Kinderen moeten geen kinderen krijgen!

Elk jaar worden ruim 2 miljoen meisjes in ontwikkelingslanden zwanger voor hun 15e. Stoppen met school en trouwen is vaak de enige optie: weg is hun jeugd én hun toekomst! Kinderen moeten geen kinderen krijgen. Daarom voert Plan Nederland campagne tegen tienerzwangerschappen. En jij kunt je daarbij aansluiten!

Kinderen moeten geen kinderen krijgen. Stop tienerzwangerschappen. Elk meisje heeft het recht om te leren, te beslissen en uit te groeien tot een krachtige vrouw. Samen kunnen we dat voor elkaar krijgen.

Sluit je aan en laat zien dat je opkomt voor meisjes wereldwijd!

Oorzaken tienerzwangerschappen

  • Het ontbreken van seksuele voorlichting en informatie over zwanger zijn, bevallen, het moederschap en de zorg voor kinderen.
  • Veel meisjes weten niet eens dat zij het recht hebben om zelf te bepalen met wie, wanneer en hoeveel kinderen ze krijgen.
  • Het krijgen van een kind en trouwen wordt gezien als een manier om aan de armoede en het geweld thuis te ontsnappen.

Lees hier alles over tienerzwangerschappen.

Gevolgen tienerzwangerschappen

  • Stoppen met school en trouwen. Haar nieuwe rol is nu: moeder en echtgenote.
  • Zonder opleiding zijn deze meisjes financieel volledig afhankelijk van hun (schoon)ouders en man.
  • Blijvende schade aan het lichaam van de moeder en zelfs de dood van moeder of baby, omdat het tienerlichaam nog niet klaar is voor een zwangerschap en bevalling.

Wat Plan doet tegen tienerzwangerschappen

Plan voorkomt tienerzwangerschappen door informatie en trainingen te geven over geboorteplanning. Meisjes leren dat ze zelf mogen bepalen wanneer en met wie ze kinderen krijgen.
Daarnaast lobbyt Plan bij overheden voor goede seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen voor meisjes.

Ontdek de tien manieren waarop Plan strijdt tegen tienerzwangerschappen.

Lees het verhaal van Kevinne, de overlever uit Benin, zij werd zwanger op haar 16e. Kevinne sloot zich aan bij een project van Plan voor tienermoeders en deelt haar ervaringen met anderen. “Via Plan volg ik een opleiding om kapster te worden. Ik wil mijn eigen geld verdienen en onafhankelijk zijn. Als ik klaar ben open ik mijn eigen salon. Ik ben een overlever!Lees haar hele verhaal.

Peres uit Kenia was 14 toen ze zelf moeder werd: “Hoewel mijn man en zijn familie tegen mijn scholing waren, vertelde Plan hen over hoe belangrijk onderwijs voor meisjes wel niet is. Uiteindelijk scheidde ik van mijn man om mijn school voort te zetten. Plan hielp me om weer terug naar school te gaan. Ik ben nu hartstikke gefocust én ambitieus. Op dit moment woon ik bij mijn oma die me sinds mijn scheiding ondersteunt. Ik ben dankbaar voor alle hulp van Plan.Lees het hele verhaal van Peres.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.