Loveth werd ontvoerd door Boko Haram

Toen Boko Haram in 2014 haar dorp in het noordoosten van Nigeria binnen viel, had Loveth* (toen 14 jaar) geen keuze. Zij en haar familie moesten daar zo snel mogelijk weg zien te komen als ze in leven wilden blijven. Samen met enkele buren vluchtte het gezin in de richting van Yola; een grote stad op bijna 200 km afstand. Ze hoopten het te halen, want ze moesten de hele weg lopend afleggen…

Die hoop vervloog snel, want in het eerste dorp waar ze aankwamen werden ze ontdekt door gewapende opstandelingen. Loveth, haar broer en een buurjongen werden onder schot gehouden en gedwongen in een auto te stappen. Ze werden meegenomen naar Askira-Uba, een stad waar Boko Haram de dienst uitmaakt. Daar aangekomen werden mannen en vrouwen direct uit elkaar gehaald.

Loveth girl boko haram

Onvoorstelbaar bang

“Ik werd gescheiden van mijn broer en buurjongen, op een voor mij compleet onbekende plek”, vertelt Loveth. “Ik was onvoorstelbaar bang. Toch was het enige waar ik aan kon denken: ik moet ontsnappen! Maar ik had geen idee waar ik was. Ik kon niet bedenken hoe ik mezelf weer in veiligheid kon brengen als het lukte om te ontsnappen.”

Boko Haram Nigeria

Ontsnappen

Drie weken nadat Loveth ontvoerd werd, kwam ze in contact met een oudere vrouw uit de omgeving. Deze vrouw deed gedwongen boodschappen in opdracht van Boko Haram. Ze had medelijden met Loveth en de andere meisjes, die zich in deze vreselijke situatie bevonden. Met gevaar voor eigen leven bood de vrouw aan om Loveth en zes andere meisjes te helpen. “Ze bracht ons ’s nachts naar het bos en wees welke kant we op moesten lopen. We renden zo hard we konden de duisternis in,” vertelt Loveth. Het lukte alle zeven meisjes om uit het kamp te ontsnappen. “We liepen en liepen, totdat we bij een vluchtelingenkamp aankwamen. Daar konden we gelukkig blijven.”

Mijn broer en buurjongen zijn nog vermist. Ze kunnen overal zijn.

Terug naar huis

Na een paar dagen in het vluchtelingenkamp, zag Loveth ineens haar dorpshoofd lopen! Hij was hier op zoek naar bewoners van zijn dorp. Loveth keerde met hem terug naar huis. Ze was dolgelukkig!

Lees ook: "Ik werd meer dan drie jaar gevangen gehouden door Boko Haram"

Niet als vanouds

Sinds Loveth terug is in het dorp, gaat ze weer naar school. Dat doet ze graag, want ze wil later verloskundige worden. Maar het leven is niet als vanouds. Over haar verblijf in het Boko Haram-kamp wil Loveth niet praten. Dat is te pijnlijk. Daarnaast is het niet iedereen gelukt om te ontsnappen. “Mijn broer en buurjongen zijn nog vermist. Ze kunnen overal zijn”, fluistert Loveth zachtjes.

Plan helpt slachtoffers

Boko Haram is een gewelddadige terreurorganisatie in Nigeria, die naar de strikte toepassing van de sharia in het hele land streeft. Plan helpt meisjes als Loveth die hier slachtoffer van zijn. Het programma richt zich op het beschermen van kinderen in noodsituaties en seksueel geweld in de regio’s Borno en Adamawa. Er wordt hulp geboden op het gebied van levensreddende behoeften van meisjes en jonge vrouwen, bescherming en het voorkomen van geweld.

*Haar naam is vanwege de veiligheid veranderd

Samen helpen we meisjes in tijden van nood

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.