Voormalig sponsorkind Cássia vecht tegen ongelijkheid

In Brazilië worden veel meisjes nog beperkt in hun mogelijkheden door vooroordelen. Vooral op het platteland houden mensen nog vast aan traditionele rolverdelingen voor man en vrouw. Maar Cássia (18), voormalig sponsorkind van Plan International, vecht hiertegen. “Meisjes hebben ook rechten.”

Cássia woont met haar familie in een landelijk dorpje in de staat Maranhão in Brazilië. Als kind gold in huis een traditionele rolverdeling. Zij en haar zussen zorgden voor het huishouden, terwijl haar broers lekker konden spelen.

Cássia poseert met gebalde vuist.

Leaders of Change

Maar dit veranderde toen Cássia 12 jaar was. Plan International startte toen in haar dorp het project Leaders of Change. In dit project worden jongeren gestimuleerd om actief mee te doen aan discussies over genderongelijkheid. Zaken als buitensluiting, geweld en discriminatie hebben namelijk grote invloed op de levens van jongens, maar vooral op het leven van meisjes.

Lees ook: "Ik heb de kracht in mezelf ontdekt"

Gelijke rechten en kansen

Cássia vond de focus van het project op gelijke rechten en kansen nieuw en verfrissend. “Ik ging het Kinder- en Jongerenstatuut van Brazilië lezen”, vertelt ze. “Hierin staat hoe kinderrechten in de wet zijn vastgelegd. Meisjes hebben namelijk ook rechten. Jongeren zijn allemaal gelijk en onze rechten moeten worden gerespecteerd.”

Jongeren zijn allemaal gelijk en onze rechten moeten worden gerespecteerd

Ze besloot dat er verandering moest komen in de manier waarop klusjes thuis verdeeld werden, zodat de meisjes niet meer alleen verantwoordelijk zouden zijn voor het huishouden. “Ik leerde veel van het project en het Statuut en heb het gelijk thuis doorgevoerd.”

Voetbal

Een ander belangrijk onderdeel van het Leaders of Change-project is sport. Door voetbal krijgen meisjes meer zelfvertrouwen en kracht. “Bij de voetbalactiviteiten leerde ik over het belang van rechten voor zowel meisjes als jongens. Ook leerde ik over de emancipatie van vrouwen in de maatschappij”, zegt Cássia.

Cássia met een foto van haar diplomauitreiking.

Inmiddels heeft Cássia meegedaan aan verschillende Plan-projecten, waar ze vaardigheden en kennis heeft opgedaan over onder andere conflictbemiddeling en leiderschap. Ook leerde ze over zelfbeschikking over haar lichaam, over haar rechten als kind en oefende ze met spreken voor een publiek.

Sponsorkind bij Plan

Maar haar band met Plan gaat dieper. Ze heeft mooie herinneringen aan haar tijd als sponsorkind. Dit was een grote motivatie voor haar om haar best te doen op school. Kindsponsoring heeft haar hele community geholpen.

“Dankzij de bijdragen van kindsponsors heeft Plan al deze projecten en activiteiten kunnen organiseren voor ons. Deze hulp is dus erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren in de community”, legt Cássia uit.

Grootse plannen

Cássia heeft grootse plannen voor de toekomst. “Mijn droom is om een opleiding maatschappelijk werk te doen en zo een steunpilaar te worden voor mijn community. Ik wil de geschiedenis van ons land veranderen. We moeten goede leiders hebben die dienen als een voorbeeld voor jongeren en kinderen. Dit zal de community en heel Brazilië verbeteren.”

We moeten goede leiders hebben die dienen als een voorbeeld voor jongeren en kinderen

Kindsponsoring

Dankzij kindsponsoring kan Plan International meisjes zoals Cássia steunen. De bijdragen van onze sponsors worden besteed aan programma’s in de community van je sponsorkind. Zo draag je niet alleen bij aan betere levensomstandigheden en toekomstkansen van één sponsorkind, maar aan een beter leven voor alle kinderen en hun families in de community.

Meer van deze verhalen in je inbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Plan International zorgt voor bescherming, veilig drinkwater, goede gezondheidszorg en goed onderwijs. Daarnaast besteden we bij al onze projecten aandacht aan bewustwording en gelijke rechten en kansen. Via je sponsorkind blijf je op de hoogte van wat er met je bijdragen gebeurt en kun je zien wat de impact is op het leven van een kind. Klik hier voor meer informatie over kindsponsoring.

Samen helpen we meer kinderen aan een betere toekomst

Help jij mee?

Sponsor een kind
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.