Meisjes wereldwijd maken zich grote zorgen om onderwijs
Onderzoek naar impact coronapandemie onder 7000 meisjes
Wereldwijd maken meisjes en jonge vrouwen zich in de coronapandemie het meeste zorgen over onderwijs. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Plan International genaamd Halting Lives onder ruim 7000 meisjes en jonge vrouwen in 14 landen tussen de 15 en 24 jaar*. 62 procent van de meisjes uit het onderzoek geeft aan dat het missen van school het meest negatieve gevolg is van de coronapandemie. Tijdens de piek van de eerste golf gingen 1,6 miljard kinderen en jongeren niet naar school. In 194 landen sloten scholen hun deuren. UNESCO waarschuwt dat 11,2 miljoen meisjes na de crisis niet meer terug zullen keren naar school (UNESCO).
Lees hier het kwantitatieve onderzoek: Halting Lives deel I (engels)
Lees hier het kwalitatieve onderzoek: Halting Lives deel II (engels)
Onderzoek naar gevolgen coronapandemie op meisjes
Plan International heeft specifiek onderzoek gedaan naar het welzijn van meisjes tijdens deze crisis. Plan vroeg hen naar de gevolgen op het gebied van onderwijs, (mentale) gezondheid en inkomenszekerheid. Meisjes zijn hard getroffen door de coronapandemie. Voor miljoenen kinderen, vooral meisjes, betekent deze crisis schooluitval, misbruik en armoede. 88 procent van de meisjes en jonge vrouwen kampt met gevoelens van stress, onrust en angst. Daarnaast denkt 58 procent van de meisjes en jonge vrouwen uit het onderzoek dat de coronapandemie hun kans op werk en hun toekomstig inkomen negatief zal beïnvloeden.
Jacqui Gallinetti, het hoofd van het onderzoek: “Covid-19 heeft onze levens onherroepelijk veranderd in het afgelopen jaar. De toekomst van veel meisjes en jonge vrouwen staat op het spel. Als dat niet wordt erkend dan vrezen we voor een grote terugslag in ons streven naar gendergelijkheid.”
Niet naar school vergroot risico op uithuwelijking
Waar mogelijk wordt het onderwijs voortgezet op afstand, maar veel kinderen in lage- en middeninkomenslanden hebben geen of beperkt toegang tot internet, radio, een telefoon of laptop. Naast beperkte toegang tot technologie geven meisjes en jonge vrouwen ook aan dat ze zich eenzaam voelen. Nu meisjes meer thuis zijn wordt van hen, meer dan hun broertjes, verwacht dat ze huishoudelijke taken op zich nemen. Daarnaast is bij deze meisjes de kans dat ze na de lockdowns weer terugkeren naar school kleiner. Veel ouders zijn hun inkomen geheel of gedeeltelijk verloren. Door dit inkomensverlies lopen meisjes een groter risico om uitgehuwelijkt te worden. Volgens Unicef zullen er 10 miljoen meisjes meer worden uitgehuwelijkt door de coronapandemie (UNICEF, 2021). Eenmaal getrouwd is er volgens de echtgenoot vaak geen reden meer voor het volgen van onderwijs.
Xiluva (17 jaar), een van de deelnemers aan het onderzoek uit Mozambique: “Ik hoop dat we terug naar school mogen. Ik ben bang dat door deze situatie sommige meisjes uitgehuwelijkt zullen worden, en dat sommige meisjes zwanger zullen raken.”
Oproep aan overheden
Plan International roept overheden op om uitdagingen die specifiek voor meisjes gelden te erkennen en financiële barrières, die meisjes weerhouden naar school terug te keren, aan te pakken om zo de ontwikkeling van meisjes te waarborgen. Plan International stelt maatregelen voor om de druk op het inkomen van het gezin te verlichten, waaronder o.a. voedselbonnen, schoolmaaltijden en cash transfers.
* Het Halting Lives onderzoek van Plan International meet de sociale gevolgen van de coronapandemie op meisjes en jonge vrouwen tussen de 15 en 24 jaar gedurende het afgelopen jaar in 14 landen: Australië, Brazilië, Ecuador, Egypte, Ethiopië, Frankrijk, Ghana, India, Mozambique, Nicaragua, Spanje, de Verenigde Staten, Vietnam en Zambia. Het onderzoek bestaat uit 2 delen: een kwantitatief onderzoek onder ruim 7000 meisjes en jonge vrouwen en een kwalitatief onderzoek (interviews) met 71 meisjes en jonge vrouwen.
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie neem contact op met persvoorlichters Christa Gray-Nooitgedagt op 06-51791455 of mail naar pers@planinternational.nl