Trainingen voor Break Free! jongerenactivisten op het gebied van lobby en seksuele gezondheid

  • 30 juni 2023

Het afgelopen jaar organiseerde Break Free! regionale jongerenbijeenkomsten waarbij jonge activisten uit negen Afrikaanse landen bijeenkwamen voor training en uitwisseling op het gebied van politieke participatie van jongeren rondom het thema seksuele gezondheid. De jongeren spreken zich in hun eigen gemeenschap en land uit tegen kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis en tienerzwangerschappen. De Break Free!-alliantie biedt hen een podium om ook internationaal te lobbyen voor het recht om zelf keuzes te maken over relaties, seks en anticonceptie.

En dat is hard nodig, vertelde Perrykent (24) uit Zambia tijdens een regionale jongerenbijeenkomst in Addis Ababa in Ethiopië. Seksuele voorlichting in het land is beperkt en als jongere kun je niet zomaar een gezondheidskliniek bezoeken. “Internationaal spraken Afrikaanse regeringsleiders af dat jongeren recht hebben op seksuele gezondheidszorg die aansluit op hun behoeften en toegang tot anticonceptie. Tegelijkertijd is het aantal tienerzwangerschappen nog altijd alarmerend hoog.”

Zulke gaten tussen wetten en uitvoering beperken vooral meisjes, benadrukte Perrykent: “Hoewel trouwen in Zambia pas legaal is vanaf 21 jaar, worden meisjes in de praktijk eerder uitgehuwelijkt met toestemming van de ouders. Veel meisjes raken daarna snel zwanger. Eenmaal getrouwd keren zij zelden terug naar school en zonder opleiding of eigen inkomen zijn deze meisjes later totaal afhankelijk van hun partner. Seksuele en reproductieve rechten zijn daarom geen kostenpost, maar een investering in een betere toekomst. ”

Perrykent (24) uit Zambia is bestuurslid bij SRHR Africa Trust (SAT), één van de partners in de Break Free!-alliantie. Sinds zijn vijftiende spreekt hij zich in de media uit over kinderrechten.

Lobby van jongeren ondersteunen

Met het Break Free! programma zet Plan International zich samen met de Afrikaanse organisaties SRHR Africa Trust (SAT) en Forum for African Women Educationalists (FAWE) in om kindhuwelijken en tienerzwangerschappen tegen te gaan in negen Afrikaanse landen. Het programma is erop gericht om de Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR) van jongeren te versterken en gendergelijkheid te bevorderen, met als doel dat adolescenten hun eigen vrije en geïnformeerde keuzes maken.

Een belangrijk aspect is het trainen van jongeren in hoe zij kunnen opkomen voor hun seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, en kunnen lobbyen voor blijvende toegang tot goed en veilig onderwijs, goede seksuele voorlichting en reproductieve gezondheidszorg voor jongeren, in het bijzonder voor adolescente meisjes. Hier konden we het tweede jaar van het Break Free! programma mee van start gaan. Jongerengroepen ontvingen trainingen op het gebied van mensenrechten en kinderrechten, oorzaken en gevolgen van schadelijke praktijken zoals kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en genitale verminking, het belang van onderwijs en informatie over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Daarnaast vonden er ook trainingssessies om lobbyvaardigheden zoals overtuigend en openbaar spreken te versterken.

Lees hier het jaarverslag van Break Free!

Belangrijk om te beseffen is de gevoeligheid in Zambia rondom seksuele gezondheid en reproductieve rechten, vertelde Perrykent. “Praten over methoden om zwangerschap of seksueel overdraagbare ziektes te voorkomen, anders dan onthouding, is controversieel. De overheid zegt seksuele gezondheid te prioriteren, maar moet dan ook de discussie hierover aangaan en de juiste maatregelen nemen. Break Free! verschaft jongeren de toegang tot instellingen als de Afrikaanse Unie, waar we regeringsleiders kunnen oproepen hun afspraken na te komen zodat onze rechten gewaarborgd worden.”

Het komende jaar zal het Break Free! consortium jongeren ondersteunen om hun stem te kunnen laten horen bij bijvoorbeeld  lokale overheden, besturen van gezondheidsklinieken en scholen, of adviescomités voor ministeries. Daarmee willen we bereiken dat de belangen van jongeren structureel in beleidsvorming en uitvoering worden meegenomen.

Regionale Break Free! jongerenworkshop in Addis Ababa.

Over Break Free!

Break Free! is een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International, de Afrikaanse organisaties SRHR Africa Trust (SAT) en Forum for African Women Educationalists (FAWE) en in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. We werken ook nauw samen met de Zimbabwaanse organisatie Rozaria Memorial Trust en het KIT Royal Tropical Institute. Samen met jongeren en lokale jongerenorganisaties zetten we ons in voor de preventie van kindhuwelijken en tienerzwangerschappen en voor de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van jongeren. Het programma wordt uitgevoerd in negen Afrikaanse landen: Burkina Faso, Ethiopië, Kenia, Malawi, Mali, Mozambique, Niger, Sudan en Zambia.

Lees hier het jaarverslag van Break Free!

 

 

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.