakt Plan International het onderwerp bespreekbaar in Uganda.

De gevolgen van taboes rond ongesteldheid zijn groot voor meisjes en jonge vrouwen. Ze kunnen last hebben van hevige schaamtegevoelens. Of ze hebben geen toegang tot maandverband of sanitaire voorzieningen. Een gebrek aan kennis, een diepgeworteld bijgeloof en tradities rondom ongesteldheid beperken meisjes en vrouwen in hun vrijheid en ontwikkeling.

Samen met het ontbreken van maandverband – en hierdoor een grote kans op doorlekken – of sanitaire voorzieningen, leidt dit ertoe dat meisjes tijdens hun menstruatie meerdere schooldagen per maand missen. En soms zelfs helemaal stoppen met school. Plan International maakt het onderwerp menstruatie bespreekbaar in de gebieden waar we werken aan water, sanitatie en hygiëne (WASH). Dankzij de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij hebben we met het project Een Bloedserieuze Zaak hoopgevende resultaten geboekt in Uganda.

We hebben geleerd dat het heel normaal is dat meisjes en vrouwen ongesteld worden. Ik vertel dat ook aan andere jongens in mijn klas en in het dorp.

Feiten over menstruatie in Uganda

 • 28 procent van de meisjes in Uganda blijft thuis van school als ze ongesteld zijn. Ze missen daardoor elke maand zo’n vier schooldagen. Dat is al snel 20 procent van het schooljaar.
 • Vaak weten meisjes niet wat ongesteld zijn betekent. Sommigen schrikken dan ook enorm als ze voor het eerst ongesteld worden en denken dat ze ernstig ziek zijn of doodgaan.
 • Veel meisjes hebben geen geld om maandverband te kopen of maandverband is helemaal niet te koop in de dorpen waar ze wonen. Ze gebruiken oude doeken of bananenbladeren.
 • Op scholen zijn vaak geen toiletten aanwezig. Als ze er wel zijn moeten meisjes deze vaak delen met de jongens, waardoor meisjes zich niet prettig voelen om hun maandverband te verschonen.
 • Omdat jongens ook geen informatie ontvangen over wat menstruatie is, lachen ze meisjes vaak uit als ze bijvoorbeeld doorlekken op school.
 • Ook heerst er veel bijgeloof rondom ongesteldheid waardoor meisjes en vrouwen veel dingen niet mogen doen als ze ongesteld zijn.

menstrual hygiene management in Uganda

Voor € 5 geef je een meisje de kans om naar school te gaan, ook als ze ongesteld is!

Een bloedserieuze zaak

Dit is wat Plan doet met het project ‘Een bloedserieuze zaak – Menstrual Hygiene Management in Uganda’:

 • Docenten en gezondheidswerkers krijgen een training en er zijn gezondheidsclubs opgericht om menstruatie  bespreekbaar te maken. Dit gebeurt ook met grootse, luchtige theatervoorstellingen.
 • We geven voorlichting aan meisjes, jongens, docenten en ouders over menstruatie en over hoe je er op een gezonde manier mee om kunt gaan. Ook praten we met ouders over het feit dat het veel slimmer is om meisjes langer op school te laten en niet meteen te laten trouwen.
 • Met andere organisaties in Uganda heeft Plan ervoor gezorgd dat scholen standaard voorlichting over ongesteldheid geven aan zowel meisjes als jongens.
 • Plan bouwt samen met de scholen aparte toiletten voor meisjes en jongens. Zo zorgen we ervoor dat er een aparte ruimte is waar meisjes hun maandverband kunnen verschonen.
 • Om toegang tot maandverband te vergroten leren we meisjes en jongens hoe ze zelf uitwasbaar maandverband kunnen maken.
 • Plan werkt samen met het bedrijf Afripads om ervoor te zorgen dat hun herbruikbaar maandverband te koop is in de winkels en op de markten in de dorpen waar Plan werkt.

Ik kan nu eindelijk met mijn vader over menstruatie praten. Ook ben ik erg blij met de AFRIpads. Nu hoef ik geen school meer te missen. Bovendien lachen andere leerlingen mij en andere meisjes niet meer uit als we ongesteld zijn

Resultaten van het project in Uganda

 • Na afloop van het project zag 90 procent van de meisjes menstruatie niet meer als iets waarover niet gesproken mag worden. Dat is 25 procent meer dan voorafgaand aan het project.
 • Bijna alle meisjes en jongens waren het er na afloop van het project over eens dat menstruatie iets heel gewoons is.
 • Meer meisjes gaan naar school tijdens hun menstruatie: 94,6 procent ten opzichte van 56 procent bij aanvang van het project.
 • Het project heeft maar liefst 197.266 mensen bereikt.
 • Er zijn 66 meisjes- en vrouwvriendelijke toiletten gebouwd en 27 waterputten hersteld.

Feiten & cijfers

Project: Een Bloedserieuze Zaak – Menstrual Hygiene Management in Uganda
Doel: 200.000 meisjes en jonge vrouwen op het platteland in de Ugandese districten Tororo, Kamuli en Lira bereiken met duurzaam maandverband en betere menstruatiehygiëne. Het gaat daarbij om verbetering van kennis, verandering van houding en gewoontes, het wegnemen van onderwijsbarrières, verbetering van de toegang tot betaalbaar en hygiënisch maandverband en het verbeteren van het gezinsinkomen.
Looptijd: 2011-2019
Budget: € 1.945.218 (inclusief bijdrage van Plan International Australië)
Donoren: De Nationale Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij heeft jaarlijks twee extra trekkingen. Met de opbrengst van deze extra trekkingen worden extra projecten van de beneficiënten van de Loterij gefinancierd. In 2014 ontving Plan International Nederland een extra bijdrage van de Loterij van ruim € 2 miljoen voor het project ‘Een bloedserieuze zaak‘.

Voor € 5 geef je een meisje de kans om naar school te gaan

ook als ze ongesteld is

Geef maandverband cadeau
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.