Op afstand, maar toch dichtbij

Door het coronavirus zijn scholen over de hele wereld gesloten. Ook de school van de Vietnamese Ly (13), sponsorkind van Plan, is onherkenbaar. Waar het normaal gesproken een drukte van jewelste is, zijn de lokalen nu leeg en stil. Er spelen geen kinderen buiten en er klinkt geen gelach.

Via speakers werd op de school informatie over het coronavirus omgeroepen: “Iedereen moet afstand houden.” Deze aankondiging heeft Ly’s dagelijkse leven flink veranderd. “Het is raar om hier te zijn vandaag”, zegt ze, kijkend naar het lege schoolgebouw. “Ik hoop dat alles snel weer normaal wordt, want dan kan ik mijn vrienden weer zien.”

Ly maakt haar huiswerk.

Studeren en helpen in huis

Voor de coronacrisis bracht Ly de meeste tijd door op school en had ze zelden tijd om met haar familie door te brengen. Maar nu ze niet meer naar school kan, zien haar dagen er anders uit. Ze staat meestal vroeg op om haar huiswerk te doen. Daarna doet ze huishoudelijke klusjes, zoals het voeren van de kippen en eenden. Ook helpt ze regelmatig haar vader Thang met zijn verantwoordelijkheden als dorpsvrijwilliger.

Overleg met vrijwilligers

Ook vandaag helpt Ly haar vader. Ze is meegegaan naar een vergadering die maandelijks door de sponsorgroep van Plan International wordt gehouden op haar school. Thang is het hoofd van de groep. Bij de vergadering zijn maar acht mensen aanwezig. Ze zijn zorgvuldig ver uit elkaar gaan zitten.

Ze bespreken hoe je jezelf tegen het coronavirus kunt beschermen, zoals door het dragen van een mondkapje en door regelmatig je handen wassen. Ook bespreken ze hoe het gaat met de sponsorkinderen. “Deze maand was het extra lastig voor iedereen omdat de kinderen niet naar school konden en thuis moesten blijven, maar we hebben gelukkig toch alles wat we moesten doen, kunnen doen”, vertelt Thang.

Het is lastig omdat de kinderen thuis moeten blijven

Brieven schrijven

Ly is een van de achttien sponsorkinderen van Plan uit het dorp in de Xin Man-regio in Vietnam. Haar vader zorgt ervoor dat correspondentie tussen de sponsorkinderen en hun sponsors goed verloopt. Hij komt bijvoorbeeld langs bij de gezinnen en herinnert de kinderen eraan hun brieven op tijd te schrijven. Maar sinds er maatregelen zijn tegen het coronavirus, kan Thang niet meer zomaar langskomen.

Ly voert de kippen.

Coronavirus-brievenbussen

Daarom hebben Thang en de andere vrijwilligers speciale ‘coronavirus-brievenbussen’ bedacht. Deze brievenbussen zitten vast aan een hek of boom. Zo kunnen de kinderen hun post sturen en ophalen zonder in contact te komen met andere mensen.

Omdat veel van de kinderen hun brief nog niet helemaal zelfstandig kunnen schrijven, helpt Thang hier ook bij. Ly helpt haar vader door de brieven die niet goed leesbaar zijn te ontcijferen en aan te passen.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

“Behandel elkaar met liefde en respect”

Als de vergadering tot een eind komt, neemt elke vrijwilliger een cadeautje mee om aan de sponsorkinderen in het dorp te geven. Ly heeft dat van haar al ontvangen. Op weg naar huis houdt ze het pakje dicht tegen zich aangedrukt en denkt ze aan de wijze woorden van haar docent: “Behandel elkaar met liefde en respect. Houd afstand, maar blijf toch dichtbij elkaar.”

Wat doet Plan?

Ook tijdens de coronacrisis werkt Plan International hard om de levens van kinderen en jongeren wereldwijd te verbeteren. We proberen creatieve oplossingen te vinden voor activiteiten zoals de brieven van en naar sponsorkinderen, bijvoorbeeld met de brievenbussen van Thang. Maar we geven kinderen en families ook voorlichting over het voorkomen van besmetting met het virus, onder andere via radio-uitzendingen, posters en social media. Ook delen we thuisonderwijspakketten uit. Kinderen – en vooral meisjes – zijn tijdens dit soort crises extra kwetsbaar. Daarom geven we informatie over de bescherming van kinderen tegen huiselijk en seksueel geweld, kindhuwelijken en tienerzwangerschappen.

Samen helpen we meer kinderen aan een betere toekomst

Help jij mee?

Sponsor een kind
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.