Rakayatou timmert aan haar toekomst

Nadat haar dorp werd aangevallen door Boko Haram strijders, vluchtte Rakayatou (34) samen met haar negen kinderen uit Nigeria. Haar oudste kind, een zoon, is veertien. De jongste is pas anderhalf jaar oud. Nu wonen ze met zijn tienen in Minawao, een vluchtelingenkamp in het noorden van Kameroen.

Alleenstaande moeder

Rakayatou en haar kinderen zagen hun man en vader voor het laatst tijdens de aanval. Ze weten niet waar hij is en of hij nog leeft. De zorg voor het gezin ligt geheel bij Rakayatou. “Het was een moeilijke tijd waarin ik als single moeder moest toekijken hoe mijn kinderen huilden van de honger”, vertelt ze over de periode vlak na aankomst in Kameroen. “Ik moest iets doen, voor hen.”

Rakayatou timmert aan haar toekomst

Tijd voor actie

In Nigeria werkte Rakayatou als boerin. Maar zonder land, gereedschap en zaden kon zij haar vak niet meer uitoefenen. Toen ze hoorde over de mogelijkheid om een vakopleiding te volgen, twijfelde ze dan ook geen moment. Deze opleidingen worden georganiseerd door Plan International in samenwerking met de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), de vluchtelingenorganisatie van de VN. Rakayatou besluit zich te laten omscholen tot timmerman. “Ik koos voor houtbewerking omdat ik hout een nieuwe waarde wil geven. Daarbij wist ik dat het mij zou helpen geld te verdienen, waarmee ik voor mijn kinderen kan zorgen.”

Lees ook: ‘Mannenbanen’ voor jonge vrouwen in Rwanda

De toekomst

In de zomer van 2017 begon Rakayatou aan haar opleiding. Volgens haar leraar is ze ontzettend gemotiveerd en werkt ze hard. “Ik ben geraakt door haar interesse in dit mannelijke beroep. Een vrouw met zo’n beroep is een groot taboe in haar gemeenschap, maar ze leert sneller dan sommige mannelijke medestudenten! Ik weet zeker dat ze zal slagen in dit vak.”

Ik moest toekijken hoe mijn kinderen huilden van de honger.

Het project

In dit Plan-project leren vluchtelingen om zichzelf te onderhouden. Ze krijgen trainingen waarin ze leren hoe ze zowel sociaal als economisch zelfstandig worden. Sinds de start van dit project zijn er al meer dan honderd mensen geslaagd. Afgestudeerden krijgen materialen om hun eigen bedrijfjes op te zetten, zoals bijvoorbeeld naaimachines voor kledingmakers of gereedschap voor houtbewerkers.

Rakayatou timmert aan haar toekomst

Rakayatou maakt nu stoelen, kasten en andere houten objecten. Door de verkoop van haar zelfgemaakte meubels verdient ze geld. “Het verschil tussen mijzelf en andere moeders is dat zij hout opbranden om op te kunnen koken. Ik gebruik hout om producten van waarde te maken en er op die manier geld mee te verdienen”, vertelt Rakayatou trots.

Lees ook: Loveth werd ontvoerd door Boko Haram

Zo helpt Plan

Er verblijven op dit moment meer dan 85.000 Nigeriaanse vluchtelingen in het noorden van Kameroen. Plan probeert deze gezinnen te helpen met langetermijnoplossingen. Bijvoorbeeld door het aanbieden van vakopleidingen zodat mannen en vrouwen uiteindelijk een vast inkomen hebben, waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden.

Steun meisjes en vrouwen wereldwijd en

Join the Movement

Sluit je aan

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.