Voormalig sponsorkind Thoko is gezondheidswerker: “Nu wil ik graag anderen helpen”

Thoko (21) was in haar jeugd sponsorkind van Plan International. Met steun van haar sponsors kon ze naar school, waar ze een van de beste leerlingen was. Inmiddels werkt ze voor het ministerie van Volksgezondheid en geeft ze voorlichting aan jongeren over hun rechten en over gezondheid.

Thoko groeide op in Malawi, nog steeds een van de armste landen ter wereld (WorldBank, 2021). Ze is de oudste van vijf kinderen en haar ouders moesten hard werken om rond te komen. Ze was hierdoor vaak alleen thuis en zorgde voor haar jongere broers en zussen. Gelukkig hielp de ondersteuning van haar sponsors enorm. “Ik kreeg bijvoorbeeld spullen die ik nodig had voor school en mijn ouders kregen een training waar ze leerden hoe je een bedrijf op zou kunnen zetten”, vertelt Thoko.

Sponsorkind Thoko Malawi
Thoko (21)

De kinderrechtenclub

Ondanks dat Thoko thuis veel moest doen, was ze een erg goede leerling. Ze vond het ook leuk om na schooltijd met activiteiten mee te doen. Zo hoorde ze in 2015 van een kinderrechtenclub die door Plan International op haar school was opgericht. “Doordat ik sponsorkind ben geweest, kende ik de organisatie al goed en sloot ik me aan”, vertelt Thoko.

Via de club leerde Thoko veel over kinderrechten, genderongelijkheid en het belang van goede gezondheid. Haar zelfvertrouwen groeide en vanwege haar goede presentatievaardigheden mocht ze zelf na een tijdje voorlichting gaan geven. Zo kon ze meisjes inspireren en bewustzijn creëren over onderwerpen zoals geweld tegen meisjes en vrouwen, en seksuele en reproductieve gezondheid.

Lees hier hoe vrouwen in Somalië strijden tegen meisjesbesnijdenis

Thoko geeft voorlichting

Een goede baan

Toen Thoko haar schooldiploma had gehaald, vond ze een baan bij het ministerie van Volksgezondheid. Als gezondheidswerker werd het haar taak om de kennis en vaardigheden van zorginstellingen te verbinden met de gemeenschap. “Met deze baan kan ik veel ouders en kinderen in mijn gemeenschap bereiken.”

En het blijft niet bij haar gemeenschap. Thoko heeft al twee basisscholen en vier jeugdclubs bezocht in andere regio’s. Daar geeft ze voorlichting over gezondheid en rechten, en zet ze zich ook in om schadelijke sociaal-culturele normen voor meisjes aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan seksueel geweld, tienerzwangerschappen of vooroordelen over menstruatie en hygiëne.

Blijf op de hoogte van Plan International via onze nieuwsbrief!

Thoko aan het werk als gezondheidsvoorlichter

Een rolmodel

Ik wil meisjes laten zien dat ze veel kunnen bereiken.

Door haar werk als gezondheidsvoorlichter verdient Thoko nu genoeg om haar broers, zussen en andere familieleden te onderhouden. “Ik ben blij met wat ik doe en denk dat ik veel meisjes heb geïnspireerd om hard te werken op school. Ik wil meisjes in mijn gemeenschap ondersteunen, aanmoedigen en laten zien dat ze veel kunnen bereiken.”

Thoko is blij met de steun die ze de afgelopen jaren heeft gekregen. “Plan International heeft me als kind geholpen, maar ook in de jaren daarna. Ik kreeg steun totdat ik als volwassene financieel onafhankelijk was. Nu wil ik graag anderen helpen.”

Samen veranderen we de wereld!

Doe jij mee?

Ja, ik doe mee

 

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.