Kindhuwelijken: alle feiten & cijfers op een rij

Wat zijn kindhuwelijken?

Een kindhuwelijk is vaak een gedwongen huwelijk tussen een kind en een volwassene of tussen twee kinderen. In de meeste gevallen gaat het om een meisje met een volwassen man. Hoewel het ook voorkomt dat minderjarige jongens trouwen, zijn de consequenties voor meisjes vaak groter. Zij moeten vaak hun eigen familie verlaten en intrekken bij de familie van de man. In hun nieuwe huis hebben zij als meisje weinig zeggenschap. Meisjes die jong trouwen worden ook vaak jong moeder en moeten stoppen met school.

Kindhuwelijken zijn huwelijken waarin minstens een van beide partners nog geen achttien is. Zo’n huwelijk is formeel erkend, niet eens altijd volgens de officiële wet van het land, maar vaak volgens religieuze wetten of tradities. De term kindhuwelijk is vaak synoniem aan een gedwongen huwelijk, gegeven de leeftijd van de meisjes en het feit dat een of beide partners vaak gedwongen worden tot het huwelijk.

De feiten en cijfers over het kindhuwelijk

Wereldwijd trouwen elk jaar twaalf miljoen meisjes voor ze achttien zijn. Dagelijks krijgen bijna 33.000 meisjes jonger dan 18 jaar te horen dat ze moeten trouwen. Dat zijn 23 meisjes per minuut. 1 op de 5 gehuwde meisjes is getrouwd voor haar achttiende verjaardag. Veel van hen zijn niet ouder dan twaalf en zelfs huwelijken van meisjes jonger dan acht jaar oud komen voor.

Als er niets tegen kindhuwelijken wordt gedaan, zal door de groei van de wereldbevolking het aantal vrouwen dat als kind is getrouwd, stijgen van 650 miljoen in 2018 naar 1,2 miljard in 2050.

Bron: Unicef, 2018
Girls Not Brides, 2020

Coronacrisis zal leiden tot enorme toename kindhuwelijken

Het coronavirus heeft verstrekkende gevolgen. Door de crisis lopen meisjes en jonge vrouwen een nog groter risico om uitgehuwelijkt te worden. Als we hier niks aan doen, zullen maar liefst 13 miljoen meisjes meer dan voorspeld worden uitgehuwelijkt in de komende 10 jaar.

Coronacrisis zal leiden tot enorme toename kindhuwelijken

Landen waar kindhuwelijken veel voorkomt

Help jij ook?

Strijd tegen kindhuwelijken!

Doneer nu
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.