“Ik werd meer dan drie jaar gevangen gehouden door Boko Haram”

Aisha* was pas twaalf jaar oud toen ze in 2014 samen met honderden anderen werd ontvoerd door Boko Haram – een terreurorganisatie uit Nigeria. Ze werd gedwongen om te trouwen en werd herhaaldelijk verkracht door haar man. Op veertienjarige leeftijd werd ze zwanger en beviel ze van een dochtertje.

“Voordat Boko Haram hier kwam ging alles goed. We konden alles krijgen wat we nodig hadden. Na hun komst werd het moeilijk voor ons. We konden niet meer naar de boerderij om eten te halen. Het is een paar kilometer vanaf de stad, maar als je daarheen ging werd je vermoord door Boko Haram. We kregen voedsel van het Wereldvoedselprogramma,” vertelt Aisha.

“Ze hebben zoveel mensen vermoord”

“Ze kwamen aan op een woensdag. We waren vooraf gewaarschuwd, maar niemand dacht dat ze het zouden durven. Maar toen kwamen ze echt en begonnen ze te schieten. Ze hebben zoveel mensen vermoord.”

Lees ook: Nigeria: “Mijn zoon werd ontvoerd door Boko Haram”

“Toen ze bij ons thuis kwamen wilden ze me meenemen, maar mijn moeder hield ze tegen. Ze bedreigden haar en zeiden dat ze haar zouden vermoorden als ze niet deed wat ze vroegen. Ze zocht onderdak voor me bij mijn oma. Maar mensen verklikten dat ik daar was. Boko Haram sleepte me mee naar de bush en ze sloten me op op een plek die ze als gevangenis gebruikten.”

Uitgehuwelijkt aan haar ontvoerder

“Ik denk dat er toen bijna honderd gijzelaars waren. Ik werd gedwongen om te trouwen met een van de ontvoerders. Ze haalden me uit de gevangenis en ik verhuisde naar een andere stad waar ik Koranrecitaties moest doen. Als je weigerde om te doen wat ze zeiden, zouden ze je twintig stokslagen geven.”

Lees ook: Salima kreeg een kind van haar ontvoerder

“Ik beviel van mijn eerste dochter toen ik in de bergen woonde. De andere vrouw van mijn man kwam me helpen bij het doorknippen van de navelstreng. Mijn man was niet geïnteresseerd in mijn dochter of ons welzijn. Hij hield zich alleen maar bezig met zijn werk en met het vermoorden van mensen.”

De ontsnapping

Uiteindelijk wist Aisha te ontsnappen toen ze drie maanden zwanger was van haar tweede kind. “Op de dag dat ik ontsnapte was het 4 uur s ’morgens. Het was tijd om te bidden, en ik besloot om te vluchten. Ik was toen drie maanden zwanger en ik droeg mijn dochter op mijn rug. Ik wist dat ik vermoord zou worden als we gepakt werden, maar ik was zo vastbesloten om weg te gaan dat ik het risico nam.”

Ik hoop voor mijn kinderen dat ze de kans krijgen om naar school te gaan.

“Ik had geluk, want niet lang nadat ik ontsnapt was zag ik een paar soldaten op patrouille. Ik zwaaide en vroeg om hulp. Omdat ik zwanger was, namen ze me direct mee naar een nabijgelegen stad.”

“Ik vertelde ze dat mijn vader daar woonde en ze brachten me naar hem toe. Ik had nooit gedacht dat ik hem ooit weer zou zien. Het duurde even voordat ik mijn moeder kon zien. Net als mijn vader had ik ook nooit gedacht dat ik haar weer zou zien, dus het is moeilijk om uit te drukken hoe blij ik was.”

Steun en begeleiding

Aisha is nu zeventien jaar oud en bouwt langzaam haar leven weer op met steun van Plan International, die haar begeleiding en psychosociale steun bieden. Ze gaat naar een kindvriendelijke ruimte – een speciale faciliteit waar kinderen kunnen leren, spelen en zichzelf zijn. Hier heeft ze nieuwe vrienden gemaakt die soortgelijke dingen hebben meegemaakt als zij.

“Sinds ik terug ben, heb ik mijn achterstand op school ingehaald door een versneld leerprogramma. Ik heb leren breien in de kindvriendelijke ruimte. Ik ga binnenkort ook leren naaien en hoop op een dag mijn eigen bedrijf te openen,” vertelt Aisha trots.

“Ik zou willen dat de regering Boko Haram verjaagt zodat het leven weer normaal kan worden. Ik zou het geweldig vinden als ze mensen konden helpen om weer in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Ik hoop voor mijn kinderen dat ze de kans krijgen om naar school te gaan.”

*De naam is veranderd om de identiteit te beschermen

Samen beschermen we meisjes tegen tienerzwangerschappen.

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.