Meisjes denken aan zelfmoord door conflict Zuid-Sudan

  • 4 juni 2018

Veel meisjes in Zuid-Sudan hebben zelfmoordgedachten als gevolg van de onveilige situatie waarin zij leven. Dat blijkt uit onderzoek van Plan International. Ze zijn angstig, hebben honger en gaan vaak niet naar school omdat ze in het huishouden moeten helpen. Zuid-Sudan is inmiddels al vijf jaar verwikkeld in een verwoestende burgeroorlog. Ongeveer 4 miljoen Zuid-Sudanezen – waarvan 2.4 miljoen kinderen – zijn hun huis kwijt. Plan International roept op om in noodhulpprogramma’s rekening te houden met de specifieke uitdagingen waarmee adolescente meisjes te maken krijgen.

Depressie, isolatie en trauma

Het rapport van Plan International, Adolescent Girls in Crisis: Voices from South Sudan, is gebaseerd op 249 enquêtes, waarin meisjes tussen de 10 en 19 jaar uit vijf verschillende plaatsen (Juba, Nimule, Torit, Yei en Lainya) in Zuid-Sudan zijn bevraagd. Driekwart van de geïnterviewde meisjes zegt dat het conflict een negatief effect heeft op hun gemoedstoestand. 26 procent van de geïnterviewde meisjes geeft aan het afgelopen jaar te hebben gedacht aan zelfmoord. Deze gedachten worden veroorzaakt door de constante dreiging om vermoord, ontvoerd, of verkracht te worden. Veel meisjes zijn bang om uitgehuwelijkt te worden, ook als ze onder de 18 zijn. Vaak zijn het de meisjes die worden thuisgehouden van school om water te gaan halen en op broertjes en zusjes te passen.

Alle geïnterviewde meisjes zeggen zich zorgen te maken over het tekort aan voedsel, en een derde meldt regelmatig met honger naar bed te gaan. Vorig jaar brak er hongersnood uit in Zuid-Sudan en volgens FEWSNET, een organisatie die waarschuwt voor toekomstige hongersnoden, dreigt een volgende catastrofe. Een vijfde van de gezinnen in de regio rond Pibor lijdt op dit moment extreme honger door mislukte oogsten.

Lees ook: Zo heeft Plan slachtoffers hongersnood geholpen met Giro555-geld
Meisje in Zuid-Sudan

Meisjes worden anders behandeld omdat ze worden gezien als inkomstenbron voor de familie.

Plan werkt sinds 2006 in Zuid-Sudan. George Otim, de directeur van het Plan-kantoor in Zuid-Sudan, vertelt: ‘’Er is tot nu toe te weinig aandacht geweest voor de specifieke behoeften van meisjes tijdens het bieden van noodhulp. Deze meisjes krijgen de meest verschrikkelijke dingen te verduren. Zonder speciale steun zullen adolescente meisjes blijven lijden onder de continue dreiging van fysiek en seksueel geweld.’’

Lees ook: Plan in Zuid-Sudan

Meisjes in crises staan voor extra uitdagingen

Plan International benadrukt dat de risico’s die adolescente meisjes lopen in crises anders zijn dan die van adolescente jongens en volwassen vrouwen. Het is daarom van belang dat noodhulpprogramma’s rekening houden met de specifieke uitdagingen van adolescente meisjes. Plan International biedt onder andere psychische steun en deelt dignity kits uit aan meisjes. In deze dignity kits zit onder meer speciaal maandverband dat kan worden uitgewassen. Onderwijs blijft het sleutelwoord. Niet alleen voor de ontwikkeling van de meisjes zelf maar ook voor de opbouw van het land. Meerdere meisjes in het onderzoek noemen onderwijs als een belangrijk beschermingsmechanisme, omdat de kans op een inkomen en onafhankelijkheid daarmee wordt vergroot. De kans om uitgehuwelijkt te worden neemt af.
Plan International helpt meisjes in Zuid-Sudan om naar school te gaan door bijvoorbeeld iedere dag een schoollunch te verzorgen. Naast dat de meisjes hierdoor een extra maaltijd per dag eten, is het voor ouders vaak een extra reden om hun dochter naar school te sturen in plaats van thuis te houden.

De toekomst zal goed zijn, omdat we dan op de universiteit zitten. We zullen in de toekomst een goede baan krijgen.

Meisje in Zuid-Sudan

Het rapport: Adolescent Girls in Crisis: Voices from South Sudan, is in opdracht van Plan International uitgevoerd. Dit rapport is het eerste van drie onderzoeken over meisjes in crisissituaties. Bangladesh en Tjaad volgen.

Hier lees je het rapport: Adolescent Girls in Crisis: Voices from South Sudan

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.