“Ik heb de kracht in mezelf ontdekt”

De 12-jarige Layza, sponsorkind van Plan International, woont op het Braziliaanse platteland. In dit afgelegen gebied in Brazilië bemoeit de overheid zich weinig met zijn burgers en zijn mensen vooral op zichzelf aangewezen. Basisbehoeften zoals goede sanitaire voorzieningen of toegang tot gezondheidszorg zijn er vaak afwezig.

Layza woont samen met haar ouders en broer in een klein dorp in de staat Maranhão. Er is maar één school, die alleen de eerste jaren van de basisschool aanbiedt. Er zijn geen boeken, geen bibliotheken en geen computers die ze kan gebruiken. Als Layza verder wil leren, moet ze elke dag met de bus naar de stad.

Layza poseert lachend voor de foto.

Een grote familie

Desondanks is Layza dol op haar thuis. Iedereen is er altijd bereid elkaar te helpen. “Als je iets nodig hebt, zamelt het hele dorp geld in om het te kopen”, vertelt ze. “We hadden bijvoorbeeld een tijdje geleden een tractor nodig om de gaten in de straten te repareren. Toen heeft iedereen geld hiervoor ingelegd. We zijn net een grote familie.”

Lees ook: "Mijn droom is naar de universiteit gaan"

Het Cambalhotas-project

Op school werd Layza door een docent uitgenodigd om mee te doen aan het Cambalhotas (‘Koprollen’)-project van Plan International. In het project leren kinderen door middel van spelletjes en workshops verschillende vormen van geweld en misbruik te herkennen. Ouders worden ook bij het project betrokken. Zij leren onder andere over de gevaren van huiselijk geweld voor de ontwikkeling van kinderen.

“Tijdens het programma praatten we open over pesten en misbruik. Onze trainer leerde ons dat je over je eigen lichaam bepaalt en dat je nooit bij een vreemde in de auto moeten stappen. Ik weet nu hoe ik mezelf kan beschermen als iemand me dwingt iets te doen wat ik niet wil”, vertelt Layza.

Ik weet nu hoe ik mezelf kan beschermen als iemand me dwingt iets te doen wat ik niet wil

“We trekken ons niks aan van gepest”

Ook leerde Layza in het project over mensenrechten en gendergelijkheid. “Ik voetbal graag met mijn vriendinnen, maar de jongens maken ons altijd belachelijk. Ze zeggen dat voetbal geen meisjessport is. Maar er is niet zoiets als een meisjes- of een jongenssport. We gaan dus lekker door met spelen en trekken ons niks aan van het gepest. We laten ze wel eens zien dat wij dit ook kunnen!”, zegt ze.

Layza springt op een zandweg.

Haar moeder steunt Layza volledig. Zij voetbalt zelf ook en vindt dat vrouwen zich niet klein hoeven te maken, maar juist sterk moeten blijven en vechten voor hun rechten.

#MeisjesNemenOver

Toen ze 10 was, werd Layza gevraagd mee te doen met een ander project van Plan International in samenwerking met de Braziliaanse regering, de #MeninasOcupam (‘#MeisjesNemenOver’)-actie. Hierbij nemen meisjes voor een dag leidinggevende posities over. Layza nam de functie van de gouverneur van Maranhão over.

Op deze dag zag Layza met eigen ogen hoe politiek werkt in haar staat en hoe belangrijk het is dat meer vrouwen in leidinggevende posities terechtkomen. “Meer vrouwen zouden ons moeten vertegenwoordigen in belangrijke posities. We moeten iedereen laten zien dat we de kracht en moed hebben om te bereiken wat we willen”, legt Layza uit.

We moeten iedereen laten zien dat we de kracht en moed hebben om te bereiken wat we willen

Sponsorkind bij Plan International

Door kindsponsoring kan Plan International meisjes zoals Layza steunen. De bijdragen van onze sponsors worden namelijk besteed aan programma’s in de community van je sponsorkind. Zo draag je niet alleen bij aan betere levensomstandigheden en toekomstkansen van één sponsorkind, maar aan een beter leven voor alle kinderen en hun families in de community. “Mijn sponsors zijn hele aardige mensen. Ze zorgen voor me, zelfs van zo ver weg. Dit motiveert mij om door te gaan”, vertelt Layza.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Plan International zorgt voor bescherming, veilig drinkwater, goede gezondheidszorg en goed onderwijs. Daarnaast besteden we bij al onze projecten aandacht aan bewustwording en gelijke rechten en kansen. Via je sponsorkind blijf je op de hoogte van wat er met je bijdragen gebeurt en kun je zien wat de impact is op het leven van een kind. Klik hier voor meer informatie over kindsponsoring.

Toekomst

Layza is optimistisch over haar toekomst: ze wil later graag naar de universiteit en een baan vinden waarmee ze andere mensen kan helpen. “Door de workshops van Plan International heb ik de kracht in mezelf ontdekt. Ik ben gemotiveerder, mijn cijfers zijn verbeterd en mijn leraren zijn trots op me. Ik zal door blijven gaan om te bereiken wat ik wil.”

Samen helpen we meer kinderen aan een betere toekomst

Help jij mee?

Sponsor een kind

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.