Historische investering G7-top in meisjesonderwijs in crisissituaties

  • 12 juni 2018

Afgelopen weekend vond in Canada de G7-top plaats. De politiek leiders van Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Duitsland en Italië bespraken er voornamelijk economische en financiële onderwerpen. Een belangrijke uitkomst van de top was de afspraak om 2,9 miljard dollar te investeren in onderwijs voor meisjes in crisissituaties! Een besluit waarvoor Plan International Canada de afgelopen tijd intensief campagne voerde.

Naast de beloofde investering van 2,9 miljard dollar is ook een verklaring getekend waarin het belang van onderwijs voor kinderen in crisissituaties wordt onderschreven. De verklaring had een speciale focus op meisjes, omdat de barrières om naar school te gaan voor hen nog hoger zijn dan die voor hun mannelijke leeftijdsgenoten. Plan International Canada heeft in samenwerking met RESULTS Canada, Right to Play, Save the Children, UNICEF Canada en World Vision Canada bij de Canadese overheid gelobbyd om leiderschap te tonen op het gebied van onderwijs voor meisjes. De organisaties boden premier Trudeau van Canada onder andere een petitie aan die door maar liefst 160.000 mensen was getekend.

Investeren in onderwijs

De kans dat meisjes in crisissituaties niet naar school gaan is 2,5 keer zo groot als bij jongens. Investeren in onderwijs voor meisjes in crisissituaties is een belangrijke stap voor gendergelijkheid en economische kansen. Caroline Riseboro, directeur van Plan International Canada, is dan ook zeer verheugd met de beloofde investering: “Ik heb met eigen ogen gezien wat meisjes kunnen betekenen voor hun community als ze de kans krijgen om naar school te gaan en zichzelf te ontwikkelen. Na jaren van strijden voor gendergelijkheid ben ik hoopvol dat deze investering miljoenen meisjes in vluchtelingensituaties en conflictgebieden een toekomst biedt waarin ze over hun eigen leven kunnen beslissen.”

Onderwijscrisis

Er is wereldwijd een enorme onderwijscrisis gaande. Op dit moment gaan 75 miljoen kinderen en jongeren niet naar school doordat ze in crisissituaties leven. Dankzij de investering van de G7-top kunnen naar schatting 8,7 miljoen kinderen in crisissituaties wel naar school. In landen als Syrië, waar al zeven jaar een burgeroorlog gaande is, of Uganda, waar miljoenen meisjes al negen jaar op de vlucht zijn, geeft onderwijs eindelijk weer hoop voor de toekomst.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.