Asha werd als kind gesponsord: “Het gaf me een doel in het leven”

Au pair in Frankrijk, bij de marine in Engeland en nu medische wetenschappen studeren: dat is de loopbaan van de Keniaanse Asha Croft. Ze groeide op in de sloppenwijk Dallas in de stad Embu in Kenia. Toen ze in groep 1 zat, werd ze, met haar gemeenschap opgegeven als sponsorkind bij Plan International.

Asha werd geboren als Virginia Kamwaria, vernoemd naar haar oma. “Kamwaria betekent ‘praatgraag’, een toepasselijke naam want ik praat graag! Mijn moeder scheidde van mijn vader toen ik twee jaar oud was. Ze is daarna hertrouwd met een islamitische man en bekeerde zich tot islam. Ik kreeg toen een nieuwe naam: Asha.”

De hele wijk

Toen Plan International naar Asha’s school kwam, zat ze in groep 1. “Ze zochten kinderen die mee wilden doen aan het kindsponsorprogramma.” In overleg met de docent en ouders werd de hele klas opgegeven, maar de hele wijk had baat bij de sponsoring. “Het geld van het sponsorkindprogramma gebruikte Plan International om in de wijk schone toiletten op scholen en waterpompen te bouwen. Ook zorgden ze voor voedsel op kleuterscholen. Dit gaf ouders een extra motivatie om hun kinderen naar school te sturen, omdat ze wisten dat ze daar eten kregen. En Plan International zorgde voor beroepstrainingen zodat jongeren een eerlijk inkomen konden verdienen.”

Voormalig sponsorkind Thoko is gezondheidswerker: “Nu wil ik graag anderen helpen”

Met het vliegtuig

“Het was altijd een feestje als ik iets van mijn sponsors kreeg. Ze stuurden me kleurboeken en Engelstalige prentenboeken en ik stuurde hen foto’s, tekeningen en brieven.” Door haar sponsors besefte Asha dat er meer was dan alleen de wijk waar ze opgroeide. “Ik raakte geobsedeerd door het idee van vliegen. Dit gaf me een doel: hard werken zodat ik een keer met het vliegtuig naar Europa kon gaan.”

Door mijn sponsors wilde ik hard werken zodat ik een keer met het vliegtuig naar Europa kon gaan

Au-pair in Frankrijk

“Na de basisschool ging ik naar een goede middelbare school. Hier zaten jongeren uit heel Kenia op. Sommige van hun broers of zussen gingen naar Frankrijk of Duitsland als au-pair. Hadden ze de taal eenmaal onder de knie, dan konden ze studeren aan Europese universiteiten. Dit wilde ik ook! Ik besloot Frans te volgen op school en na de middelbare vertrok ik naar Frankrijk om te werken als au-pair.”

Koningin Elizabeth

Als au-pair bezocht ze ook andere landen in Europa en ze werd op slag verliefd op Groot-Brittannië. Hier voelde ze zich thuis. Haar wens was om te studeren in Engeland, maar dit was erg duur. Om de studie te betalen, werkte ze eerst in de horeca bij de marine. “Een hele bijzondere tijd, ik heb zelfs koningin Elizabeth en prins Philip bediend! Na vijf jaar bij de marine ging ik biomedische wetenschappen studeren. Vanwege mijn diensttijd werd mijn gehele studie door de marine betaald.”

Ik wil graag andere jongeren laten zien dat er meer is dan alleen de wijk waarin ze opgroeien

Broers en zussen

“Ondertussen ging het in Dallas steeds slechter. Groeiende armoede en hiv en aids werden een steeds groter probleem. Ik wilde graag een betere toekomst voor mijn broers en zussen. Daarom zorgde ik ervoor dat ze naar een katholieke kostschool konden gaan waar ze goed onderwijs kregen. Ook heb ik voor mijn familie een stuk grond gekocht waar ik huizen op laat bouwen. In de toekomst zou ik graag andere jongeren willen inspireren en hen laten zien dat er meer is dan alleen de wijk waarin ze opgroeien.”

Door kindsponsoring kunnen meisjes hun dromen najagen

Help jij mee?

Sponsor een kind
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.