Aantal kindhuwelijken neemt wereldwijd af

  • 7 maart 2018

Het aantal kindhuwelijken is de afgelopen tien jaar afgenomen en dat komt vooral door de afname van het aantal kindhuwelijken in India. Tien jaar geleden werd een op de vier huwelijken wereldwijd gesloten met een minderjarige, tegenwoordig is dat een op de vijf. Naast India daalt het aantal ook in andere delen van Zuid-Azië.

In de afgelopen tien jaar zijn er 25 miljoen kindhuwelijken voorkomen. De afname is te danken aan beter onderwijs, maatregelen van overheden en campagnes waarin wordt gewezen op de illegaliteit en gevaren van kindhuwelijken.

Dit doet Plan tegen kindhuwelijken

Kindhuwelijken in India
In India woont ongeveer twintig procent van de wereldbevolking. Daar worden ook de meeste kindhuwelijken gesloten. Momenteel trouwt 27 procent van de meisjes voordat ze achttien worden in India. Dat zijn 1,5 miljoen meisjes. Tien jaar geleden was dat nog 47 procent. Vrouwen mogen in India officieel pas trouwen als ze achttien zijn, mannen als ze 21 zijn. Sinds vorig jaar is seks met een minderjarige vrouw ook strafbaar. In India is uithuwelijken onderdeel van de cultuur, waardoor het ondanks de wet nog veel voorkomt.

Alle feiten en cijfers van kindhuwelijken op een rij

Probleem
Het probleem van kindhuwelijken is nog lang niet opgelost. Ongeveer 12 miljoen meisjes en minderjarige jonge vrouwen wereldwijd trouwen ieder jaar. Kindhuwelijken vormen ook in Afrika, ten zuiden van de Sahara, een groot probleem. Bijna een derde van alle huwelijken wordt afgesloten met een minderjarige bruid. In totaal zijn 650 miljoen vrouwen getrouwd toen ze nog minderjarig waren.

Bron: Unicef, 2018

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.