Waarom 2018 best een goed jaar voor meisjes was

  • 19 december 2018

Het meisjeslijstje: meisjesrechten anno 2018

December is traditiegetrouw de tijd van het jaar voor terugblikken en het samenstellen van lijstjes. Plan International Nederland presenteert: het 2018 meisjeslijstje. Een selectie van kleine en grote stappen voorwaarts voor de rechten en kansen van meisjes wereldwijd.

Wereldmeisjesdag

Kindhuwelijken nemen af

Het aantal kindhuwelijken wereldwijd is de afgelopen tien jaar afgenomen van 16 naar 12 miljoen kindhuwelijken per jaar. Dit komt vooral door een afname van het aantal kindhuwelijken in India. In de afgelopen tien jaar zijn er 25 miljoen kindhuwelijken voorkomen. De afname is te danken aan beter onderwijs, voorlichting, maatregelen van overheden en campagnes waarin wordt gewezen op de illegaliteit en gevaren van kindhuwelijken.

Lees hier meer over wat wij tegen kindhuwelijken doen

Mellicentia (17) spreekt Verenigde Naties toe

De 17-jarige Mellicentia uit Sierra Leone mocht spreken voor Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties. Zij hield een vlammend betoog over haar strijd tegen tienerzwangerschappen, seksueel geweld en economische uitsluiting. Plan traint jongeren, samen met anders kinderrechtenorganisaties, zoals Mellicentia zodat ze nog beter voor hun rechten kunnen opkomen.

Lees hier meer over Mellicentia

Girls Advocacy Alliance in Sierra Leone

Meisjesbesnijdenis een jaar verboden in Liberia

Op 6 februari dit jaar, op Zero Tolerance Day, stelde Liberia een eenjarig verbod in op meisjesbesnijdenis. Voormalig president Ellen Johnson Sirleaf – een voorvechter van meisjesrechten – zorgde er eind januari op haar laatste dag als president, voor dat meisjesbesnijdenis een jaar lang strafbaar is. Wij hopen natuurlijk dat dit verbod in 2019 permanent wordt gemaakt! Plan International Liberia zal zich blijven inzetten voor de strijd tegen meisjesbesnijdenis.

Lees hier meer over het verbod op meisjesbesnijdenis in Liberia

G7 erkent dat meisjes in conflict en oorlog extra aandacht verdienen

Meer geld voor meisjesonderwijs in crisisgebieden. Op 9 juni deed de G7, de 7 rijkste industrielanden, dit jaar in Canada een toezegging voor een historische investering: 2,9 miljard dollar voor meisjes in crisissituaties. Dat is hard nodig, meisjes zijn in crises extra kwetsbaar voor bijv. uithuwelijking of seksueel geweld. Op dit moment gaan 75 miljoen kinderen en jongeren niet naar school omdat ze in crisissituaties leven.

Lees hier meer over de historische investering in meisjesonderwijs

sponsorreis Thailand Cambodja school

Alianna (19) uit de Dominicaanse Republiek haalt haar diploma

Geslaagd! Op 23 maart behaalden Alianna (19 jaar) en 45 andere studenten van de TUI Academy in de Dominicaanse Republiek hun toerismediploma. De Dominicaanse Republiek heeft het hoogste aantal kindhuwelijken van de regio en één op de vijf meisjes onder de 19 jaar is moeder of zwanger. Maar liefst 31 procent van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar is werkloos of gaat niet naar school. De Academy biedt een alternatief. Het certificaat vergroot de kansen op een baan, en daarmee meer zeggenschap over het leven van de studenten.

Lees hier meer over de geslaagde studenten

Tui Dominicaanse Republiek studentMinister Kaag zet in op meisjesrechten

Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft in haar plannen voor de komende vier jaar aangegeven zich specifiek te gaan richten op gendergelijkheid. Dit betekent dat er de komende vier jaar extra aandacht zal zijn voor meisjes en vrouwen in het Nederlandse ontwikkelingsbeleid.

Lees hier onze reactie op de beleidsnota van minister Kaag
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.