Eerste studenten geslaagd voor TUI Academy!

  • 20 april 2018

In de Dominicaanse Republiek is de eerste groep studenten geslaagd voor hun opleiding aan de TUI Academy. Op 23 maart jl. kregen zij hun diploma. Met dit certificaat op zak ligt een carrière in het toerisme binnen handbereik. En dat is geen vanzelfsprekendheid in het land. De jeugdwerkloosheid is er hoog: 35 procent van de jongeren heeft geen baan en van deze jonge werklozen is 70 procent vrouw.

Vijftig jongeren tussen de 17 en 24 jaar uit Punta Cana volgden de opleiding waarbij ze drie maanden les kregen in het toerismevak (huishouding, barmedewerker of keukenassistent) en drie maanden stage liepen bij één van de luxe hotels van Blue Diamond Resorts. De 46 studenten die deze zes maanden nu succesvol doorlopen hebben, ontvangen een certificaat van INFOTEP (het officiële Dominicaanse instituut voor verkorte beroepsopleidingen) en, bij goed functioneren, een contract van minimaal zes maanden bij één van de hotels. Niet alleen hebben de studenten veel vakinhoudelijke kennis en ervaring opgedaan, ook zijn de jongeren gecoacht in hun persoonlijke ontwikkeling, leerden ze basis Engels en kregen ze seksuele voorlichting. Zo kunnen de jongeren zich ontwikkelen tot sterke, zelfbewuste personen die zichzelf beter kunnen beschermen tegen uitbuiting en bewuste keuzes over hun toekomst kunnen maken.

Lees ook: De andere kant van de Dominicaanse Republiek

Een carrière in toerisme

Met de TUI Academy bieden Plan en de TUI Care Foundation kansarme jongeren – waaronder veel alleenstaande moeders – de kans op een carrière in toerisme en daarmee op een betere toekomst. Het percentage tienerzwangerschappen is met 21 procent in de Dominicaanse Republiek meer dan twee keer het wereldwijde gemiddelde. De 18-jarige Lucia is een van de alleenstaande moeders die de Academy heeft afgerond. ‘’Het moederschap houdt ons niet tegen om vooruit te komen, we kunnen slagen in het leven en zijn wie we willen’’, vertelt een emotionele Lucia. De TUI Academy is een droom die uitkomt voor jongeren, die in het verleden vaak niet aan de slag konden door het ontbreken van een diploma, kennis van de Engelse taal of goede werkervaring.

Drie studenten vertellen wat deze kans voor hen betekent

 

Alianna (19)
Alianna woont met haar met haar moeder, een klein zusje met autisme en dochter in een eenkamerwoning. Op de TUI Academy doet ze de opleiding tot keukenhulp. “Namens de eerste studenten die zijn geslaagd aan de TUI Academy wil ik zeggen dat we ontzettend dankbaar zijn. We zijn zo blij met de lessen die we konden volgen, de leraren en onze stages. Het was een geweldige en mooie ervaring. Vandaag zien we het resultaat van de lessen en trainingen. En het resultaat van al ons harde werk”. Met de baan die Alianna nu heeft in het Royalton Hotel is ze kostwinner van het hele gezin geworden. Voorheen verdiende haar moeder de kost met huishoudelijk werk. Tijdens workshops van Plan heeft Alianna’s moeder geleerd om veilige en ontwikkelingsgerichte zorg aan kleine kinderen te bieden. Nu kan zij met nog meer plezier oppassen terwijl Alianna werkt.

 

Ana Gabriela (23)
Ana heeft drie kinderen. Op de TUI Academy volgde ze lessen om in de huishouding te gaan werken. “De TUI Academy heeft mijn leven echt veranderd. Het is een ontzettend grote kans voor jonge mensen hier. Bedankt dat ik deze lessen mocht volgen. Ik kan me nu verder ontwikkelen. En het belangrijkste: ik heb nu een baan. Het is me gelukt! Ik zal er alles aan blijven doen om te komen waar ik wil en mijn dromen waar te maken.”

Erika  (19)
In het tweede jaar van de middelbare school had Erika al twee kinderen. Om te kunnen studeren op de TUI Academy zorgde haar moeder voor haar ene kind. De vader van haar kinderen zorgde voor het andere. Ook haar moeder kreeg in een Plan-training tips over het veilig en gezond opvoeden van kinderen. Erika heeft zeven broers, waarvan er maar twee naar school gaan.

“Wat ik heel leuk vond aan de TUI Academy is de vriendschap tussen de studenten, de trainingen en de ervaringen in het hotel tijdens mijn stage. Maar het meest bijzonder vond ik de steun die we kregen. Ze geloofden echt in ons en dat we een toekomst kunnen hebben. Dit gaf ons de kracht en motivatie om nog harder te werken.”

“Ik leer momenteel Engels, Russisch en Duits. Ik wil me nog verder ontwikkelen als professional. Het is mijn droom om een eigen bedrijf op te starten. En om mijn eigen huis te hebben en mijn kinderen een goed leven te bieden, zonder beperkingen.’’

Lees meer over de samenwerking tussen Plan Nederland en de TUI Care Foundation

Het succes krijgt een vervolg

Na het succes van de eerste groep studenten, zijn de inschrijvingen inmiddels geopend voor de tweede lichting. De nieuwe groep zal in mei dit jaar beginnen met de trainingen.

Steun vrouwen zoals Alianna, Ana en Erika

en Join the Movement

Sluit je aan!

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.