Jong zwanger in Zambia – Sanne Vogel legt het vast

Actrice en regisseuse Sanne Vogel reist met Plan naar het oosten van Zambia. 60 procent van de meisjes daar trouwt voor haar 18e en velen worden zwanger als ze zelf nog een kind zijn. Sanne ontmoet meisjes die op zeer jonge leeftijd zwanger zijn, illegale abortus hebben gepleegd, te jong moeder zijn geworden en/of uitgehuwelijkt zijn.

Sanne Vogel spreekt met de meisjes om te horen hoe zij hun zwangerschap ervaren en hun toekomst zien. Wat is eigenlijk de reden dat meisjes zo jong zwanger worden? Ze legt de ontmoetingen vast in persoonlijke videoverslagen en laat daarmee zien wat de impact is van tienerzwangerschappen op de meisjes.

Aflevering ‘Jong moeder of illegale abortus’

Sanne ontmoet de 14-jarige Loveness die uit wanhoop en met gevaar voor eigen leven abortus pleegde. Omdat abortus illegaal is in Zambia, loopt ze nu het risico in de gevangenis te belanden.

Help ook mee in de strijd tegen kindhuwelijken.
Sms GIRL naar 4333 en doneer €3.
Ook spreekt Sanne met Memory, 16 jaar en zwanger. Het lukte Memory niet om een zwangerschap te voorkomen. Als meisje had ze namelijk niks in te brengen op het gebruik van voorbehoedsmiddelen.

Aflevering ‘Zwanger als je zelf nog kind bent’

Sanne ontmoet de 14-jarige Iris en haar vriend Moses, die net ouders zijn geworden van een zoontje. Iris moest stoppen met school en haar moeder helpt met de zorg voor de baby. Het wordt Sanne steeds duidelijker dat de jonge moeders in Zambia zelf nog kinderen zijn en terecht zijn gekomen in een situatie die ze niet aankunnen.

Aflevering ‘Kindbruid en tienermoeder’

Mavis werd op haar 13e uitgehuwelijkt. Andere kansen waren er niet voor haar. Mavis vertelt aan Sanne dat ze niets wist over seks. Jong moeder worden is een onvermijdelijk gevolg van een kindhuwelijk.

Plan strijdt tegen tienerzwangerschappen

Elk jaar worden wereldwijd ruim 2 miljoen meisjes zwanger voor hun 15e. Veel meisjes die jong zwanger worden, moeten noodgedwongen stoppen met school en hebben weinig kans op een betaalde baan. Plan wil tienerzwangerschappen voorkomen en informeert meisjes met trainingen en voorlichtingscampagnes over geboorteplanning. Zo kunnen meisjes goed onderbouwde beslissingen nemen over hun lichaam en hun toekomst. Meisjes moeten zelf kunnen bepalen wanneer en met wie ze kinderen krijgen. Plan roept overheden ook op om seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen makkelijk toegankelijk te maken voor meisjes.

Wat jij kunt doen

Laat zien dat je opkomt voor meisjes wereldwijd! Wij houden je graag op de hoogte over hoe wij dit doen én hoe jij kunt helpen.

Sluit je aan!

Lees meer over tienerzwangerschappen of de Tien manieren waarop Plan strijdt tegen tienerzwangerschappen.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.