Nigeria: “Mijn zoon werd ontvoerd door Boko Haram”

Grace* (40) uit Nigeria was acht maanden zwanger toen ze met haar man en 12-jarige zoon werd ontvoerd door terreurorganisatie Boko Haram. Zij en haar man wisten te ontsnappen, maar haar zoon is al twee jaar spoorloos. “Hij moet ergens zijn”.

Boko Haram Nigeria

Schieten en geschreeuw

Vroeg in de morgen werd de stilte in het dorp van Grace in de provincie Adamawa bruut verstoord door het geluid van schieten en geschreeuw. Terreurorganisatie Boko Haram viel aan. “Ze staken al onze bezittingen in brand. Onze huizen, onze voorraden mais, rijst en bonen. Zelfs ons veevoer”, herinnert Grace zich.

In vrachtwagens geduwd

In de chaos wist een aantal dorpelingen het woud in te vluchten. Grace besefte dat zij dit met haar dikke buik niet zou redden. Op een paar meter afstand van haar voordeur werd ze gegrepen. Haar echtgenoot en hun 12-jarige zoon werden ook gepakt. “Ze bonden de handen van mijn man en zoon vast en we werden in vrachtwagens geduwd. Na een lange rit kwamen we aan op een groot omheind terrein. Daar werden de mannen en jongens weggevoerd.”

Boko Haram Nigeria

Gevangen en geslagen

De volgende dag moest Grace meedoen aan een religieus badritueel. “We moesten hun geloof accepteren, anders zouden ze ons vermoorden.” Gescheiden van haar gezin, bang en uitgeput van de klappen had Grace geen keus. Ze moest zich overgeven aan haar ontvoerders. Het was de enige manier om zichzelf en haar baby te beschermen. De herinneringen aan die periode van gevangenschap zijn wazig. Grace weet nog dat ze voor de mannen kookte, dat ze schoonmaakte en dat ze per dag een schamel maaltje kreeg.

Op de vlucht

Als ze over haar vlucht vertelt, worden de beelden weer helder. “Op een nacht ging ik naar buiten om naar het toilet te gaan. Ik zag dat het hek op een kier stond. Ik wist dat dit mijn kans was. Misschien wel de enige kans voordat mijn baby zou komen.” Zo snel ze kon liep ze in de richting van het woud. “Ik wist niet welke kant ik daarna op moest. Ik bleef in beweging, strompelend in het donker tot ik na vele uren in een dorp aankwam.” De volgende dag vond ze de weg terug naar haar eigen dorp.

Boko Haram Nigeria

Meegenomen

Het is nu twee jaar gelden dat Grace ontsnapte aan Boko Haram. Haar echtgenoot wist ook te ontkomen en samen proberen ze hun leven weer op te bouwen. Maar van haar zoon heeft Grace niets gehoord. Er wordt gezegd dat de terroristen het gebied hebben verlaten. Grace denkt dat ze haar zoon meenamen. “Hij moet ergens zijn”, zegt ze terwijl ze naar de bergen in de verte staart. “Ik kan alleen maar bidden dat hij op een dag zijn weg terug naar huis vindt.”

Kinderen het hardst getroffen

Kinderen worden extra hard getroffen door het geweld van Boko Haram. In de regio kent iedereen wel een kind dat ontvoerd werd. Ouders kennen de verhalen over de kindbruiden en kindsoldaten van Boko Haram en vrezen het ergste.

Plan helpt

Plan helpt vrouwen als Grace. Er zijn kantoren geopend in de ergst getroffen regio’s in Nigeria: Adamawa and Borno. Een van de programma’s richt zich specifiek op de hereniging van ouders met kinderen die door Boko Haram zijn geroofd.
Naast geweld wordt deze regio in Nigeria ook geteisterd door hongersnood. Donaties zijn zeer welkom via het donatieformulier.

*Haar naam is vanwege de veiligheid veranderd

 

 
 
 
 
 

Op zoek naar een cadeau met betekenis?

Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Kerstkaarten Plan International
Shop jouw cadeau

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.