Steeds minder tienerzwangerschappen!

  • 30 januari 2018

Het aantal tienerzwangerschappen is alwéér afgenomen. Het cijfer daalt al jaren. Zelfs in Mali, één van de landen met de meeste tienerzwangerschappen, is het aantal sinds 2000 met 8 procent afgenomen.

Wereldwijd nam het aantal tienerzwangerschappen sinds 2000 met 21 procent af. In 2000 raakten 56 op de duizend meisjes zwanger tussen hun vijftiende en negentiende. Tegenwoordig is dat 44 op de duizend meisjes in dezelfde leeftijdscategorie. De afname is groter in ontwikkelde landen dan in ontwikkelingslanden. Maar ook in de minst ontwikkelde landen neemt het af.

Lees de tien manieren waarop Plan tegen tienerzwangerschappen strijdt

minder tienerzwangerschappen

In Nederland werden in 2000 bijvoorbeeld 7 op de duizend meisjes zwanger. Tegenwoordig is dat 4 op de duizend meisjes. Een afname van 43 procent. In Niger – het land met de meeste tienerzwangerschappen – is deze afname veel kleiner. Dit gaat namelijk van 219 op de duizend meisjes naar 201 op de duizend meisjes, een afname van 8 procent. Ondanks de afname gaat het dus nog steeds om één op de vijf meisjes die zwanger raakt voor ze 18 jaar is.

Bron: The World Bank, 2017

Onderwijs is belangrijk

Het aantal tienerzwangerschappen neemt onder andere af wanneer onderwijs voor meisjes verbetert. Als alle meisjes in Sub-Sahara Afrika, West- en Zuid-Afrika naar de basisschool gaan, neemt het aantal meisjes dat voor hun zeventiende zwanger raakt met 10 procent af. Wanneer alle meisjes in dit gebied ook naar de middelbare school gaan, zorgt dat zelfs voor een afname van 59 procent. In onderstaande grafiek is te zien wat voor invloed onderwijs heeft op het aantal tienerzwangerschappen. Ook is te zien wat onderwijs doet op het aantal kinderen per gezin.

minder tienerzwangerschappen

Onderwijs is heel belangrijk voor meisjes. Geschoolde meisjes zijn namelijk mondiger en weerbaarder. Ook weten ze beter wat hun rechten zijn. Daarnaast zijn ze later minder afhankelijk van anderen en kunnen ze beter voor hun kinderen zorgen. Onderwijs zorgt er ook voor dat meisjes minder snel trouwen. Dit is belangrijk, want kindhuwelijken zorgen er weer voor dat meisjes sneller zwanger raken. Een getrouwd meisje wordt namelijk vaak gedwongen tot seks met haar man als ze getrouwd is.

Lees vijf manieren waarop onderwijs levens verbetert

Bron: United Nations Population Fund, 2017

Voorlichting aan jongens en meisjes

Naast onderwijs is ook voorlichting over seksualiteit heel belangrijk. Veel meisjes weten niet eens hoe ze zwanger kunnen raken. Bijvoorbeeld in El Salvador waar het praten over familieplanning een taboe is. Veel meisjes hier raken zwanger omdat ze onwetend zijn. Vervolgens zijn de mogelijkheden om de zwangerschap af te breken erg beperkt. En er staat een minimale gevangenisstraf op van dertig jaar. Door voorlichting te geven aan meisjes en jongens zorgt Plan er in El Salvador voor dat tieners meer weten over seksualiteit en zwangerschappen.

Lees hoe Plan voorlichting over tienerzwangerschappen geeft in El Salvador

Wat doet Plan?

Ondanks dat het aantal tienerzwangerschappen wereldwijd afneemt, is er nog werk aan de winkel. Jaarlijks zijn er 89 miljoen ongeplande zwangerschappen in ontwikkelingslanden, ook zijn er 10 miljoen miskramen en 1 miljoen doodgeboren baby’s.
Plan probeert het aantal tienerzwangerschappen te verminderen door onder andere seksuele voorlichting te geven en te informeren over de gevolgen van onveilige seks. Door er met elkaar over te praten worden taboes en gewoontes doorbroken.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.