“Mijn droom is naar de universiteit gaan”

De 17-jarige Keysi uit Honduras is al sinds haar vijfde sponsorkind van Plan International. Ze komt uit een klein vissersdorp aan de Caribische zee. De zee kent vaak grote vloedgolven tijdens het orkaanseizoen, waardoor het dorp regelmatig last heeft van overstromingen.

Keysi heeft door de jaren heen altijd contact onderhouden met haar sponsor. Ze schreven elkaar brieven, een passie die ze deelden. “Ik heb veel mooie herinneringen aan mijn jeugd en de Plan-familie”, vertelt Keysi. “Ik ging graag naar school, speelde veel op het strand en maakte zelf kleertjes voor mijn poppen.”

Keysi werkt buiten aan haar kleermakersopleiding.

Gendergelijkheid

Omdat haar ouders niet veel geld hadden, konden ze Keysi’s onderwijs maar tot de derde klas van de middelbare school betalen. Daarna vond Keysi een baan als huishoudster om haar familie te ondersteunen. Omdat ze haar toekomst niet helemaal op wilde geven, sloot ze zich aan bij een project van Plan International waarbij ze trainingen kreeg over financiën, ondernemerschap en gendergelijkheid.

Lees ook: Op afstand, maar toch dichtbij

“Tijdens de training was een van de onderwerpen die mijn aandacht trok de ongelijkheid van kansen voor mannen en vrouwen. Ik leerde er dat mannen en vrouwen gelijk zijn en dat we dus ook gelijk gewaardeerd moeten worden voor wat we doen en kunnen”, legt Keysi uit.

Mannen en vrouwen moeten gelijk gewaardeerd worden voor wat we doen en kunnen

Een eigen bedrijf

In haar vrije tijd maakt Keysi graag kleren, dus was de keuze om beter te leren naaien snel gemaakt. Ze wil graag een eigen kleermakersbedrijf beginnen. “Ik wil mezelf graag blijven ontwikkelen in het maken van kleding. Ik houd van leren en haalde altijd goede cijfers voordat ik moest stoppen met school. Met de skills die ik heb opgedaan bij het project van Plan, hoop ik snel mijn eigen kleermakersbedrijf op te kunnen zetten.”

Keysi maakt een patroon voor kleding.

Vloedgolven

De gemeente Marcovia, waar Keysi woont, wordt vaak geraakt door grote vloedgolven. Een van de vloedgolven heeft dit jaar haar huis en dat van haar buren zwaar beschadigd. “Ik was erg bang voor de veiligheid van mijn familie”, aldus Keysi. “Onze dieren – waar we een deel van ons inkomen aan verdienden – zijn omgekomen. Verder zijn het gelukkig alleen maar spullen die kapot zijn gegaan. De patio voor ons huis stond compleet onder water.”

Ik was erg bang voor de veiligheid van mijn familie

Naar de universiteit

Keysi hoopt dat ze met haar eigen bedrijf genoeg inkomen kan verdienen om op een dag naar de universiteit te kunnen gaan. “Ik wil graag aquacultuur ingenieur worden”, vertelt ze. “Ik hoop daar te leren wat ik kan doen tegen de overstromingen die mijn dorp verwoesten.”

Meer van dit soort verhalen in je inbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Sponsorkinderen

Als je een kind sponsort, besteedt Plan International je bijdrage aan programma’s in de community van je sponsorkind. Zo draag je niet alleen bij aan betere levensomstandigheden en toekomstkansen van één sponsorkind, maar aan een beter leven voor alle kinderen en hun families in de community.

Plan International zorgt voor bescherming, veilig drinkwater, goede gezondheidszorg en goed onderwijs. Daarnaast besteden we bij al onze projecten aandacht aan bewustwording en gelijke rechten en kansen. Via je sponsorkind blijf je op de hoogte van wat er met je bijdragen gebeurt en kun je zien wat de impact is op het leven van een kind. Klik hier voor meer informatie over kindsponsoring.

Samen helpen we meer kinderen aan een betere toekomst

Help jij mee?

Sponsor een kind
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.