Kindhuwelijken: alle feiten & cijfers op een rij

Wat zijn kindhuwelijken?

Een kindhuwelijk is een huwelijk tussen een kind onder de achttien jaar en een volwassene, of tussen twee kinderen. In de meeste gevallen gaat het om een meisje met een volwassen man. Zo’n huwelijk wordt formeel erkend, niet eens altijd volgens de officiële wet van het land, maar vaak door de directe omgeving als gevolg van sociale druk. De term kindhuwelijk is vaak synoniem aan een gedwongen huwelijk, gegeven de leeftijd van de meisjes en het feit dat een of beide partners het huwelijk vaak niet vrijwillig aangaan.

Hoewel het ook voorkomt dat minderjarige jongens trouwen, zijn de gevolgen voor meisjes vaak groter. Zij moeten meestal hun eigen familie verlaten en intrekken bij de familie van de man. In hun nieuwe huis hebben zij als meisje weinig in te brengen. Meisjes die jong trouwen worden vaak jong moeder en moeten stoppen met school. Ook huiselijk geweld komt binnen kindhuwelijken regelmatig voor.

De feiten en cijfers over het kindhuwelijk

Wist je dat…

  • Wereldwijd elk jaar twaalf miljoen meisjes trouwen voordat ze achttien zijn? Dat zijn bijna 33.000 meisjes per dag.
  • Op dit moment 1 op de 5 meisjes trouwt voor haar achttiende verjaardag?
  • Veel kindbruiden niet ouder zijn dan twaalf? Zelfs huwelijken van meisjes jonger dan acht jaar oud komen voor.
  • Kindhuwelijken veel vaker voorkomen bij meisjes dan bij jongens? Er worden wel zes keer zoveel meisjes gedwongen als kind te trouwen dan jongens.
  • Kindhuwelijken vaker voorkomen in crisissituaties, zoals bij (natuur)rampen, conflicten en pandemieën? Naar verwachting worden er vanwege de coronacrisis in de komende tien jaar 10 miljoen meer meisjes uitgehuwelijkt dan voorheen voorspeld was.
  • Kindhuwelijken samenhangen met tienerzwangerschappen? Na het huwelijk wordt er vaak van het meisje verwacht dat ze klaar is voor kinderen. Maar de gezondheidsrisico’s voor zwangere meisjes onder de achttien jaar zijn vijf keer zo groot dan voor vrouwen boven de achttien jaar.

Bron: Unicef, 2020
Unicef, 2021
Girls Not Brides, 2020

Jouw steun in de strijd tegen kindhuwelijken is onmisbaar!

Stop kindhuwelijken

Doneer nu
 
 
 
 
 

Wist je dat…

Op dit moment 1 op de 5 meisjes trouwt voor haar achttiende verjaardag? Jouw steun in de strijd tegen kindhuwelijken is onmisbaar!

Ja, ik steun meisjes

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.