“Ik weet nu heel goed wat mijn rechten zijn”

De 19-jarige Peres uit Kenia stond al vroeg voor grote uitdagingen: tijdens haar geboorte overleed haar moeder. Ze woonde bij haar vader, zijn nieuwe vrouw en hun 3 kinderen. Toen Peres op 14-jarige leeftijd zelf zwanger raakte, dwong haar familie haar te trouwen met de vader van haar ongeboren kind.

“Toen mijn stiefmoeder na 3 maanden ontdekte dat ik zwanger was, ging het al snel bergafwaarts. Mijn vader en stiefmoeder deden gemeen tegen me en ze maakten het samenleven onmogelijk. Ook mijn ooms werden vijandig en eisten van mijn vader dat ik ging trouwen.”

tienerzwangerschappenVerplicht stoppen met school

“Ook moest ik stoppen met school en ik moest wonen bij mijn man die nog op school zat en bij zijn zus woonde. Na de examens van mijn man verhuisden we naar Seme waar ik in juni 2012 van een jongetje beviel.
Mijn man moest werken om ons en ons kind te voeden. Hij verhuisde naar Kisumu om er als verkoper te werken. Ondertussen hielp zijn moeder me. Helaas verloor hij na 2 jaar zijn baan.”

Als hij dronken thuis kwam, maakten we veel ruzie waarbij hij me sloeg.

Vaak slaande ruzie

“Ondertussen werd het huwelijk ondragelijk. Mijn man dronk steeds meer en ging vreemd met andere vrouwen. Als hij dronken thuis kwam, maakten we veel ruzie waarbij hij me sloeg.
Omdat ik graag iets nuttigs wilde doen, vroeg ik hem of hij me wilde helpen om weer naar school te kunnen gaan. Dat weigerde hij. Mijn man wilde gewoon een huisvrouw die zijn moeder hielp met het huishouden. Uiteindelijk vroeg ik of mijn vader me wilde helpen, maar ook hij weigerde. Hij vertelde me zelfs dat ik zijn kind niet meer was.”

Eindelijk weer naar school

“Mijn schoonmoeder vertelde me over het trainingsprogramma van Plan voor jonge moeders en ik stelde voor om me in te schrijven. Ook kreeg ik een uitnodiging voor Go Girls Group die strijdt tegen kindhuwelijken en meisjes leert over seksualiteit. Ik heb veel geleerd. Zo kreeg ik lessen over ondernemerschap en werkvaardigheden. Nu verkoop ik bananen op de markt. Ik weet nu heel goed wat mijn rechten als jonge vrouw zijn.”

Meer van dit soort verhalen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Dankbaar voor alle hulp

“Hoewel mijn man en zijn familie tegen mijn scholing waren, vertelde Plan hen over hoe belangrijk onderwijs voor meisjes wel niet is. Uiteindelijk scheidde ik van mijn man om mijn school voort te zetten. Plan hielp me om weer terug naar school te gaan. Ik ben nu hartstikke gefocust én ambitieus. Ik ben zelfs verkozen tot klassenvertegenwoordiger! Op dit moment woon ik bij mijn oma die me sinds mijn scheiding ondersteunt. Ik ben dankbaar voor alle hulp van Plan.”

Samen beschermen we meisjes tegen kindhuwelijken

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.